Ambasadorul Ungariei la NATO i-a înmânat ministrului croat de externe, de Crăciun, atlasul geografic al Ungariei, care înfățișează întregul Bazin Carpatic, într-un nou gest provocator la adresa vecinilor săi, inclusiv față de România.
În replică, Ministerul român de Externe spune că a exprimat încă din 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO.
MAE mai spune că ”orice declarație sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria iar istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, arată news.ro.
Ministerul Afacerilor Externe din România a reacționat la știrile conform cărora Delegația permanentă a Ungariei la NATO a circulat, sub formă de cadou destinat celorlalte delegații Aliate, un Atlas național ungar în care apar elemente de natură istorică, precum situația demografică sau hărți.
Ministerul Afacerilor Externe precizează că ”a transmis în data de 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea atlasului respectiv, care are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO”.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează și pe această cale poziția transmisă constant autorităților ungare că orice declarație sau gest provocator nu este de natură să contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria. Istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor.
Reacția MAE vine după ce Ambasadorul Ungariei la NATO, István Balogh, i-a înmânat de Crăciun ministrului croat de Externe Gordan Grlic Radman atlasul geografic al Ungariei, care înfățișează întregul Bazin Carpatic.
Politicianul croat a postat pe X un mesaj în care arată că i s-a părut ofensator cadoul lui Balogh, deoarece conținea referințe la istoricul Ungariei Mari, transmite site-ul ungar telex.hu.
CITEȘTE ȘI LISTA România închide peste 30 puncte de frontieră odată cu aderarea terestră la SchengenÎn postarea sa, Grlić-Radman nu menționează ceea ce consideră problematic în publicație sau exact ce atlas a primit, scrie doar că este neobișnuit să oferi un astfel de atlas ca cadou și, deși Ungaria Mare nu este menționată în mod explicit în atlas, hărțile și textele însoțitoare din carte sunt problematice.
Ministrul a scris că gestul scandalos va fi discutat și cu politicieni din România, Slovacia și Slovenia. Potrivit articolului STA, Ministerul Afacerilor Externe din Slovenia a comentat incidentul ca fiind important de respectat și de ținut cont de granițele acceptate oficial, potrivit sursei citate.
Potrivit Ministerului de Externe sloven, acesta este un atlas în limba engleză publicat în 2021 și publicat în seria Atlasul Național al Ungariei. Volumul prezintă istoria și hărțile zonei Bazinului Carpatic, care descrie și zonele de dincolo de granițele actuale ale Ungariei.