ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări "Loser" spre Trump - VIDEO

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări "Loser" spre Trump - VIDEO

Sursa foto - Theaphotography/Dreamstime.com

scris 3 nov 2020

23.49 Trump, care în momentul anunțului presei conform căruia alegerile au fost câștigate de Joe Biden juca golf în Virginia, a fost întâmpinat cu huiduieli și cu semne obscene de mulțime, la revenirea la Casa Albă.

Potrivit AP, coloana oficială s-a deplasat pe străzile din Washington în mare parte golite pentru trecerea sa, însă în apropierea Casei Albe mulțimea strânsă pentru a sărbători victoria lui Biden l-a întâmpinat pe Trump cu huiduieli și cu semne obscene. În plus, el a fost înjurat de mulțime, care a și scandat: “Loser, loser, loser”.

Urmărește-ne și pe Google News

 

21.54 Numeroși americani au ieșit pe stradă, în marile orașe din SUA, pentru a sărbători victoria obținută de Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Potrivit AFP, la Washington, mulțimea s-a strâns în zona Casei Albe și pe Black Lives Matter Plaza, o parte a bulevardului care duce către reședința președintelui SUA. Capitala federală este un bastion democrat. Oamenii au ieșit pe străzi purtând pancarte cu câștigătorii alegerilor, Biden și Kamala Harris.

 

21.25 Kamala Harris, care în ianuarie va deveni primul vicepreședinte femeie al SUA, dar și primul vicepreședinte de culoare, a vorbit  cu președintele ales Joe Biden la telefon după ce presa a anunțat că au câștigat alegerile.

“Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte al Statelor Unite”, i-a spus ea lui Biden.

20.42 Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS și lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European, l-a felicitat sâmbătă pe Joe Biden pentru victoria la alegerile prezidențiale din SUA, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare.

"Noul președinte al SUA a câștigat aceste alegeri meritat, cu un program politic consistent, care atinge priorități pe care și eu le susțin atât la nivel european, cât și în România: un sistem de sănătate mai performant, programe sociale bine țintite pe categorii vulnerabile și o aplecare specială către domeniul digital. Pe aceste domenii am putea viza chiar să extindem parteneriatul strategic. (...) Felicitări, Joe Biden! Felicitări, Kamala Harris, prima vicepreședintă femeie a SUA! Nu mă îndoiesc că SUA vor rămâne același partener de încredere pentru România.", a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El și-a exprimat convingerea că va exista deschidere din partea administrației Biden privind ridicarea vizelor pentru români.

20.15 Președinta democrată a Camerei Reprezentanților Statelor Unite Nancy Pelosi i-a felicitat pe Joe Biden și Kamala Harris, după victoria în alegerile pentru Casa Albă.

'Felicitări lui Joe Biden pentru victoria obținută pentru sufletul țării noastre. Felicitări Kamalei Harris pentru că a făcut istorie. Este vremea vindecării și e vremea să creștem împreună. E Pluribus Unum", a scris Pelosi pe Twitter.

20.02 Biden și Harris primesc deja felicitări de la șefi de stat și de guvern: Aștept cu nerăbdare să colaborez cu ei, transmite premierul canadian Trudeau.

19.45 Mulțimea se adună și la New York, în Times Square, pentru a sărbători victoria lui Biden.

19.36 Trump nu va recunoaște înfrângerea și va merge în justiție, în timp ce vicepreședintele său, Mike Pence, vrea să se distanțeze de această atitudine, au declarat pentru CNN surse din echipa de campanie republicană.

19.17 Kamala Harris, care va fi primul vicepreședinte femeie al SUA, a salutat victoria. "Acest scrutin înseamnă mult mai mult decât Joe Biden sau decât mine. Are legătură cu sufletul Americii și cu disponibilitatea noastră de a lupta pentru el. Avem mult de lucru. Haideți să începem", a scris ea pe Twitter.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

19.14 Mulțimi de oameni se îndreaptă spre Casa Albă pentru a sărbători victoria lui Biden.

19.10 Prima reacție a lui Joe Biden - își anunță și el victoria. “America, sunt onorat că m-ați ales ca să conduc țara noastră mare. Ne așteaptă o muncă grea, dar vă promit asta: Voi fi un președinte pentru toți americanii – indiferent dacă m-ați votat sau nu. Voi menține încrederea pe care mi-ați arătat-o”, a transmis Biden.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

19.09 Președintele în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trump, nu renunță ușor. El susține că scrutinul prezidențial este departe de a se fi încheiat, că echipa sa de campanie va începe de luni acțiunile în instanță și că Joe Biden "se grăbește să pozeze în mod fals în câștigător".

În 2014, Joe Biden, noul președinte al SUA, atunci vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama, a vizitat România. Imagini mai jos

19.49 Trump a ajuns la clubul său de golf din Sterling, statul Virginia, prima sa ieșire după scrutinul prezidențial de marți.

19.45 New York Times afirmă că Biden are 273 mari electori, față de 214 pentru Trump. Era nevoie de 270 electori pentru funcția de președinte.

18.35 Joe Biden (în vârstă de 78 de ani) devine al 46-lea președinte al SUA,  potrivit proiecțiilor CNN, AP și Fox News.

Biden este anunțat câștigător în Pennsylvania, stat cu 20 de electori, depășind astfel cele 270 de voturi necesare pentru a deveni președinte. 

17.49 Oficial al Comisiei Electorale Federale: Nu există dovezi privind o fraudă electorală.

16.56 Președintele american Donald Trump a notat, pe Twitter, că în ultimele ore “s-au întâmplat lucruri rele”, el menționând că observatorilor nu li s-a permis să vadă ce se întâmpla în camerele de numărare a voturilor și sugerând că astfel s-au făcut schimbări mari.

15.42 Joe Biden se arătă sigur de victoria sa în alegerile prezidențiale din SUA, îndemnându-și compatrioții să se unească, Donald Trump îl avertizează să nu revendice victoria în mod ilegitim.

13.35 Primii înalți demnitari care vor face parte din noua administrație ar urma să fie anunțați săptămâna viitoare, în condițiile în care New York Times relatează că democrații au început deja să lucreze în perspectiva tranziției spre Casa Albă.

12.04  Liderul republican Mitch McConnell a declarat că în mod sigur ”vom avea un transfer de putere pașnic, dacă Joe Biden câștigă alegerile”.

10.39 Biden se distanțează tot mai mult de Trump în Georgia. Avansul democratului a crescut la 7.248 de voturi.

08:17 Biden - 253 voturi, Trump - 214 voturi

07:51 Șeful de cabinet al lui Trump, aflat alături până marți, a fost diagnosticat cu COVID.

05:23 Biden aproape de victorie - pe locul 1 în Penssylvania și conduce și în Georgia

01:23 Biden - 253 voturi, Trump - 214. Cifra de 270 voturi aduce Președinția.

23.29 Comitetul Național Republican vrea să strângă cel puțin 60 de milioane de dolari pentru a finanța contestarea în plan juridic a rezultatelor alegerilor prezidențiale de către președintele Donald Trump.

21.46 Președintele SUA Donald Trump a afirmat că va continua lupta juridică, după ce rivalul său democrat Joe Biden este aproape de obținerea voturilor pentru fotoliul de la Casa Albă.

"Credem că poporul american merită o transparență totală la numărarea voturilor și certificarea alegerilor, și nu este vorba doar de alegeri. Este vorba de integritatea întregului nostru sistem electoral. De la început am spus că buletinele legale trebuie numărate și cele ilegale nu trebuie numărate, dar de fiecare dată ne-am confruntat cu rezistența democraților în fața acestui principiu. Vom continua acest proces prin toate aspectele legale pentru a garanta că poporul american are încredere în Guvernul nostru. Nu voi renunța niciodată să lupt pentru voi și națiunea noastră", se arată într-o declarație a lui Donald Trump.

20.54 Un purtător de cuvânt al lui Joe Biden a amenințat să-l ''expulzeze'' pe Donald Trump de la Casa Albă dacă el va refuza să-și recunoască înfrângerea, care pare din ce în ce mai probabilă.

"Americanii vor decide deznodământul acestor alegeri", a declarat Andrew Bates, un purtător de cuvânt al lui Biden. "Iar autoritățile americane sunt perfect capabile să-i expulzeze pe intruși de la Casa Albă", a adăugat acesta.

20.32 Unul din principalii consilieri economici ai președintelui american în exercițiu Donald Trump a afirmat că va avea loc un transfer pașnic al puterii, cu toate că șeful statului nu dă semne că ar ceda în fața rivalului său democrat Joe Biden, relatează dpa.

"Cred că transferul de putere va fi pașnic", a declarat pentru CNBNC Larry Kudlow, întrebat dacă este necesar un astfel de transfer pentru a menține calmul pe piețe.

"Avem cea mai mare democrație a lumii și respectăm statul de drept, și așa va face și acest președinte", a spus Kudlow.

19.18 Nevada: Avansul lui Biden s-a dublat: +22.076 voturi.

17.49 Administrația Federală a Aviației (FAA) a instituit, în mod temporar, o zonă de restricție ”a spațiului național al Apărării”, deasupra casei candidatului democrat Joe Biden, la Wilmington, în Delaware.

Potrivit unei note adresate piloților, postată pe Internet, o zonă de excludere aeriană -cu o rază de o milă (1,6 kilometri) - este în vigoare deasupra casei lui Biden până miercurea viitoare.

16.30 Joe Biden îl devansează pe Donald Trump în Pennsylvania, unde numărătoarea continuă. Dacă ar câștiga Pennsylvania, Biden ar câștiga cursa pentru Casa Albă, obținând cele 270 de voturi necesare (acum are 253- proiectie CNN, 264 -proiectie AP).

Pennsylvania are 20 de electori, respectiv cel mai mare număr de voturi dintre statele pentru care rezultatele nu sunt cunoscute încă. Biden are momentan 49,4% din voturi în Pennsylvania, iar Trump,  49,3%. Inversarea pozițiilor în Pennsylvania vine după, mai devreme, Biden l-a devansat pe Trump în Georgia. Fără Georgia și Pennsylvania Trump nu poate câștiga cursa electorală. 

15.04 Trump a obținut majoritatea voturilor sale în peste 90% dintre cele 376 de comitate americane care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de covid-19 la numărul de locuitori, relatează Yahoo News.

Statele din Midwest - foarte afectate de pandemia covid-19 - au votat larg, într-un paradox elocvent, cu Donald Trump.

Potrivit agenției americane de presă Associated Press (AP), majoritatea acestor comitate se află în Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Iowa și Wisconsin.

Este vorba despre regiuni în care purtarea măștii de protecție și distanțarea socială au fost slab acceptate și puțin încurajate de către administrațiile locale.

13.29 Candidatul democraților la președinția SUA, Joe Biden, va primi protecție suplimentară din partea agenților Secret Service astăzi, în Wilmington, statul Delaware, unde plănuiește să rămână încă o zi pentru un posibil discurs foarte important.

Biden va primi protecție suplimentară din partea Secret Service pentru a rămâne la Chase Center din Wilmington, unde își are în prezent sediul împreună cu echipa sa, sub protecția unei duzini de agenți, scrie Washington Post, citând surse rămase anonime.

Potrivit cotidianului, agenți suplimentari vor fi trimiși la centrul de convenții pentru a crește securitatea în acea incintă începând de vineri, în timp ce Biden se pregătește să rostească un discurs foarte important.

