Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat astăzi, prin decizie definitivă a minstanței, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Detalii despre acest dosar pot fi citite AICI.
Decizia instanței este o premieră pentru România, fiind primul șef de partid în funcție care intră în închisoare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un precedent a fost în 2013 în cazul lui Dan Diaconescu, dar acesta era la acel moment președinte de onoare al Partidului Poporului.
Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, luni, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
CITEȘTE ȘI FOTO Condamnarea la închisoare a lui Dragnea stârnește imaginația unor proprietari de restaurante pentru a-și aduce clienți: desert redus cu 42% (numărul de luni de închisoare) dacă este comandat spunând "cu executare"Decizia de a amâna pronunțarea a fost luată în urmă cu o săptămână de judecătorii ICCJ după o zi în care DNA și-a retras cererea prin care a ridicat două excepții de neconstituționalitate, iar avocații liderului PSD au ridicat mai multe excepții de neconstituționalitate, solicitând amânarea procesului. Dragnea nu a fost prezent la termenul de luni, el fiind așteptat la sediul Instanței Supreme de un grup de susținători.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Surpriză pentru un turist care a închiriat o casă în Amsterdam prin AirbnbAdrian Toni Neacșu, unul dintre avocații din procesul liderului PSD, declara, la termenul precedent, că este puțin probabil ca instanța de judecată să se pronunțe înainte de soluția CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacșu susținea că, dacă se dă o soluție în dosar înainte ca CCR să se pronunțe, decizia Curții Constituționale nu va mai putea influența în niciun fel decizia instanței deja definitivă. Luni, CCR a amânat decizia pentru 5 iunie și tot luni Toni Neacșu a cerut amânarea procesului după această dată.
După o pauză pentru a analiza cererea de amânare și excepțiile invocate, instanța a decis continuarea procesului.
DNA a cerut aplicarea unor pedepse spre limita medie, nu spre minim, așa cum a apreciat instanța de fond.
Joi, Dragnea afirma că judecătorii care urmează să se pronunțe în dosarul său sunt supuși unor presiuni inimaginabile, iar dacă aceștia rezistă presiunilor, cu siguranță va fi achitat.
CITEȘTE ȘI FOTO Firea, aflată în Tokyo, s-a interesat cum reușesc japonezii să controleze traficul rutier. După o plimbare prin oraș„Presiunile sunt inimaginabile pe marginea acestui proces. (...) Dacă judecătorii din complet vor rezista la presiuni, nu poate să fie decât achitare, pentru că sunt complet nevinovat. Nu există absolut nicio probă care să mă incrimineze”, a afirmat Dragnea.
Liderul PSD a mai spus că primul complet, care l-a condamnat în prima instanță, „nu există oficial”.
„Am vorbit cu avocații: primul complet care m-a condamnat nu există oficial. Orice complet trebuie să aibă în spate o hotărâre a Colegiului de conducere, care se publică în Monitorul Oficial. Aia nu există, adică a plecat o doamnă judecătoare din complet, a venit un domn judecător care, sigur, a și susținut condamnarea, nu a fost numit aleatoriu, nici nu există o hotărâre în care să apară acest nume”, a afirmat Dragnea.
„Sunt complet nevinovat, nu mai vorbesc că e o speță rușinoasă. Dacă judecătorii sunt lăsați liberi, o să fiu achitat, dacă nu rezistă la presiuni, Dumnezeu cu mila”, a declarat de asemenea liderul PSD.
Liviu Dragnea a susținut că nu are emoții legate de pronunțarea sentinței în acest dosar, în primul rând pentru că este "complet nevinovat".
"Ce am observat eu - că de o perioadă de timp, nu se mai feresc, adică își asumă sau se asumă faptul că sunt decizii politice. Nu se mai vorbește de decizii bazate pe probe, care nu există, nu se mai vorbește de decizii care trebuie să țină cont de Constituție, care trebuie să țină cont de lege, ci doar de decizii politice", afirmă el.
CITEȘTE ȘI FOTO Un restaurant din Marea Britanie a servit din greșeală unui client o sticlă de vin de 4.500 de lire sterlineÎn acest dosar, președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual,
Magistrații instanței supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influență și putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu.
"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenție, folosindu-se de influență, autoritatea și puterea conferită de funcțiile deținute - președinte atât al organizației județene a PSD Teleorman, cât și al Consiliului Județean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârșească infracțiunea de abuz în serviciu”, arată magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Magistrații mai arată că "în reușita demersului său infracțional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea față de inculpata Alesu Floarea”.
În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracțiunea de fals intelectual.
Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani și jumătate de închisoare cu executare.
CITEȘTE ȘI FOTO Digi a introdus în ofertă primele 3 telefoane sub brand propriuDecizia nu a fost luată în unanimitate de către magistrați, existând și o opinie separată de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infracțiunea de instigare la abuz în serviciu.
În cazul fostei soții a lui Dragnea, Bombonica Prodana, s-a constatat încetarea procesului penal și s-a aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei.
Ceilalți inculpați în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepția fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani și șapte luni de închisoare cu executare.
De asemenea, instanța supremă a admis acțiunea civilă a DGASPC Teleorman și i-a obligat pe inculpați la plata sumei de 108.612 de lei reprezentând despăgubiri civile cu titlu de daune materiale - drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu Adrian, în solidar pentru perioadele menționate în rechizitoriu.