Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declanșează revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituțional.
”Concluzia generală a prezentului raport este aceea a necesității de revenire la normalitate. Normalitatea înseamnă cunoașterea și respectarea competențelor constituționale, legale și în același timp, o interpretare și aplicare a legii în baza principiului loialității constituționale. O normă juridică se interpretează în sensul legii fundamentale, în sensul funcționării autorităților, indiferent de rangul pe care îl au. Loialitatea este definită foarte coerent printr-o bogată jurisprudență a CCR. Sigur că mai există o concluzie, aceea de a rămâne în limitele nu numai a competențelor și a loialității, ci și a bunei cuviințe. Prin urmare, consider că actele și faptele enumerate, de netolerat într-un stat de drept, demonstrează că activitatea mangerială a lui Augustin Lazăr contravine legalității. Nu se mai poate susține exercitarea de către domnia sa a funcției de procuror general. A deturnat activitatea Ministerul Public de la rolul său constituțional”, a susținut ministrul Justiției, arată news.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În temeiul legii, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului general. Prezentul raport, însoțit de propunerea de revocare, va fi transmis în seara aceasta către Secția pentru procurori a CSM pentru emiterea avizului consultativ, precum și președintelui României pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin”, a mai spus Tudorel Toader.
UPDATE Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri seară, că raportul de evaluare a activității sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public. El a spus că despre concluziile și ”exagerările vizibile și interesate” ale ministrului Justiției va vorbi punctual în zilele următoare. Lazăr a susținut că a respectat prevederile constituționale. El a amintit și că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneția a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.
Augustin Lazăr și-a început declarația amintind că în raportul de zilele trecute Comisia de la Veneția a recomandat revizuirea prevederilor privind revocarea procurorilor de rang înalt.
Procurorul general a apreciat că raportul de evaluare a activității sale ”este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției înțelege să îl dea Comisiei de la Veneția”.
CITEȘTE ȘI FOTO După controversa pe tema autismului, actrița Manuela Hărăbor a fost numită consilier onorific al premierului DăncilăLazăr a mai menționat că mâine în toate statele UE va fi celebrată Ziua justiției civile, prilej de a firma că justiția e independentă, în slujba cetățeanului, nu a Executivului.
"Raportul de evaluare a activității manageriale desfășurate de către procurorul general de la PICCJ prezentat astăzi este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrului Justiției, înțelege să-l dea Comisiei de la Veneția. Mâine în toate statele UE va fi celebrată Ziua europeană a justiției civile, prilej de a sublinia faptul că justiția este un serviciu public independent, aflat în slujba cetățenilor, iar nu în slujba executivului. Raportul prezentat azi este modul în care Executivul, prin ministrul Justiției, înțelege să respecte independența Ministerului Public, ca parte a autorității judecătorești din România", a adăugat el.
”La concluziile și exagerările vizibile și interesate ale ministrului Justiției îmi rezerv dreptul de a răspunde punctual în zilele următoare”, a spus Augustin Lazăr.
Lazăr a susținut că a respectat prevederile constituționale în toate acțiunile sale, iar în declarații a respectat jurisprudența CEDO.
CITEȘTE ȘI FOTO Arhitecții Capitalei, despre relocarea spitalului Floreasca: Unde s-a mai pomenit spital european de urgență pe centura orașului?Lazăr a spus că avea "obligația managerială de a lua atitudine publică, de a exprima un punct de vedere instituțional ca o reacție la numeroasele atacuri nejustificate la adresa sistemului judiciar". În acest context, procurorul general a spus că discursul său public a fost "în conformitate cu jurisprudența CEDO", întrucât în calitatea de conducător al Ministerului Public are "nu numai dreptul, dar și obligația de a vorbi în apărarea ordinii de drept, de a exprima o opinie cu privire la reformele legislative importante care sunt în curs în România".
Lazăr a citat dintr-o decizie a CEDO care arată că un magistrat de rang înalt trebuie să folosească libertatea de exprimare "pentru întărirea supremației legii și apărarea împortiva oricăror imixtiuni de natură a afecta independența procurorilor".