12.48 Joe Biden îl devansează pe Donald Trump în Georgia, un stat cu 16 mari electori, iar numărarea voturilor continuă în acest stat, care i-ar putea aduce democratului o victorie în alegerile prezidențiale, relatează The New York Times (NYT).

În cazul în care Biden obține o victorie în Georgia, iar apoi în Nevada sau Arizona - state-cheie în care îl devansează pe Trump - sau în Pennsylvania - unde numărarea voturilor diminuează avansul republicanului -, ar urma să devină președintele-ales al Statelor Unite, scrie NYT.

Cei doi candidați erau blocați într-un impas de joi, cu scoruri de 49.4%, dar Trump deținea un ușor avans.

Biden a înregistrat vineri 917 de sufragii, după numărarea unor voturi prin corespondență.

Smulgerea de către democrați a Georgiei republicanilor  - un stat care nu a mai votat cu un democrat în alegerile prezidențiale din 1992 și în care Trump a obținut o victorie cu 200.000 de voturi în plus față de Hillary Clinton în 2016 - ar reprezenta o schimbare politică importantă, comentează NYT, care-l susține pe Biden.

12.19 Donald Trump și Joe Biden au lansat acțiuni de strângeri de fonduri, în urma furtunii judiciare lansate de către președintele republican în exercițiu, care încearcă să obțină în justiție o renumărare a voturilor exprimate în alegerile prezidențiale de marți în anumite state-cheie.

Proceduri judiciare, dar și renumărarea în sine a voturilor ar urma să coste fiecare parte milioane de dolari.

10.55 Poliția din orașul american Philadelphia a arestat doi bărbați, după ce a aflat că se pregătea un atac armat împotriva unui centru de numărare a buletinelor de vot în alegerile prezidențiale.

Anchetatorii au trecut la acțiune după ce au primit o informație cu privire la deplasarea suspectă a unui vehicul marca Hummer, în care se aflau mai multe persoane înarmate cu puști de asalt de tip AR-15.

Acest vehicul, înmatriculat în statul Virginia, a venit în Philadelphia, cel mai mare oraș din statul-cheie Pennsylvania, la Centrul Convențiilor, unde se numără în prezent buletine de vot în alegerile prezidențiale americane.

Polițiștii au intervenit și au arestat doi bărbați în apropierea Hummerului, scrie Philadelphia Inquirer.

Vehiculul avea autocolante cu mesaje promovate de QAnon - o mișcare complotistă de extremă dreapta.

Președintele în exercițiu Donald Trump, care este necesar să obțină o victorie în Pennsylvania dacă vrea să rămână la Casa Albă, a îndemnat miercuri și joi la oprirea numărării voturilor în acest stat.

9.02 Doi senatori apropiați de Donald Trump au avertizat că republicanii ar putea respinge legitimitatea rezultatelor la alegerile prezidențiale dacă ele îi sunt defavorabile președintelui american.

07.59 În prezent, situația celor doi candidați arată că Joe Biden și-a asigurat 253 de electori, iar Trump 214.

06:52 Cel puțin 3 districte din Georgia au încetat să mai numere voturi.

02:29 De la Casa Albă, Trump susține că a câștigat, dar că este victima unei fraude și cere oprirea numărării voturilor.

00:54 Echipa lui Trump deschide un nou proces, în Pennsylvania, acuzând că nu a fost permis accesul la numărarea voturilor.

22.36 Un judecător din Georgia a respins o petiție a echipei de campanie a președintelui Donald Trump privind scrutinul prezidențial, afirmând că nu există dovezi care să-i susțină afirmațiile, relatează dpa. O decizie similară a fost luată în statul Michigan.

Trump a încercat să-i forțeze pe oficialii din Georgia să asigure securitatea buletinelor de vot, într-un mod care era posibil să ducă la dificultăți în numărarea voturilor sau chiar la o oprire a numărătorii.

Judecătorul James Bass a spus că nu există indicii că oficialii locali au gestionat inadecvat buletinele de vot.

22.19 Avansul lui Biden în Nevada a crescut la 11.400 de voturi.

21.06 Voturile primite de Donald Trump în Pennsylvania au scăzut semnificativ în ultimele 48 de ore, având un avans de 115.000 de opțiuni, față de cele 600.000 de voturi care au fost estimate inițial.

În prezent, sunt numărate voturile prin corespondență, cele mai multe fiind pentru Joe Biden.

Președintele nu poate fi reales fără votul celor 20 de electori din Pennsylvania. 

20.01 Directoarea de campanie a lui Joe Biden a declarat că este încrezătoare că acesta va câștiga alegerile din SUA și a caracterizat acțiunile în instanță înaintate de președintele Donald Trump drept "lipsite de fundament".

19.09 Echipa de campanie a lui Donald Trump urmează să anunțe joi proceduri judiciare cu privire la o presupusă fraudă electorală în Nevada, în timp ce acest stat care a votat cu Hillary Clinton în 2016 continuă să numere buletinele de vot, declară o sursă apropiată dosarului pentru Reuters.

18.22 Rezultatul alegerilor prezidențiale americane era în continuare în suspans joi în cinci state-cheie, unde numărarea voturilor era încă în curs, iar cursa era prea strânsă pentru a se declara un învingător, relatează AFP, care prezintă situația în aceste state.

Fiecare stat atribuie un anumit număr de mari electori. Cu cei deja determinați, Joe Biden numără 253 sau 264 de mari electori - din cauza unor incertitudini cu privire la statul Arizona -, iar Donald Trump 214.

Ei au nevoie de 270 de mari electori pentru a ajunge în fotoliul de la Casa Albă.

Cei trei mari electori din Alaska nu au fost atribuiți încă, dar niciun democrat nu s-a impus de decenii în acest stat, iar la finalul scrutinului nu exista vreun dubiu în acest sens.

ARIZONA

11 mari electori în joc

Joe Biden înregistra 50,5% din sufragii, iar Donald Trump 48,1%, o diferență de 68.000 de voturi, la numărarea parțială a 86% din sufragii, joi.

Fox News și agenția americană de presă Associated Press (AP) au apreciat, în noaptea de marți spre miercuri, că democratul a obținut o victorie în acest stat din Vest și că este imposibil ca republicanul să recupereze.

Alte publicații - ca New York Times (NYT) sau CNN - preferă să aștepte pentru a atribui victoria în aceststat, care votează în mod tradițional cu republicanii.

Autoritățile locale nu cred că sunt în măsură să încheie numărarea voturilor până vineri, probabil.

GEORGIA

16 mari electori în joc

În total 96% dintre voturi au fost înregistrate în acest stat din Sud-Vest, care votează în mod tradițional cu republicanii.

Donald Trump conducea marți seara, însă avansul său s-a redus treptat și mai dispunea de un avans de doar 18.500 de voturi față de Joe Biden, cu un scor de 49,6% la 49,2%, potrivit presei americane.

Autoritățile locale au prevăzut o conferință de presă la ora locală 10.30 (17.30, ora României).

NEVADA

6 mari electori în joc

86% dintre voturi erau înregistrate în acest stat deșertic din Vest, care a votat cu Hillary Clinton în 2016.

Joe Biden se afla, pentru moment, în frunte, cu 49,3%, iar Trump înregistra 48,7% din voturile exprimate. Este vorba despre odiferență de 8.000 de voturi.

Autoritățile locale au anunțat că urmează să comunice în cursul zilei.

PENNSYLVANIA

20 de mari electori în joc

89% dintre voturi erau numărate în acest stat industrial de pe ”Centura de rugină” din Nord-Est, în care canidații au făcut o campanie aprigă.

Avansul confortabil al lui Donald Trump s-a redus miercuri, dar el avea în continuare cu 160.000 de voturi în plus față de rivalul său (50,7% la 48,2%).

Mai erau de numărat 750.000 de buletine de vot - toate trimise prin poștă -, o modalitate mult mai folositî de către alegătorii democrați, ceea ce ar putea, potrivit presei americane, să inverseze rezultatul final.

Autoritățiel locale speră să fie în măsură termine numărarea voturilor până vineri.

NORTH CAROLINA

15 mari electori în joc

95% dintre voturi au fost deja înregistrate în acest stat, în mod tradițional republican.

Donald Trump era în avantaj (50,1%) față de Joe Biden (48,7%) cu aproximativ 77.000 de voturi.

Însă voturile prin corespondență, trimise cel mai târziu până în ziua alegerilor - 3 noiembrie - sunt acceptate, dacă sosesc în următoarele nouă zile.

17.17 Tensiunea era tangibilă, la două zile după scrutinul prezidențial, în mâna de state-cheie care ar putea decide joi rezultatul alegerilor în favoarea lui Joe Biden, după ce tabăra lui Donald Trump a lansat mai multe acțiuni în justiție, susținute în unele cazuri de manifestații ale simpatizanților, relatează AFP.

Candidatul democrat Joe Biden, care a fost timp de opt ani vicepreședintele lui Barack Obama, are nevoie de o victorie doar într-unul dintre cele opt state-cheie rămase în joc, pentru a deveni cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite.

El s-a abținut să revendice victoria, așa cum a făcut adversarul său, dar a dat asigurări că este sigur de ea.

El număra joi 264 de mari electori, după victorii confirmate miercuri în Michigan și Wisconsin, și mai are nevoie doar de șase mari electori pentru a obține numărul necesar de 270, pe care-l poate obține în Nevada (6), Georgia (16) sau Pennsylvania (20) poate chiar de joi.

În noaptea de miercuri spre joi, distanța s-a micșorat în Georgia, pe măsură ce zeci de mii de buletine de vot trimise prin poștă erau numărate, în favoarea lui Joe Biden, care se află cu doar 20.000 de voturi (0,4%) în urma lui Donald Trump.

Rezultatul final în acest stat ar putea fi cunoscut joi după-amiaza (ora locală), potrivit secretarului de Stat al Georgiei Brad Raffensperger.

16.28 Joe Biden a câștigat în statele-cheie Michigan și Wisconsin, recucerind o parte importantă a "zidului albastru” pierdut de democrați la alegerile prezidențiale din Statele Unite de acum patru ani și reducându-i mult șansele de realegere președintelui în exercițiu, republicanul Donald Trump, scrie Associated Press. Agenția consemnează că la o zi după încheierea scrutinului niciunul din cei doi candidați nu a întrunit cele 270 de voturi în Colegiul Electoral necesare pentru următorul mandat la Casa Albă.

După victoriile în cele două state din regiunea Marilor Lacuri, Biden dispune însă de 264 de voturi în Colegiu și mai are nevoie să câștige într-un singur stat din cele încă indecise pentru a deveni al 46-lea președinte al SUA. El a fost votat de peste 71 de milioane de americani - un record istoric - și a declarat miercuri după-masă, într-o conferință de presă, că se așteaptă să fie ales; totuși, el nu și-a proclamat încă victoria.

15.21 Proiecția Fox News: Biden 264 voturi / Trump 214 voturi. Proiecția CNN: Biden 253 voturi / Trump 213 voturi.

13.46 Un judecător american a transmis că vrea să se asigure că sunt livrate toate buletinele de vot rămase nenumărate în alegerile extrem de strânse din SUA și i-a cerut directorului Poștei, Louis DeJoy, să răspundă la întrebările despre motivele pentru care serviciile poștale nu au respectat o dispoziție a instanței de a căuta toate buletinele de vot care nu au fost expediate autorităților electorale.

