ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat inițiativa de modificare a Constituției pentru definirea familiei drept căsătoria între bărbat și femeie. Urmează referendum

ULTIMA ORĂ Parlamentul a adoptat inițiativa de modificare a Constituției pentru definirea familiei drept căsătoria între bărbat și femeie. Urmează referendum
scris 11 sep 2018

Senatul, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat marți inițiativa cetățenească de revizuire a articolului 48 din Constituția României în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu între soți, așa cum este acum scris în Constituție. Modificarea Constituției mai trebuie însă aprobată și prin referendum național.

Proiectul a fost votat cu 107 voturi pentru, împotriva inițiativei votând 13 senatori, în timp ce 7 senatori s-au abținut.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Articolul actual din Constituție stabilește că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mai este Important: Coaliția pentru Familie, formată din mai multe asociații și organizații, a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituției privind definiția familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiția familiei. Camera Deputaților a adoptat, în mai 2017, inițiativa cetățenească.

Textul propus pentru modificarea Constituției: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. 

EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Muncitori aduși din Vietnam construiesc un complex rezidențial de lux în Capitală. Ce firme folosesc muncitori străini, cât câștigă aceștia și în ce condiții lucrează

Context: În luna iunie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a, decis într-un proces intentat României, că noțiunea „soț” cuprinde și soții de același sex, dar România nu e obligată să legalizeze căsătoriile gay, însă trebuie să recunoască drepturi ale soților de același sex, căsătoriți în alte state UE. Decizia CJUE a venit după ce autoritățile din România au refuzat să recunoască relația de familie dintre un bărbat de cetățenie română căsătorit în Belgia cu un bărbat de cetățenie americană.

Când ar putea avea loc referendumul de modificare a Constituției

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat în mai multe rânduri diferite date pentru referendumul privind redefinirea familiei, iar recent a avansat data de 7 octombrie.

DOCUMENT România riscă să plătească sancțiuni Comisiei Europene chiar în timpul deținerii președinției UE, pentru acțiuni la purtător. Ar fi prima țară sancționată în baza Tratatului de la Lisabona CITEȘTE ȘI DOCUMENT România riscă să plătească sancțiuni Comisiei Europene chiar în timpul deținerii președinției UE, pentru acțiuni la purtător. Ar fi prima țară sancționată în baza Tratatului de la Lisabona

Conform ultimei modificări a Legii referendumului, inițiate tot de actuala putere și în vigoare, “cetățenii sunt chemați să își exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituție, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituționale, Guvernul având obligația de a aduce la cunoștința publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia și data referendumului".

Ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data adoptării proiectului cade în data de 7 octombrie, iar Guvernul va trebui să emită o hotărâre prin care să stabilească data referendumului, prin lege fiind obligat să desfășoare și o campanie de informare a cetățenilor cu privire la ce anume este supus votului acestora.

Senatorul Iuliana Scântei a invocat, în cadrul dezbaterii de marți, o decizie a Curții Constituționale privind revizuirea Constituției, prin care Senatul, ca primă cameră sesizată, ar fi trebuit să dezbată și voteze inițial proiectul, votul final urmând să fie cel al Camerei Deputaților.

Liderul PSD de la Senat, Nicolae Șerban, a susținut că nu va exista o problemă constituțională de procedură și a subliniat că PSD susține proiectul, aducând în sprijinul acestuia o serie de considerații de natură religioasă, concomitent cu combaterea ipotezelor științifice de formare a universului, precum teoria Big-Bangului, și asigurând că legea nu va discrimina astfel familiile monoparentale sau alte tipuri de conviețuire între două persoane.

EXCLUSIV Legea care reglementează lobby-ul în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care reglementează lobby-ul în România

În numele grupului ALDE, aflat la guvernare, senatorul Daniel Zamfir, subliniind că personal susține proiectul, a declarat că membrii acestui partid vor vota cum le dictează conștiința. 

Senatorul UDMR Cseke Attila a afirmat că textul propus ”nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual”, dar că toți senatorii UDMR sunt de acord cu definirea ”căsătoriei” ca având loc între bărbat și femeie. Cseke a arătat totodată că deși textul induce ”greșit” ideea că familia există doar prin căsătorie sau doar pentru anumite cupluri, UDMR votează proiectul.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a arătat că partidul pe care îl reprezintă se opune inițtativei, considerând că reprezintă un mijloc de abatere a atenției de la problmele grave economice și sociale cu care se confruntă românii, prin sacrificarea drepturilor anumitor cetățeni. La rândul său, senatoarea USR Raluca Presadă a arătat că USR votează înpotriva proiectului pentru că nu rezolvă nicio problemă reală a românilor, fiind vorba de un instrument populist folosit de politicieni corupți.

Viceliderul PNL de la Senat Eugen Pîrvulescu a declarat că liberalii votează pentru ”familia tradițională”, pentru că după ce UE a impus României o serie de condiții, în special de natură economică, nu îi poate impune și renunțararea la ”spiritualitate”.

Nici reprezentanții PMP din Senat nu s-au opus proiectului, arătându-și susținerea pentru modificarea Constituției.  

viewscnt
Afla mai multe despre
constitutie
familie
sot
barbat
femeie
proiect
modificare
parlament
senat
referendum