Procurorul general a invocat controlul făcut la sfârșitul anului 2017 la Parchetul General, privind eficiența managerială a procurorului general, control ale cărui concluzii au fost pozitive și confirmate de Secția pentru procurori a CSM.
"După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile Inspecției Judiciare, structură abilitată să se pronunțe asupra activității maganeriale a procurorului general, domnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențele acestei instituții", a spus Lazăr, în acest context.
Procurorul general a precizat că în cursul acestui an evaluarea activității sale a fost efectuată "conform prevederilor legale de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive", iar calificativul dat de CSM fiind, potrivit lui Lazăr, acela de "foarte bine". În acest context, Lazăr a catalogat concluziile ministrului Justiției referitoare la activitatea sa ca procuror general ca fiind unele "inițiate și formulate fără bază factuală sigură".
CITEȘTE ȘI FOTO Iohannis a ieșit cu bicicleta la plimbare prin centrul Bucureștiului, având grijă ca presa să fie informată. În noiembrie, a chemat presa pentru a fi văzut cum merge cu trenul"Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, inițiate și formulate fără o bază factuală sigură, solidă, reprezintă un demers de natură a destabiliza Ministerul Public. Într-un context sensibil pentru sistemul judiciar și am în vedere modificările legislative în curs vizând legile justiției și codurile penale, stabilitatea funcției de procuror general a Parchetului de pe lângă ICCJ este esențială pentru stabilitatea instituțională", a mai spus Lazăr.
Acesta a afirmat că va preciza în zilele ce urmează "cât de clare sune exagerările pe care ministrul Justiției sau autorii - cine or fi ei - autorii acestei analize le-au făcut și ele au fost vizibile pentru un observator atent".
El a precizat că timp de 36 de ani a primit numai calificativul ”foarte bine", arătând că acest lucru poate fi ușor demonstrat, fiind notat în mapa sa profesională de la CSM.
Augustin Lazăr a numit ”penibile” unele dintre constatările din raportul prezentat de către ministrul Justiției.
a transmis, miercuri seară, un mesaj pentru cetățeni, în care le spune să aibă încredere în procurori și îi asigură că ei vor rămâne fideli spiritului Constituției. "Constituția nu este numai a cuiva care pretinde că o știe foarte bine și că toți ceilalți o încalcă, Constituția este a noastră, a tuturor", a afirmat Lazăr.
El a transmis un mesaj românilor: "Doresc să le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori și să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituției. Constituția nu este numai a cuiva care pretinde că o știe foarte bine și că toți ceilalți o încalcă, Constituția este a noastră, a tuturor, și dacă vrem să apărăm ordine de drept sigur că plecăm de la spiritul Constituției României. Vom rămâne fideli spiritului Constituției României în sensul de a reprezenta cu profesionalism și imparțialitate interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor", a spus Augustin Lazăr.
CITEȘTE ȘI FOTO SRI își construiește "complex de cercetare în intelligence" la Academia din Otopeni, finanțat din fonduri UE. Cum va arăta și ce va cercetaProcurorul general, Augustin Lazăr, și-a încheiat declarația de presă de miercuri seară cu lacrimi în ochi și vocea tremurândă, spunând că este emoționat.
"Vă rog să-mi scuzați starea emoțională, dar nu mi-e indiferent la ceea ce vă spun eu în acest moment și mă simt într-un moment special nu numai al carierei mele, ci într-un moment special al României. Iar făclia despre care cineva a susținut în deșert că nu este tocmai așa cum trebuie o să aibă surpriza să o vadă circulând de la vechea generație la noua generație și vom avea mereu magistrați independenți ca stare de spirit, nu trebuie să fie tot aceiași, că mandatele uzează, dar vor transmite făclia demnității și independeței magistraturii spre generațiile următoare. Și așa să ne ajute Dumnezeu, precum am jurat noi când am intrat în magistratură", a spus procurorul general Augustin Lazăr, cu lacrimi în ochi, la finalul declarației de presă susținute miercuri seară.