"Unde se află buletinele de vot și cum facem să fie livrate pentru a fi numărate sunt chestiunile presante în acest moment", a spus judecătorul districtual Emmet Sullivan în încheierea unei audieri care a inclus și o mărturie din partea unui oficial al Serviciului Poștal din SUA (USPS), Kevin Bray, care a răspuns la întrebări despre livrările de buletine de vot.

12.29 Joe Biden conduce – potrivit proiecțiilor FoxNews și CNN – și mai are nevoie de victorie într-un singur stat din cele patru mari unde mai sunt de numărat voturi pentru a-l învinge pe Donald Trump în alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, Trump conduce în trei din cele patru state mari rămase de numărat. În plus, situația din Arizona este la limită – Biden fiind dat câștigător doar de Fox News, în timp ce restul televiziunilor de știri susțin că diferența între candidați e prea mică pentru a fi declarat un câștigător.

11.36 Casele de pariuri îl cotează pe Trump doar cu 13-14% șanse la o victorie.

10.18 Joe Biden a primit peste 72 de milioane de voturi, mai mult decât orice candidat la președinția SUA din istorie.

9.29 Proiecția Fox News: Biden 264 voturi / Trump 214 voturi - Proiecția CNN: Biden 253 voturi / Trump 213 voturi.

9.02 Suporteri ai președintelui Trump cer oprirea numărării voturilor exprimate prin corespondență

8.23 „E clar că suntem în avantaj în suficiente state încât să ajungem la 270. Nu sunt aici să declar că am câștigat, dar cred că atunci când se va termina număratoarea fiecărui vot, vom fi învingători”, a declarat Biden, în prima ieșire după răsturnarea de situație din statele cheie care l-au pus în poll-position pentru a învinge în lupta cu Donald Trump.

7.10 Proiecția Fox News: Biden 264 voturi / Trump 214 voturi/Proiecția CNN: Biden 253 voturi / Trump 213 voturi

7.05 La ora României 07:00, numărarea voturilor continuă în statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania. În următoarele ore sunt așteptate rezultate din Arizona și Georgia.

Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) și Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) și Nevada (6 electori).

Conform proiecțiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.

Conform proiecțiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.

Conform proiecțiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

Avocații lui Trump au deschis procese în cazul unor state-cheie, au cerut renumărarea voturilor în Wisconsin și acum analizează inițierea unor acțiuni legale în Arizona și Nevada.

07.03 Echipa de campanie Trump și republicanii din statul Georgia au intentat proces pentru suspendarea numărării voturilor, relatează dpa. Alte două state – Nevada și Arizona – sunt vizate de echipa Trump pentru acțiuni în instanță, pe măsură ce voturile sunt numărate.

06.57 Observatorii internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au criticat aspru miercuri ''acuzațiile nefondate'' ale președintelui Donald Trump privind fraude în alegerile prezidențiale din SUA, subliniind că acestea ''slăbesc încrederea publicului în instituțiile democratice''.

''Nimeni - niciun politician, niciun ales - nu ar trebui să limiteze dreptul de vot al populației", a declarat parlamentarul german Michael Georg Link, coordonatorul observatorilor OSCE în Europa, responsabili cu monitorizarea acestui scrutin.

06.43 Guvernul american nu are nicio dovadă că vreo putere străină a manipulat numărarea voturilor, a declarat un înalt oficial al Departamentului pentru Securitate Națională, citat de BBC.

06.37 Pentru a câștiga alegerile, orice candidat are nevoie de minimum 270 de voturi electorale.

Proiecția Fox News: Biden 264 voturi / Trump 214 voturi
Proiecția CNN: Biden 253 voturi / Trump 213 voturi

06.33 Echipa de campanie a lui Donald Trump are în vedere deschiderea de acțiuni legale în cazul proceselor de numărare a voturilor din Arizona și Nevada, potrivit CNN care citează două surse.

Avocații lui Trump au deschis procese în cazul altor state-cheie, au cerut renumărarea voturilor în Wisconsin și acum analizează inițierea unor noi acțiuni legale.

06.27 FoxNews îl dă câștigător pe Biden în Arizona, cu 50,7%.

06.20 Poliția a făcut arestări în Portland (Oregon) și a blocat pentru o oră demonstranții din Minneapolis, miercuri noapte, când, în mai multe orașe din Statele Unite au loc manifestații în care oamenii cer oficialilor să numere toate voturile exprimate și protestează față de brutalitatea forțelor de ordine.

Mai mult de 500 de protestatari din Minneapolis (Minnesota) au fost anunțați că sunt arestați, relatează Fox 9, citat de The Guardian. Activiști din grupuri ca Black Lives Matter și din organizații ce luptă pentru drepturile imigranților și climă au mărșăluit pașnic. Demonstrația de aici a fost organizată de Twin Cities for Justice 4 Jamar împreună cu National Alliance Against Racist and Political Regression. Un al doilea grup de activiști li s-a alăturat. Protestul a fost programat înainte de seara zielei alegerilor.

În Portland, mai mulți oameni au fost reținuți, după ce au fost raportate câteva distrugeri materiale. În orașul din Oregon, grupurile au cerut, în principal, ca toate voturile să fie numărate.

Au loc demonstrații în mai multe orașe americane, oamenii cerând un proces electoral corect.

În Chicago (Illinois) a fost scandat „Numărați fiecare vot!”, după ce echipa de campanie a lui Trump a făcut mai multe solicitări în justiție în vederea suspendării numărătorii.

Zeci de evenimente sunt programate să aibă loc în SUA pentru a fi cerut un proces electoral corect, multe dintre acestea fiind organizate de grupuri afiliate Protect the Results, coaliție de organizații locale și sindicate.

Oamenii s-au adunat și în Detroit, Dallas, Philadelphia, New York și Baltimore.

06.18 Joe Biden se angajează deja ca în prima zi a președinției sale să revină la acordul de la Paris privind clima, din care SUA s-au retras oficial miercuri,

06.14 La ora României 05:30, numărarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada și Pennsylvania.

Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) și Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) și Nevada (6 electori).

Conform proiecțiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213.

Conform proiecțiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214.

Conform proiecțiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

06.10 Voturi suplimentare dintr-un district cheie din Arizona. Numărarea în districtul Maricopa, care conține Phoenix, cea mai populată zonă din stat, este în curs de desfășurare și arată 887.457 de voturi pentru Biden și 802.160 pentru președintele Trump, potrivit CNN. 

05.19 Echipa lui Joe Biden a lansat un site pentru tranziția președinției, relatează BBC.

Când un candidat câștigă alegerile prezidențiale, acesta trebuie să organizeze ceea ce este numită echipă de tranziție, care ajută la pregătirea pentru preluarea mandatului în luna ianuarie.

În alegerile americane de anul acesta nu există un câștigător încă, însă fiecare candidat vrea să stabilească direcția cursei în favoarea sa.

Joe Biden a lansat site-ul de tranziție „Build Back Better”.

04.21 Democratul Joe Biden, aproape de minimul necesar de electori pentru obținerea mandatului prezidențial.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

3.30 Trump cere în instanță suspendarea numărării voturilor și în Georgia, invocând nereguli

1.05 După CNN, și Associated Press (AP) îl indică pe Biden câștigător în statul cheie Michigan

12.30 Proiecțiile CNN îl plasează pe Joe Biden la 17 voturi distanță de cele 270 necesare, după ce ar fi câștigat în Michigan

Între timp, Trump cere suspendarea numărării voturilor și în Pennsylvania

23.12 Ultimele cifre din Michigan îl pun pe Biden în față cu peste 1,1%, circa 61.000 de voturi în fața lui Trump.

22.55 Joe Biden l-a depășit pe Trump în Michigan, conduce în Nevada și a câștigat votul în Wisconsin. Cu cele trei state, Biden ar atinge pragul de 270 de voturi din colegiul electoral.

22.23 Echipa lui Donald Trump a anunțat că a cerut în instanță oprirea numărării buletinelor de vot în Michigan până când republicanii vor avea un "acces semnificativ la observarea numărătorii".

Echipa lui Trump spune că solicitarea depusă în instanță vizează și renumărarea buletinelor care au fost numărate înainte ca republicanii să aibă "acces semnificativ".

Cu 16 electori, Michigan este un stat important pentru cei doi candidați, lupta de aici fiind extrem de strânsă.

Un oficial de la Court of Claims din Michigan, unde ar fi fost depusă plângerea, spune că nu a primit deocamdată nicio solicitare de acest gen, potrivit CNN.

22.16 Candidatura lui Kanye West la alegerile prezidențiale din acest an a fost o surpriză și a stârnit zâmbete, dar rapperul insistă și se gândește la o nouă candidatură în 2024, după ce marți a strâns aproape 60.000 de voturi.

21.36 Distanța dintre Biden și Trump în Michigan este de peste 44.000 de voturi, la aproape 94% de voturi centralizate.

20.49 Trump va cere o renumărare a voturilor în statul Wisconsin, anunță managerul de campanie, Bill Stepien.

20.03 Cetățenii din Mississippi s-au pronunțat în favoarea abandonării simbolului confederat de pe steagul acestui stat american, ultimul care arbora emblema Confederației, relatează AFP.

În paralel cu alegerile prezidențiale, locuitorii Mississippi au aprobat prin vot noua emblemă a statului.

Emblema aleasă este susținută de peste 70% din voturile numărate, potrivit CNN.

Fostul steag - care data din 1894 - urmează să fie înlocuit cu un steag în culorile roșu, galben și albastru care are o magnolie în centru.

19.38 Statul american Nevada își va relua numărătoarea voturilor. Acolo Biden are doar 8.000 de voturi în fața lui Trump.

18.53 Președintele american în exercițiu Donald Trump a denunțat ”apariția unor buletine de vot surpriză” - fără vreo dovadă -, într-o fraudă electorală vizând să-l defavorizeze, încercând astfel să semene îndoiala cu privire la operațiuni de nunărare a voturilor aflate în desfășurare în mai multe state-cheie în alegerile prezidențiale, relatează AFP. Candidatul democrat la fotoliul de la Casa Albă Joe Biden a promis miercuri că Partidul Democrat va lupta până la capăt, pentru ca toate buletinele de vot din alegerile prezidențiale americane de marți să fie luate în considerare, în pofida voinței lui Donald Trump de a întrerupe numărarea voturiilor, relatează AFP.

18.12  Trump, primele reacții pe Twitter după noile date din statele cheie: „Aseară conduceam solid , apoi, unul câte unul, au început să dispară ca prin magie!”.

17.42 Biden continuă să fie în fața lui Trump în Michigan cu circa 9.800 de voturi. În Pennsylvania, Biden a început să reducă din diferență.

17.21 Manifestanți înarmați cu puști de asalt au ars steaguri americane și au defilat, în noaptea de marți spre miercuri - fără să comită violențe -, în pofida confuziei de după alegerile americane de marți, la Portland, în Oregon, în nord-vestul Statelor Unite, iar poliția federală FBI se teme de un nou val de violențe în oraș, care a fost luni de zile teatrul unor manifestații tensionate ale unor activiști de extremă dreapta și de extremă stânga, relatează AFP.

Această enclavă liberală din Oregon se teme de confruntări armate, după luni de manifestații și de tensiuni între activiști de extremă dreapta, activiști de extremă stânga și poliția federală.

 

După ce președintele republican în exercițiu Donald Trump și-a proclamat realegerea împotriva democratului Joe Biden - în pofida faptului că state-cheie în alegeri nu au încheiat numărarea voturilor -, activiști s-au adunat în fața tribunalului federal din Portland, epicenturl unor manifestații împotriva rasismului foarte tensionate în vară.

FBI, ÎN ALERTĂ

”Nouă nu place niciun candidat. Eu am votat, în mod rușinos, cu Biden. Dar dacă Trump continuă patru ani, oamenii vor înnebuni de furie”, a declarat o tânără protestatară, în timp ce steaguri americane erau arse în fața tribunalului.

Mulți manifestanți strugau sloganuri atât împotriva lui Trump, cât și împotriva primarului Portlandului, Ted Wheeler - reales marți -, în timp ce alți manifestanți dansau.

Biroul Federal de Investigații (FBI) a avertizat cu privire la riscul unor confruntări armate în legătură cu alegerile prezidențiale, însă nu era vizibilă vreo activitate a grupărilor de extremă dreapta.

Miercuri, poliția nu s-a opus manifestanților.

Un marș pașnic de trei ore a avut loc marți seara, la care au participat aproximati  400 de persoane din cadrul mișcării Black Lives Matter (BLM) împotriva rasismului și vio0lenței poliției. În fruntea coloanei au mărșăluit șase persoane înarmate cu puști de asalt, cuțite și puști.

16.48 Rezultatul alegerilor prezidențiale de marți în statul american Pennsylvania ar putea fi cunoscut peste două zile, declară ofciali locali pentru CNN.

”Dacă totul continuă în acest ritm, vom avea rezultate totale în următoarele două zile”, a declarat miercuri la CNN Al Schmidt, un reprezentant al orașului Philadelphia, un fief democrat în Pennsylvania.

Acest stat situat în Nord-Estul american poate stabili rezultatul alegerilor prezidențiale, în contextul în care desemnează 20 de mari electori.

Potrivit New York Times, 75% din voturile exprimate au fost numărate în Philadelphia, iar Donald Trump a obținut un scor de 55,1%.

15.52 Situația pare că va fi decisă funcție de rezultatele din Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Nevada.

15.32 New Jersey și Arizona au legalizat marți folosirea marijuanei în scop recreativ, iar Oregon a devenit primul stat care a aprobat folosirea terapeutică a psilocibinei - un drog prezent în ciupercile halucinogene, în cadrul unora dintre referendumurile din Statele Unite, relatează Reuters.

În paralel cu alegerile prezidențiale și parlamentare, alegătorii americani s-au pronunțat marți în 124 de subiecte, în referendumuri locale, porivit Conferinței Naționale americane a Legislaturilor de Stat (NCSL), scrie Reuters, care prezintă principalele rezultate și proiecții cu privire la aceste scrutine.

14.48 Numărarea voturilor a fost suspendată în statul american Nevada și urmează să fie reluată joi dimineața (ora locală), au anunțat miercuri autoritățile locale, relatează Reuters.

Nevada - care desemnează șase dintre cei 538 de mari electori în Colegiul Electoral - este unul dintre statele în care continuă suspansul în duelul dintre Donald Trump și Joe Biden.

În urmă cu patru ani, Nevada a votat cu democrata Hillary Clinton.

Aproape 15% dintre buletinele de vot exprimate nu au fost încă numărate, iar Biden îl devansează pe Trump cu mai puțin de 8.000 de voturi și un scor de 49,3% la 48,7%.

Numărarea voturilor urmează să fie reluată joi dimineața, la ora locală (19.00, ora României), a anunțat Departamentul Alegerilor din cadrul Secretariatului de Stat al Nevadei pe Twitter.

13.59 Rezultatul alegerilor prezidențiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP.

Alegerile americane, indiferent de rezultatul lor, 'pe fond nu vor schimba mare lucru în privința intereselor noastre comerciale', a spus Le Maire, la microfonul Radio Classique.

13.17 Doar șapte state mai așteptau miercuri rezultatul alegerilor prezidențiale americane de marți și ele vor decide învigătorul scrutinului, potrivit presei americane, care prezintă situația în aceste state.

În Alaska s-au numărat 36% dintre voturi - 61,4% în favoarea lui Donald Trump și 34,7% în favoarea lui Joe Biden.

Arizona (stat-cheie): 82% dintre voturi numărate - 51,8% în favoarea lui Trump și 46,8% în favoarea lui Biden.

North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numărate - 50,1% în favoarea lui Trump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi - 50,5% în favoarea luiTrump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numărate, 51,6% în favoarea lui Trump, 46,7% în favoarea lui Biden.

Nevada: 85% dintre voturi numărate - 49,4% în favoarea lui Biden, 48,6% în favoarea lui Trump.

Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numărate, 49,3% în favoarea lui Biden, 49% în favoarea lui Trump.

12.59 Numărarea voturilor exprimate anticipat în alegerile prezidențiale de marți, la Green Bay, în Wisconsin, prezenta întârzieri miercuri, potrivit unui jurnalist de la New York Times (NYT).

Potrivit ziarului, numărarea voturilor anticipate era întârziată din cauză că unul dintre aparatele folosite la numărarea voturilor ficărui candidat candidat nu mai avea cerneală.

Un asesor s-a dus să ia un cartuș de la primăria din localitate.

12.14 Șansele democraților de a obține o majoritate în Senat în urma alegerilor de marți păreau să scadă miercuri, în urma victoriilor a doi senatori republicani care păreau în dificultate în sondaje, relatează AFP.

În alegerile parlamentare și prezidențiale de marți, democrații au reușit să își păstreze majoritatea în Camera Reprezentanților.

În Senat, ei le-au smuls republicanilor două mandate - în Colorado și Arizona.

Însă republicanii au contracarat înfrângându-l pe un senator democrat în Alabama și păstrând mandate ale unor aleși care păreau amenințate.

Ei dezmint astfel și sondaje care preconizau un efect negativ al lui Donald Trump asupra republicanilor celor mai vulnerabili.

11.53 Echipa de campanie a lui Joe Biden a anuțat miercuri că va lupta împotriva oricăror eforturi ale președintelui Donald Trump de a recurge la Curtea Supremă pentru a opri înregistrarea voturilor în alegerile prezidențiale americane de marți, relatează The Associated Press.

Declarațiile lui Donald Trump sunt ”scandaloase”, ”fără precedent” și incorecte, denunță miercuri, într-un comunicat directoarea campaniei lui Joe Biden, Jen O’Malley Dillon.

”Este scandalos, pentrucă este vorba pur și simplu despre un efort de a retrage drepturile democratice ale cetățenilor americani”, subliniază ea.

Jen O’Malley a anunțat că echipa democrată este pregătită să contraatace dacă președintele sesizează Curtea Supremă pentru a opri numărarea voturilor.

11.24 Candidatul democrat în alegerile prezidențiale americane de marți Joe Biden a obținut o majoritate a voturilor în statul Maine, potrivit postului Fox News și ziaruluiThe New York Times (NYT).

Acest stat deleagă patru mari electori și folosește sistemul proporțional în alocarea acestora, la fel ca Nebraska - un mare elector pentru fiecare dintre cele două districte ale statului și doi la nivelul întregului stat.

Democratul obține trei mari electori, iar unul urma să fie atribuit.

El deține astfel 238 de mari electori, iar Donald Trump 213.

Pentru a obține o victorie, este necesar ca un candidat să obțină voturile a 270 de mari electori.

10.47 Datele preliminare indică faptul că Trump ar urma să-și asigure cei 270 de electori necesari pentru a obține funcția de președinte pentru încă 4 ani sau chiar o marjă de 20 de electori peste acest reper.

Astfel, lui Trump îi sunt încredințate 213 de voturi ale electorilor. La acestea se adaugă 10 electori pe care ar urma să-i primească de la statul Wisconsin unde după numărarea a 94% din voturi are un avans de 51,0% la 47,5% față de contracandidatul Joe Biden, 16 electori din statul Michigan unde are un avantaj de 53,2% la 45,2% după verificarea a 69% din sufragii, 16 electori de la statul Georgia unde după numărarea a 94% din voturi conduce cu 50,5% la 48,3% și 15 electori din Carolina de Nord unde ecartul este de 50,1% la 48,7%, în condițiile numărării a 94% din voturi. Numai din cele 4 state Trump și-ar asigura numărul de 270 de electori necesari alegerii sale.

Aceasta fără a mai socoti cei 20 de electori ai statului Pennsylvania unde Trump avea un avans confortabil, de 55,8% la 43,0% înainte ca numărătoarea să fie oprită de autoritățile locale după consultarea a 64% din sufragii.

10.33 Suspansul alegerilor prezidențiale americane continuă, iar după ce Florida și Texasul îi revin lui Donald Trump,  Joe Biden a obținut o victorie în Arizona, un stat-heie cu 11 mari electori.

Însă rezultatele în opt state erau în continuare necunoscute, și anume Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Carolina, Nevada, Arizona, Georgia, Maine și Alaska.

De ele depinde victoria lui Joe Biden sau Donald Trump.

10.08 Vicepreședintele american în exercițiu Mike Pence declară că republicanii sunt pe cale să obțină o victorie în alegerile prezidențiale de marți.

”Cred, la fel ca voi, că noisuntem pe calea bună către victorie și că Statele Unite vor fi din nou o mare națiune”, a declarat vicepreședintele american în exercițiu după ce Donald Trump a părut să revendice victoria în alegeri.

9.39 Suspansul alegerilor prezidențiale americane continuă, iar după Florida, alt stat-cheie îi revine lui Donald Trump, Texasul, un bastion republican disputat, care-i dă cei 38 de mari electori președintelui în exercițiu, după ce Trump a învins-o pe Hillary Clonton detașat în acest stat.

Însă rezultatele în nouă state erau în continuare necunoscute, și anume Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Caroline, Nevada, Arizona, Géorgie, Maine și Alaska.

De ele depinde victoria lui Joe Biden sau Donald Trump.

9.32 "Se încearcă o fraudă importantă, dar vom câștiga. Ceilalți știau că nu pot câștiga. Am prevăzut asta. E o fraudă față de publicul american, e o rușine pentru SUA. Noi am câștigat alegerile", a susținut Trump, arătându-se hotărât să meargă la Curtea Supremă dacă va fi nevoie de contestații, pentru a opri "prelungirea primirii după închiderea urnelor a coletelor poștale cu voturi".

9.25 "Am câștigat în zone unde nu ne așteptam și sunt altele unde nu ne pot prinde din urmă.", a transmis Donald Trump susținătorilor săi, mulțumind în același timp familiei.

9.12 Închiderea ultimelor circumscripții în Insulele Aleutine din Alaska, miercuri, la ora 06:00 GMT, a pus capăt zilei electorale din SUA, într-un scrutin foarte strâns în care ar putea dura câteva zile până se vor cunoaște rezultatele definitive, transmite EFE.

Alaska, unde sunt două fusuri orare, este ultimul stat în care se închid circumscripțiile electorale și este de așteptat că cei trei mari electori alocați acestui stat să-i revină președintelui în exercițiu Donald Trump.

Pe de altă parte, doar 75.000 din cele 350.000 de voturi primite prin poștă în statul-cheie Pennsylvania - cu 20 de mari electori - vor fi luate în calcul la numărătoarea finală.

8.51 Rețeaua de social media Twitter și-a avertizat miercuri utilizatorii cu privire la mesajul postat pe platformă de președintele în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trump, în care liderul de la Casa Albă și-a acuzat rivalii democrați că încearcă să fure alegerile, al căror rezultat este în continuare neclar, transmite AFP.

"Am plasat un avertisment în privința tweet-ului postat de pe contul @realDonaldTrump pentru că acesta conține o afirmație potențial înșelătoare legată de un scrutin", a anunțat Twitter miercuri.

Trump a scris pe Twitter - fără să prezinte vreo dovadă - că "ei încearcă SĂ FURE Alegerile. Nu-i vom lăsa niciodată să facă asta".

8.37 Președintele republican în exercițiu, Donald Trump, a câștigat în statul-cheie Texas, bastion republican și al doilea stat în privința numărului de mari electori, astfel că avansul democratului Joe Biden a fost redus, relatează Fox News și NBC News, preluate de AFP și DPA.

Cei 38 de mari electori obținuți în Texas reprezintă o victorie-cheie pentru Trump.

8.32 În Philadelphia, autoritățile locale au oprit numărătoarea voturilor. Cum statul Pennsylvania are 20 de electori, este de așteptat ca rezultatele să nu fie publicate mai devreme de reluarea acestei numărători, probabil în această după amiază, ora României. După verificarea a 64% din buletine, Trump era creditat cu 56,6% din voturi și Joe Biden cu 42,2% din sufragii.

Casele de pariuri care l-au dat înainte de alegeri pe Trump drept outsider acum îl creditează cu 64% șanse de a câștiga.

Fox News a atras furia celor din campania lui Trump după ce l-a dat pe Joe Biden câștigător în statul Arizona. Aceștia spun că este prea devreme pentru o pronunțare. Ulterior postul de televiziune și-a retras anticiparea.

8.17 Estimările de la acest moment sunt de 237 voturi la 213 în favoarea lui Biden (Fox News) și 215 la 171 (CNN).

8.12 La ora României 08:00, după ce au fost închise secțiile de votare și din Alaska, democratul Joe Biden avea 215 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 171, conform proiecțiilor CNN.

8.06 Trump câștigă Montana, stat cu 3 voturi electorale - proiecție FoxNews.

8.02 Trump are un avantaj ușor în Carolina de Nord după numărarea a 94% din sufragii, potrivit Politico. Republicanul are 50.1% față de 48.7% pentru rivalul său democrat.

7.58 Donald Trump a postat pe Twitter: „Suntem în frunte cu MULT, dar ei încearcă să FURE alegerile. Nu îi vom lăsa niciodată să o facă. Voturile nu pot fi depuse după închiderea urnelor!”

7.56 ”Păstrați-vă încrederea. Vom câștiga. Sunt aici să vă spun că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Știam că va dura mult. Nu s-a terminat (cursa electorală- n.red) până când fiecare vot nu a fost numărat. Suntem pe cale să câștigăm. Suntem mulțumiți de unde ne aflăm in acest moment"”, a spus Biden în fața suporterilor săi.

7.54 Victoria lui Trump în Florida, confirmată de AP și CNN. La câteva ore după Fox News, AP și CNN îl indică pe Donald Trump învingător în Florida, un stat intens disputat de cele două părți și un element cheie al victoriei lui Trump din 2016. Victoria lui Biden aici putea fi o piedică majoră pentru Trump.

În 2016, Trump a câștigat în Florida cu 1,2 puncte procentuale în fața adversarei sale, Hillary Clinton.  Florida a ales mereu candidatul care a devenit președinte, din 1996 încoace.

Statul Florida are 29 de electori, fiind astfel de o importanță majoră. Florida numără voturile prin corespondență înaintea altor state cheie - în care rezultatul ar putea rămâne neconfirmat până zilele viitoare. O victorie a lui Biden în acest stat ar fi redus șansele ca Trump să revendice victoria, cel puțin în această seară.  

7.49 Susținătorii lui Donald Trump s-au adunat în mai multe orașe din Ohio pentru a sărbători victoria lui și speră ca republicanul să se impună și într-un alt stat-cheie, Pennsylvania.

7.35 AP estimează că Biden a câștigat în Minnesota (10 voturi în Colegiul Electoral), iar Trump în Montana (3 voturi).

7.32 Proprietarii și administratorii de firme din SUA au cheltuit sume importante pentru pază, de teama unor eventuale proteste în urma alegerilor, potrivit  Fox News. Un paznic plătit în mod obișnuit cu 30-40 dolari/oră poate ajunge să fie plătit dublu într-o situație ca cea de astăzi.

7.28 Joe Biden se pregătește, odată cu închiderea votului în majoritatea statelor, să susțină un discurs adresat americanilor, potrivit surselor CBS News. Discursul ar urma să fie o invitație la răbdare până la numărarea voturilor, dar și o încurajare a susținătorilor cu privire la rezultatul așteptat.

7.25 Trump câștigă Iowa și cele 6 voturi electorale - proiecție CNN și FoxNews.

7.21 Potrivit estimărilor Fox News, scorul la acest moment este de 227 la 204 în favoarea lui Biden. Estimarea CNN de acum este de 205 la 132.

7.18 CNN îl consideră câștigător pe Donald Trump în Idaho (4 electori), stat unde a câștigat și în urmă cu patru ani. 

7.14 Ziua electorală din Statele Unite a ajuns practic la final cu închiderea colegiilor electorale din statele California, Oregon, Washington și Idaho, astfel că votul s-a încheiat în 48 din cele 50 de state din țară.

7.12 Cu 77% din voturi numărate, Trump conduce în Georgia cu 53,3% față de 45,5% pentru Biden, potrivit Politico. Georgia are 16 voturi electorale.

7.11  Fox News îl da câștigător pe Trump în Ohio și Texas, iar pe Biden câștigător în Hawaii.

7.09 La ora României 07:00, după ce au fost închise secțiile de votare din Hawaii, democratul Joe Biden avea 205 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 114, conform proiecțiilor CNN.

7.02 Trump câștigă Texas, cu 52%, estimează FoxNews. Statul are 38 de electori. 

7.01 Joe Biden câștigă Virginia și cele 13 voturi electorale - proiecție CNN.

06.59 Potrivit rezultatelor unui exit-poll național publicate de BBC, 48% dintre bărbați au votat cu Donald Trump, iar 49% cu Joe Biden. În rândul femeilor, 42% au votat cu Trump și 57% cu Biden.

Din punct de vedere al etniei, din totalul alegătorilor caucazieni, 55% l-au ales pe Trump și 43% pe Biden.

Dintre persoanele de culoare, 87% au votat cu Biden și 11% cu Trump. În rândul hispanicilor, Biden a obținut votul a 67%, în timp ce Trump a primit votul din partea a 31%.

Comunitatea asiatică a votat de asemenea în majoritate (64%) cu Biden.

Pe grupe de vârstă, persoanele din categoria 18 - 29 de ani au votat în proporție de 64% cu Joe Biden și 33% cu Trump.

Donald Trump s-a impus doar în opțiunile categoriei 65+, cu 51%.

06.54 Un oficial din Michigan spune că rezultatele finale neoficiale în cursa pentru președinția SUA ar putea să nu fie disponibile înainte de miercuri seara.

06.52 Trump câștigă Ohio, stat cu 18 voturi electorale, conform FoxNews.

06.43 Colegiile electorale de pe coasta de vest s-au închis, se mai votează doar în Alaska și Hawaii.

06.40 După ce Fox News l-a indicat pe Biden câștigător în Arizona, ceea ce ar fi o lovitură importantă dată republicanilor (deoarece l-ar ajuta în cursa pentru Președinție permitându-i să piardă Pennsylvania, dacă ar câștiga Michigan, Wisconsin), echipa de campanie a lui Trump a obiectat. Consilierul de campanie Jason Miller a transmis pe Twitter: „Prea devreme să pretindă Arizona, prea devreme. Credem că peste 2/3 dintre voturi vor fi pentru Trump. Nu pot să cred că Fox a fost atât de nerăbdător să apese pe trăgaci aici după ce i-a luat atât de mult să anunțe Florida”.

06.38 Fostul astronaut, democratul Mark Kelly, câștigă alegerile pentru Senat.

06.37 Potrivit proiecțiilor BBC, până la ora României 06:30, Joe Biden este desemnat câștigător în 14 state, plus Washington DC. Statele sunt: Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts, New Jersey, New York, Connecticut, Colorado, New Mexico, New Hampshire, Illinois, California, Oregon, Washington și Washington DC.

Donald Trump este proiectat drept câștigător în: Florida, Indiana, Kentucky, Oklahoma, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Alabama, Carolina de Sud, Louisiana, Nebraska și Nebraska 3rd District, Utah, Missouri, Kansas, Wymong și Mississippi.

06.35 Joe Biden, a câștigat statele California, Oregon și Washington, trei bastioane democrate din Vest, conform posturilor de televiziune CNN și Fox, preluate de AFP.

Aceste trei victorii îi aduc 74 de mari electori suplimentari, ajungând la ora 04.00 GMT la 209, comparativ cu 115 pentru președintele republican în exercițiu Donald Trump. Este nevoie de 270 de mari electori pentru câștiga alegerile prezidențiale.

06.33 Victoria lui Trump în Sunshine State (Florida) a crescut speranțele republicanilor pentru un rezultat favorabil în cursa pentru fotoliul de lider al SUA, în timp ce democrații văd tot mai mult o repetare a celor întâmplate cu Hillary Clinton în urmă cu 4 ani. George Stephanopoulos (ABC News): Cursa Trump – Biden arată ca un replay al anului 2016.

06.31 FoxNews anunță că Joe Biden va câștiga Arizona, stat cu 11 voturi electorale. Este primul stat din această noapte pe care Trump l-a câștigat în 2016 și îl pierde la acest scrutin electoral.

06.30 După ce Trump a câștigat Florida, cursa pentru Casa Albă se va decide în Arizona, Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, ultimul stat fiind, se pare, cel mai important în acest an.

06.29 Victoria lui Trump în Florida se datorează, potrivit analiștilor, alegătorilor în vârstă și al celor hispanici, în special al cubanezilor-americani, care au respins agenda mult prea progresistă a perechii Biden-Harris.

06.28 Trump este dat câștigător în Florida cu peste 53% din voturi, după numărarea a 98% din buletinele de vot

06.26 Oficialii din statele Michigan, Wisconsin și Pennsylvania au declarat că nu vor anunța acum câștigătorul în alegeri.

Reprezentanții biroului electoral din Wisconsin au transmis că în niciun caz nu va fi anunțat noaptea acesta, scrie The Guardian, iar cei din Michigan vor comunica datele vineri. Pennsylvania a anunțat de asemenea o amânare.

06.22 Votanții din capitala americană Washington și din statul New Jersey par să se fi exprimat în favoarea unor măsuri de dezincriminare a marijuanei și a unor droguri psihedelice, în două referendumuri care au avut loc marți, potrivit DPA.

În Washington, 77% dintre votanți au spus 'da' ideii de a dezincrimina efectiv o serie de plante și ciuperci psihedelice, conform autorităților electorale, voturile fiind în continuare numărate.

Votul va reduce astfel strictețea aplicării legii pentru posesia, distribuția și cultivarea în scopuri non-comerciale a unor astfel de substanțe.

În New Jersey, după raportarea rezultatelor din 49% din circumscripții, 67% dintre votanți par să fi aprobat măsura de a legaliza marijuana, a relatat NBC.

New Jersey ar urma să se altor aproape zece state în legalizarea canabisului în scopuri recreative, deși experți în această industrie au spus că va fi nevoie de cel puțin un an până când adulții vor putea cumpăra acest drog.

Alte trei state - Arizona, Montana și Dakota de Sud - votează de asemenea în legătură cu legalizarea marijuanei

06.20 Newsmax TV avansează raportul de forțe politice - 133 locuri pentru republicani și 108 locuri pentru democrați în Camera Reprezentanților, 43 locuri pentru republicani și 42 locuri pentru democrați la Senat.

06.14 Fox News este prima entitate media care îl dă pe Donald Trump câștigător în Florida (29 electori). Dacă va obține această victorie, va fi una crucială în cursa pentru Casa Albă. Potrivit datelor NBC, republicanul conduce în cursa pentru Florida și Texas, două dintre cele mai importante state în alegerile americane.

06.12 Biden a câștigat New Hampshire, care a votat pentru democrata Hillary Clinton în 2016, potrivit canalelor de televiziune NBC și CBS, relatează AFP, preluate de Agerpres. Președintele în funție este dat câștigător în Kansas, Missouri și Nebraska, trei state care ar putea să îi aducă 21 de electori, potrivit CNN, Fox News, NBC și New York Times, informează AFP. Biden a obținut 135 de electori, în vreme ce Trump a obținut 115 -116 electori. Pentru câștigarea alegerilor este nevoie de 270 de electori.

06.11 Democrații și-au consolidat majoritatea în Camera Reprezentanților, au anunțat posturile de televiziune Fox News și ABC, preluate de agențiile internaționale de presă.

Partidul Democrat va câștiga patru sau cinci locuri suplimentare, conform predicțiilor făcute de cele două televiziuni.

Ei dețin în prezent 232 din cele 435 de mandate.

06.09 La ora României 06:00, democratul Joe Biden avea 192 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 108, conform proiecțiilor CNN.

06.07 Proiecție CNN: Biden câștigă Illionois, cu 20 de electori.

06.02 Biden îl învinge pe Trump în New Hampshire - proiecție Fox News.

06.00 Proiecție CNN: Trump 95 de electori, Biden 98 de electori / Fox News: Trump 115, Biden 129.

05.57 Democratul Joe Biden, câștigător în Illinois (20 de electori) și Arizona (11 electori), potrivit predicțiilor CNN, iar republicanul Donald Trump, în Michigan (16 electori) și Georgia (16 electori).

05.53 Donald Trump conduce în cursa pentru Florida și Texas, două dintre cele mai importante state în alegerile americane. În Florida, pentru moment, Trump conduce cu aproximativ 52% din voturi, iar în Texas, cu puțin peste 51%, potrivit NBC.

05.50 Trump, câștigător în statele Louisiana (unde sunt în total 8 electori), Nebraska (5 electori) și Utah (6 electori), potrivit CNN.

05.49 Associated Press îl indică drept câștigător pe Trump în Missouri, cu 10 electori

05.38 În cursa pentru Camera Reprezentanților și Senat, democrații au obținut până acum 84 de locuri, respectiv 40, potrivit CNN. De cealaltă parte, republicanii au 119 locuri, în Cameră, și 38, în Senat.

05.33 Biden câștigă în statul New Hampshire (4 electori), potrivit previziunilor NBC, iar CNN îl dă câștigător în New Mexico.

05.28 Alegătorii din New Jersey au aprobat cu majoritate de voturi – aproape 70% – și legalizarea marijuanei recreaționale, o inițiativă despre care se așteaptă să aducă statului 210 milioane de dolari în impozite.

05.24 Președintele american Donald Trump este dat câștigător în statul Carolina de Sud, acesta fiind al 13-lea stat în care iese învingător, conform informațiilor difuzate de New York Times și NBC, transmite AFP.

În total, candidatul republican a adunat 89 de electori, în timp ce rivalul său democrat Joe Biden a strâns 126 de electori.

05.21 Donald Trump va susține un discurs de la Casa Albă. 

„Președintele va vorbi în această noapte. Chiar dacă nu pentru a-și declara victoria, el trebuie să prezinte situația”, a spus un oficial citat de BBC.

05.16 Rezultatele pentru districtul Georgia, care include Atlanta – capitala statului și cel mai populat oraș al său -, vor fi întârziate cel puțin patru ore după ce o țeavă de apă s-a spart  într-o cameră cu buletinele de vot prin corespondență. Buletinele de vot nu au fost afectate. Donald Trump a câștigat acest stat crucial în 2016 cu 5%, dar democrații speră că îl pot transforma în unul albastru.

05.12 Trump câștigă în statul Kansas (6 electori), potrivit previziunii AP.

05.10 La ora României 05:00, când au fost închise secțiile din alte patru state - Iowa (6 electori), Nevada (6 electori), Utah (6 electori) și Montana (3 electori) - democratul Joe Biden avea 89 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 72, conform proiecțiilor CNN.

05.06 Violențe la Washington între suporterii celor două tabere.

Suporteri de ambele părți sunt în fața Casei Albe.

 

05.00 Secțiile de votare s-au închis în alte două state-cheie - Arizona și Wisconsin -, în care atât Trump, cât și Biden speră iasă învingători, transmite dpa.

Wisconsin, un stat în mod obișnuit favorabil democraților, a votat cu republicanul Donald Trump în 2016, dar la scrutinul de anul acesta a votat puternic pentru Biden.

04.57 Trump câștigă în Carolina de Sud (9 voturi electorale – proiecție CNN).

04.54 Joe Biden este dat câștigător în statul Colorado, care a votat în 2016 pentru Hillary Clinton, conform canalelor de televiziune Fox și NBC, relatează AFP.

El are acum, potrivit estimării France Presse, 126 de electori, față de 80 în cazul lui Trump.

04.50 Marjorie Taylor Greene a devenit primul susținător al teoriei conspirației de extremă dreaptă QAnon care câștigă un loc în Camera Reprezentanților.

Green, femeie de afaceri republicană, a fost declarată câștigătoare în al 14-lea district al Georgiei, potrivit AP. Contracandidatul ei democrat a renunțat la cursă în luna septembrie.

Green a fost acuzată la nivel național pentru declarațiile rasiste și sprijinul față de QAnon, teorie a conspirației fără bază ai cărei adepți cred că Donald Trump luptă în secret împotriva unui grup secret de democrați, miliardari și celebrități implicate în trafic de copii. FBI a identificat gruparea ca potențială amenințare teroristă.

04.49 Biden va câștiga în Colorado (9 electori), proiectează CNN, în timp ce oficialii campaniei lui Trump sunt îngrijorați cu privire la statele Georgia, Michigan și Wisconsin. Este așteptat ca republicanul să se impună în Dakota de Nord (3 electori).

04.47 Donald Trump este dat învingător marți seara în alte patru state - Louisiana, Wyoming, Dakota de Nord și de Sud -, informează AFP, care citează informațiile furnizate de New York Times, Fox News și NBC.

Victoria în aceste state înseamnă 17 electori.

04.46 Trump își mărește ușor avansul în Florida. După numărarea a 91% din voturi, are 51,3%.

04.44 Proiecție CNN: Trump 54 de electori, Biden 89 de electori.

04.41 Biden va câștiga în Colorado (9 electori), proiectează CNN, în timp ce oficialii campaniei lui Trump sunt îngrijorați cu privire la statele Georgia, Michigan și Wisconsin. Este așteptat ca republicanul să se impună în Dakota de Nord (3 electori).

04.38 Prima persoană transgender declarată a câștigat cursa pentru Senat în Delaware, potrivit CBS. Sarah McBride, activist pentru drepturile LGBT, fost intern în administrația Obama, va deveni și primul înalt oficial transgender ales în America.

04.37 CNN estimează că Joe Biden va câștiga statul New Mexico și cele cinci voturi electorale ale acestuia. Ultimul republican care a câștigat New Mexico a fost președintele George W. Bush în 2004.

04.34 Potrivit Fox News Decision Desk, democrații vor păstra controlul în Camera Reprezentanților și își vor crește majoritatea cu 5 locuri. Aceasta va fi un sprijin important pentru Nancy Pelosi, președintele democrat al Camerei, care a promis că va modifica multe dintre punctele de pe agenda primului mandat al lui Trump, dacă el va pierde alegerile. 

04.31 Echipa de campanie a președintelui republican Donald Trump a revendicat victoria în statul-cheie Florida, crucial pentru realegerea sa, în timp ce mass-media americană nu a anunțat învingătorul în acest stat, informează AFP.

Conform estimărilor New York Times și după numărarea a 91% din voturi, Donald Trump este creditat cu 50,6% din voturi, iar adversarul său democrat cu Joe Biden cu 48,4%.

04.28 Trump câștigă Kansas, Louisiana, Nebraska (4 voturi din 5), Wyoming, Dakota de Nord și de Sud. Biden obține victoria în New York și Colorado, potrivit proiecțiilor FoxNews.

04.25 Președintele Donald Trump urmărește rezultatele alegerilor la Casa Albă, împreună cu șefii campaniei sale, în timp ce Biden este la casa sa din Wilmington (Delaware) înconjurat de familie.

04.22 Biden a câștigat în New York. Potrivit France Presse, el are acum 117 electori, față de 63 în cazul lui Donald Trump. Pentru câștigarea alegerilor din SUA sunt necesari 270 de electori.

04.21 Nouă proiecție CNN: Trump 51 de electori, Biden 82 de electori.

04.19 Biden va câștiga în statul Connecticut (7 electori), potrivit previziunilor BBC. Începând cu anul 1992, candidații democrați au câștigat în acest stat. Pe de altă parte, Dakota de Sud (3 electori) îl va alege pe Trump. Aici, republicanii au fost votați cu majoritate începând din anul 1968.

04.16 La ora României 04:00, democratul Joe Biden avea 73 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 48, conform proiecțiilor CNN.

04.14 Președintele Donald Trump îl conduce la limită pe rivalul democrat Joe Biden în statul-cheie Florida, vital pentru un nou mandat de președinte al SUA, relatează Reuters.

Trump îl conduce cu 50,3% din voturi pe Biden (48,7%), în condițiile în care 89% din voturi au fost numărate, scrie Reuters.

DPA notează la rândul său, citând CBS, că, după numărarea a 10,2 milioane din voturi, Trump are 50,5% din voturi, iar Biden 48,4%.

04.09 Donald Trump va câștiga statul Arkansas, stat care a votat candidații replublicani începând din anul 2000, scrie BBC.

04.07 CNN proiectează că Joe Biden va câștiga statul New York și cei 29 de electori de aici. În urmă cu patru ani, Hillary Clinton s-a impus în statul de pe Coasta de Est, iar Donald Trump a câștigat alegerile generale.

03.59 Manifestație în fața Casei Albe - Zeci de persoane s-au adunat marți după-amiază în fața Casei Albe, purtând diverse costume și pancarte cu mesaje anti-Trump, relatează BBC.

O trupă cântă dintr-o rulotă piese go-go (subgen al funkului). Între cei care demonstrează se afla și un sud-coreean imitator al liderului nord-coreean Kim Jong-un, care a declarat că îl sprijină pe Trump, pentru că doar el poate să îi salveze țara de puterea tot mai mare a Chinei.

Atmosfera din fața Casei Albe este pașnică, iar numărul demonstranților și al forțelor de ordine crește, precum și tensiunea.

Aparent, poliția a făcut deja o arestare în această seară.

03.49 Trump câștigă Arkansas (6 voturi electorale) - proiecție FoxNews

03.47 Datele unui sondaj privind opțiunile alegătorilor din Florida arată o scădere mare în sprijinul pentru democratul Joe Biden din partea latino-americanilor, în comparație cu alegerile din 2016. Puțin peste jumătate din comunitate îl susține pe fostul vicepreședinte, față de 62% care au optat pentru Clinton în 2016. Între timp, susținerea pentru Donald Trump a crescut semnificativ, scrie CNN.

Alegătorii latino-americani și-au schimbat opținile și în Georgia. În 2016, ei o alegeau pe Clinton cu 40%, acum, votează pentru Joe Biden în proporție de 25%.

03.42 Poliția din New York (NYPD) a anunțat că va închide complet unele zone din Manhattan dacă vor izbucni violențe în urma alegerilor.

03.39 Conform estimărilor CNN, Donal Trump are susținerea a 37 de electori, iar Joe Biden, a 30 de electori, numărul minim necesar pentru câștigarea prezindențialelor fiind 270.

03.35 Proiecție CNN: Donald Trump câștigă Tennessee (11 electori), stat în care s-a impus și la alegerile din urmă cu patru ani. AP a anunțat că președintele în funcție se impune și în Carolina de Sud (9 electori).

03.32 Tom Perez, președintele Democratic National Commitee, a declarat că este optimist în mod prudent, spunând că Biden va câștiga Casa Albă dacă se va impune în Wisconsin, Michigan și Pennsylvania. Democrații au câștigat aceste state în alegerile din 2018.

03.29 Scor strâns în Florida. După numărarea a 86% din voturi, Trump are 50,4%.

03.23 Proiecție AP: Joe Biden a câștigat în statele Delaware, Rhode Island, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois și Connecticut, în timp ce Donald Trump a câștigat în Oklahoma, Tennessee, Mississippi și Alabama.

03.21 ABC News anunță că președintele Donald Trump se va adresa americanilor în această seară, din East Room de la Casa Albă.

03.19 Biden a câștigat Rhode Island, Connecticut, Illinois și New Jersey, în timp ce Trump s-a impus în Alabama, Mississippi și Tennessee – proiecții ale televiziunilor americane.

03.16 Comitetul Național Republican (RNC), conducerea partidului lui Donald Trump, și-a mutat sediul dintr-o clădire guvernamentală din Washington, D.C., într-un spațiu secret, motivând preocupări de securitate. Washington D.C. se pregătește pentru proteste și potențiale violențe în urma  alegerilor. Prezență masivă pe străzile centrale a polițiștilor și a agenților Serviciului Secret.

03.14 Fox News: Joe Biden va câștiga trei dintre cele patru voturi electorale din Maine. Proiecțiile CNN îl dau câștigător pe Biden în Massachusetts, DC, Maryland și Delaware, iar pe Trump în Oklahoma.

03.09 Joe Biden va câștiga votul în District of Columbia (3 electori), proiectează CNN. În urmă cu patru ani, candidatul democrat Hillary Clinton s-a impus în district, iar Trump a câștigat alegerile generale. Aceeași sursă anticipează că Biden va câștiga și în Massachusetts (11 electori).

03.07 Secțiile de votare din alte 16 state americane - Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island și Tennessee - au fost închise, iar acestea reprezintă 238 de electori.

Delaware (3 electori), statul reprezentat de Biden în Senat de trei decenii, îl va susține cu siguranță, spun analiștii. Trump va câștiga în Alabama, iar  Pennsylvania (20 de electori) este stat-cheie.

02.59 Participare excepțională la vot în statul Florida, unde s-au format cozi, iar expedierile prin poștă au depășit nivelul de acum 4 ani. În comitatul Orange s-a prezentat la urne un număr mai mare decât cel al alegătorilor înregistrați. Oficiali ai comisiei electorale spun că raportarea prezenței de peste 100% nu este o eroare și că o parte din electori și-au exprimat opțiunea de a vota chiar și după data de înregistrare, 6 octombrie.

Florida este unul din statele-cheie, iar în 2016 Trump a ieșit câștigător, înclinând balanța decisiv în cursa pentru Casa Albă. Și în continuare candidatul republicanilor a acordat o atenție deosebită acestui stat, unde, la Miami, chiar și-a încheiat turneul electoral cu un miting la care au participat mai multe mii de alegători. Familia Trump chiar și-a mutat reședința în Florida, de la New York, inclusiv pentru a atrage simpatia localnicilor.

Guvernatorul Ron DeSantis este republican și simpatia de care se bucură, mai ales în rândul comunității hispano, cântărește decisiv pentru aportul de voturi către Trump. Relansarea pe care a asigurat-o economiei statului după șocul pandemiei îmbunătățește această percepție publică favorabilă, iar DeSantis a declarat pentru NewsMax TV cu puțin înaintea închiderii urnelor, în baza unor date comparabile cu alegerile din 2016, că președintele are statul Florida, cu 29 de electori, „în traistă”.

02.51 New York Times îi dă 95% șanse lui Trump să câștige Florida (cu 29 de electori), unde numărătoarea voturilor a trecut de jumătate, iar rezultatele preliminare sunt foarte strânse.

02.47 Joe Biden este creditat cu victorie în Virginia, cu 13 electori. Trump s-a impus în Virginia de Vest, cu 5 electori.

02.45 Cursă strânsă în Florida, cei doi candidați trec pe rând în față.

02.43 Guvernatorul statului Pennsylvania, Tom Wolf, a cerut alegătorilor să „rămână calmi”, cu o oră înainte ca secțiile de votare să fie închise.

El a făcut apel, într-un mesaj video, la răbdare și a spus că numărătoarea cantității „extraordinare” de buletine va dura mai mult decât de obicei. „Poate că nu vom afla rezultatul astăzi, dar încurajez ca toată lumea să inspire adânc și să fie răbdătoare. Ce este cel mai important e să avem rezultate exacte, chiar dacă durează mai mult”.

02.38 Mai mulți zgârie-nori din New York au fost iluminați în culorile drapelului american - roșu, alb și albastru - pentru ziua alegerilor.

Printre obiectivele iluminate în culorile steagului SUA se numără și vârful emblematicei Empire State Building.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

02.35 Primele state americane în care au fost închise secțiile de vot au fost Indiana (11 electori) și Kentucky (8 electori), urmate de Georgia (16 electori), Carolina de Sud (9 electori), Vermont (3 electori), Virginia (13 electori) și Florida (29 de electori). Urmează Carolina de Nord și Ohio.

02.30 Potrivit proiecțiilor CNN, Trump a obținut 11 voturi ale electorilor în Indiana din necesarul minim de 270.

Ultimele sondaje de opinie arată că această cursă este suficient de strânsă în statele cheie pentru a influența rezultatul în oricare direcție, chiar dacă Biden îl devansează pe Trump în sondajele naționale.

02.27 Associated Press îl anunță pe Joe Biden câștigător în Vermont, iar pe Trump în Kentucky. Trump obține astfel votul a opt electori, iar Biden votul a trei.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

Secțiile de vot din Florida, unul dintre statele unde lupta este intensă și cu final incert, s-au închis. Campania lui Biden în acest stat s-a concentrat în ultimele zile pe mobilizarea unui număr cât mai mare de persoane la vot.

02.24 Proiecție CNN: Trump câștigă Indiana / Proiecție AP: Biden câștigă Vermont.

02.16 Trump anunță că stă foarte bine ”în toată țara”.

01.39 Primele rezultate parțiale. După numărarea a 3% din voturi în Kentucky, Trump a obținut 69,4% din totalul acestora.

01.36 Primele secții de vot s-au închis, în statele Kentucky și Indiana. În mod tradițional, aceste state susțin Partidul Republican.

01.12 Joe Biden a comis, la Philadelphia, o serie de confuzii jenante, încurcându-și nepoatele și afirmând în fața unui grup de alegători că îl prezintă pe fiul său Beau, care a murit în 2015.

"Acesta este fiul meu Beau Biden, pe care mulți dintre voi l-ați ajutat să fie ales în Senatul din Delaware. Aceasta este nepoata mea Natalie", a spus el luând-o de umeri pe o altă nepoată, Finnegan.

Dându-și seama de greșeala comisă, septuagenarul și-a revenit și a continuat pe un ton confuz: "O, nu, așteaptă, nu este cea potrivită". Apoi a luat-o pe cealaltă nepoată, Natalie, de umeri. Natalie este fiica fiului său Beau, care s-a stins din viață în urmă cu cinci ani în urma unui cancer.

Aceste gafe nu sunt o noutate pentru Joe Biden, pe care Donald Trump îl acuză de senilitate fără a merge însă atât de departe încât să folosească acest cuvânt.

00.54 Sindicatul poliției din New York (NYPD) anunță că îl susține pe Donald Trump.

00.18 În așteptarea unor eventuale proteste, curtea Casei Albe a fost consolidată cu un gard de securitate suplimentar.

23.59 Oficialul pentru alegerile statului Georgia spune că timpul mediu de așteptare a votului este de 2 minute. În schimb, unii alegători din suburbiile cheie din Pennsylvania așteaptă ore întregi la coadă.

23.31 Joe Biden a început ziua scrutinului cu o vizită la mormântul fiului său Beau, decedat în anul 2015, la vârsta de 46 de ani din cauza unui cancer cerebral, relatează agenția EFE.

23.15 Joe Biden s-a întâlnit cu susținători de-ai săi din Pennsylvania, unul dintre statele care s-ar putea dovedi a fi decisive în bătălia electorală contra republicanului Donald Trump.

''Alegem speranța în dauna fricii, alegem adevărul în dauna minciunilor, alegem știința în dauna ficțiunii'', a declarat fostul vicepreședinte al SUA în fața unei mici mulțimi din Philadelphia.

22.56 Donald Trump a recunoscut că ''nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunțare sau la un discurs de acceptare'' pentru finalul zilei alegerilor prezidențiale din SUA.

22.12 Donald Trump a vizitat sediul său de campanie din Virginia. „Am auzit că ne descurcăm foarte bine în Florida și ne descurcăm foarte bine în Arizona. Ne descurcăm incredibil de bine în Texas. Facem, cred că facem – aud că facem bine peste tot. Cred că vom avea o noapte grozavă”, le-a spus Trump reporterilor. „Mă simt foarte bine”, a mai adăugat candidatul republican.

21.46 Biroul federal de investigații al SUA (FBI, poliția federală) examinează o serie de misterioase apeluri telefonice la care un robot îi îndeamnă pe americani să stea acasă în ziua alegerilor.

Într-o înregistrare a unui astfel de apel, o voce feminină spune: "Bună ziua. Acesta apel este doar un test. Este timpul să stați acasă. Stați în siguranță și stați acasă".

21.16 Joe Biden a vizitat casa în care a crescut, în Scranton, Pennsylvania, și a scris pe peretele sufrageriei următorul mesaj: „Din această casă, la Casa Alba, cu voia lui Dumnezeu. Joe Biden, 03.11.2020”.

"Ni se pare clar că vom câștiga. Toate datele la care ne uităm subliniază câte căi avem spre victorie și cât de puține are Trump", a declarat managerul campaniei lui Biden, Jennifer O'Malley Dillon, care s-a ocupat și de campaniile lui Obama. 

Pennsylvania este unul dintre statele cheie în alegerile prezidențiale din SUA. Din 1992 până 2016, Pennsylvania a susținut de fiecare dată candidatul democrat la alegerile prezidențiale. În 2016, rezultatul din acest stat, văzut până atunci ca un bastion al Partidului Democrat, a fost unul surprinzător, victoria aparținându-i lui Trump.

ULTIMA ORĂ LIVE TEXT Biden (78 de ani), al 46-lea președinte al SUA. Biden în România. Discuție la telefon - “Am reușit, Joe! O să fii următorul președinte SUA!”. Semne obscene și scandări

20.48 Americanii infectați cu noul coronavirus pot merge la vot, a anunțat Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

20.09 Numărul persoanelor care vor participa la petrecerea din noaptea alegerilor de la Casa Albă a fost redus la 250, conform unei surse CNN, care a mai precizat că toți invitații vor face înainte un test rapid COVID-19.

19.31 Prima doamnă a SUA, Melania Trump, a votat la Palm Beach, orașul din sud-estul Floridei unde ea și soțul său, președintele Donald Trump, și-au mutat reședința privată în anul 2019.

19.03 Donald Trump asigură că are „o șansă foarte solidă de a câștiga” alegerile prezidențiale, în timpul unui interviu acordat Fox.

Președintele republican în exercițiu Donald Trump și fostul vicepreședinte democrat Joe Biden se înfruntă în alegerile prezidențiale americane, un sufragiu universal indirect, în care șeful statului este desemnat de către un Colegiu Electoral.

Fost vicepreședinte al ex-președintelui Barack Obama, Biden pare că se bucură de un avantaj important, potrivit ultimelor sondaje naționale, iar unii consideră că lucrurile sunt clare, mai ales că dezbaterile dintre cei doi septuagenari, din ultimele săptămâni, par că nu au inversat această tendință.

Numai că asta înseamnă o ignorare a sistemului electoral american, diferit de cele din Europa, care poate face ca totul să fie în favoarea lui Donald Trump.

În 2016, majoritatea sondajelor o arătau câștigătoare pe Hillary Clinton, dar a câștigat Trump, astfel că rezultatul final este incert.

Sistemul de vot utilizat în Statele Unite, creat în urmă cu peste 200 de ani, este unic în lume și este adaptat la nevoile unei populații de aproximativ 330 de milioane de locuitori. Sistemul electoral SUA este unul dintre cele mai complicate din lume, o combinație între votul direct și cel indirect. Scopul sistemului este ca statele cu o populație redusă să nu fie ignorate în procesul electoral.

Toate cele 50 de state federale americane au un număr prestabilit de „electori” în Colegiul Electoral – aproximativ proporțional cu populația statului. În total, Colegiul este format din 538 de electori, din care 435 sunt distribuiți în funcție de populația statelor, iar 100 sunt distribuiți câte doi pentru fiecare stat american. Alți trei electori sunt desemnați pentru capitala Washington D.C.

Pentru ca un candidat să câștige alegerile are nevoie de susținerea a cel puțin 270 de electori – jumătate plus unul.

Distribuirea electorilor se face, aproape în toate statele, după principiul „câștigătorul ia totul”, astfel candidatul care obține majoritatea votului popular într-un stat va obține toți electorii acelui stat.

Există, însă, două excepții: Maine și Nebraska, unde electorii sunt repartizați proporțional.

Principalul dezavantaj al sistemului electoral american este faptul că unele voturi sunt mai valoroase decât altele, mai ales în cazul așa-numitelor „swing states”, state cu o populație însemnată și care oscilează între republicani și democrați.

Acestea sunt principalele “câmpuri de luptă” pentru candidați și decid, de regulă, soarta scrutinului.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc o dată la patru ani, în prima zi de marți din luna noiembrie

Ziua propriu-zisă a alegerilor este doar ultimul pas dintr-un proces electoral lung de aproximativ un an. Astfel, fiind niște alegeri „indirecte”, alegătorii sunt chemați să aleagă și delegații care, la 14 decembrie 2020, se vor întruni în Colegiul Electoral pentru a depune votul partidului propriu, pentru a alege noul președinte și vicepreședintele acestuia.

Primul pas sunt alegerile primare, în care statele aleg care va fi candidatul pentru fiecare partid politic.

În Statele Unite sunt două partide politice cu care majoritatea americanilor se identifică: Partidul Republican și Partidul Democrat.

Partidul Republican este considerat de dreapta, susținând poziții considerate conservatoare, precum privatizarea sistemului de sănătate, legi stricte pentru imigrație și taxe mai mici.

Partidul Democrat este de stânga și are o poziție considerată mai liberală, susținând politici precum taxe mai mari pentru cei bogați, controlul armelor, salariu minim pe economie mai mare sau protejarea mediului.

Majoritatea statelor au votat în general ori cu Partidul Democrat (state albastre), ori cu cel Republican (state roșii). În restul statelor, alegătorii au oscilat între cele două opțiuni în funcție de candidat.

În vara de dinaintea alegerilor, cele două partide țin evenimente de o săptămână, numite convenții, pentru a-și selecta în mod oficial candidatul nominalizat.

Fiecare stat trimite delegați la convenție, care acționează drept reprezentanți ai rezultatelor din alegerile primare. Candidatul care obține cele mai multe voturi din partea delegaților acceptă ulterior nominalizarea partidului. Chiar și președintele în funcție trebuie să fie nominalizat din nou de partidul său, în cazul în care nu a servit deja maximul de două mandate.

În momentul în care cei doi candidați au fost nominalizați, se trece la alegerile generale. Deși cei doi candidați se „atacă” unul pe celălalt în timpul campaniei, nu se întâlnesc decât în momentul dezbaterilor prezidențiale, care au loc cu o lună înainte de alegeri.

Când vine momentul alegerilor propriu-zise, americanii au trei metode posibile pentru a-și oferi votul: prin poștă, prin vot în avans (care are loc cu câteva zile sau săptămâni înainte de ziua alegerilor), sau prin prezența la urne în ziua votului.

Din cauza pandemiei de Covid-19, analiștii politici se așteaptă ca mai multe persoane să opteze pentru votul prin corespondență decât în alți ani.

Istoric, doar 50-60% dintre americanii cu drept de vot se și prezintă la urne, într-un fel sau altul. Spre exemplu, candidatul care câștigă statul New York va primi toate cele 29 de voturi electorale ale sale, indiferent de procentul pe care l-a obținut în votul popular de la nivelul statului. 

Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, nu este suficient ca un candidat să obțină o majoritate a voturilor la nivel național, deci, ci să câștige suficiente competiții electorale în statele individuale pentru a obține „punctajul” care să îi asigure majoritatea în colegiul electoral. În total sunt 538 de voturi electorale, iar pentru a deveni președintele ales al Statelor Unite, un candidat trebuie să obțină 270 dintre ele, adică jumătate +1.

Pentru că nu ține cont de votul popular național în niciun fel, sistemul electoral american poate duce la rezultate care nu sunt în acord cu voința populară generală. Cel mai recent, în 2016 și în 2000, alegerile prezidențiale americane au produs câștigători ai președinției care nu au reușit să obțină sprijinul unei majorități a americanilor care s-au prezentat la vot.

În 2000, probabil cel mai strâns scrutin prezidențial din istoria electorală a SUA, candidatul democrat, vicepreședintele în funcție Al Gore, a pierdut alegerile, deși a câștigat votul popular la o diferență de aproximativ 550.000 de voturi. Cel mai contestat stat a fost atunci Florida, care s-a adjudecat, împreună cu cele 25 de voturi electorale ale sale, în favoarea lui George W. Bush la o diferență de doar 537 de voturi. Cu un scor de 271 de electori la 266, Bush a devenit președinte. Florida a fost trecută în suita de state a lui Bush după o lungă bătălie în justiție în care a fost atrasă inclusiv Curtea Supremă a Statelor Unite. Instanța supremă a anulat atunci renumărarea voturilor în Florida, fapt ce l-a făcut pe Bush președintele ales al SUA.

Nici în 2016 votul popular nu a fost reflectat în votul din colegiul electoral, de această dată la o diferență mult mai semnificativă decât în 2000. Hillary Clinton a câștigat atunci decisiv votul popular, obținând cu peste 3 milioane de voturi mai mult decât contracandidatul său care a câștigat alegerile, actualul președinte Donald Trump. Pe de altă parte, spre deosebire de 2000, câștigătorul alegerilor a avut un avantaj insurmontabil în colegiul electoral, Trump obținând 306 de electori, iar Clinton doar 232.

Sistemul de vot din Statele Unite este diferit față de orice alt stat. Țara folosește un sistem de vot numit colegiu electoral, care oferă fiecărui stat un anumit număr de voturi, în funcție de numărul de reprezentanți din Congres.

Astfel, state precum California și Texas au mai multe voturi decât state precum Dakota de Nord și Dakota de Sud. Excepție face districtul Columbia, care are trei electori deși nu are niciun membru cu drept de vot în Congres.

În total, în Statele Unite sunt 538 de electori, iar un candidat are nevoie de votul a 270 dintre aceștia pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite.

Dacă un candidat obține cele mai multe voturi într-un stat, obține automat voturile electorale din acel stat.

Colegiul electoral nu este o clădire sau o instituție, ci este denumirea unui grup de persoane din fiecare stat care votează președintele Statelor Unite.

Fiecare partid își selectează propriul grup de electori. Apoi, fiecare stat împuternicește electorii care reprezintă candidatul care a primit cele mai multe voturi.

Criticii acestui sistem de vot consideră, conform Bianca Pavaluca, că nu este normal ca președintele să nu fie ales în funcție de numărul exact de voturi din partea populației, iar cei care consideră sistemul de vot unul potrivit spun că acesta asigură respectarea părerii cetățenilor din statele mai mici.

Statele care pot influența cu adevărat rezultatul alegerilor prezidențiale sunt statele cu cel mai mare număr de electori, sau statele ai căror cetățeni nu sunt tradițional nici democrați nici republicani, ci oscilează în funcție de candidatul din acel an.

Astfel, în cadrul alegerilor din 2020 vor exista șapte state văzute drept „teren de bătaie” pentru candidații celor două partide: Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord, Georgia și Florida.

Analiștii politici consideră că aceste state vor decide învingătorul alegerilor prezidențiale de anul acesta. Cei doi candidați și-au concentrat atenția și banii pe alegătorii din aceste șapte state în campania electorală.

Alegerile din acest an au loc într-un context neobișnuit, având în vedere că pandemia de Covid-19 a ucis până acum circa 230.000 de persoane în Statele Unite și a lăsat fără loc de muncă milioane de americani. Totodată, anul acesta a fost marcat de proteste și manifestații de stradă violente în SUA, izbucnite după uciderea afro-americanului George Floyd de către un ofițer de poliție.

În realitate, americanii nu își aleg în mod direct președintele, ci un Colegiu Electoral, alcătuit din mari electori, însărcinat potrivit Constituției să-l desemneze pe președinte, ceea ce face din acest scrutin un sufragiu universal indirect.

Acest Colegiu este alcătuit din 538 de mari electori, repartizați în cele 50 de state ale țării.

Cu toate acestea, unele state au o greutate mai mare decât altele, în funcție de reprezentanții pe care-i trimit în Camera inferioară a Congresului și cei doi senatori.

De exemplu, California are 55 de mari electori, Texasul 38, iar Florida și New Yorkul 29. Illinoisul și Pennsylvania au câte 20, Ohio 18, Georgia și Michigan 16, iar North Carolina 15.

Montana sau North Dakota, reprezintă, în schimb, doar trei mari electori.

Altă subtilitate este că în toate statele - cu exceția Maine și Nebraska - funcționează regula "winner-takes-all".

Cu alte cuvinte, dacă un candidat obține victoria într-un stat, el obține voturile tuturor marilor săi electori.

Așa cum s-a întâmplat în 2016, un candidat poate obține victoria în scrutinul de la nivel național, dar poate fi înfrânt în alegeri, deoarece este devansat în statele cu greutate mai mare.

Pentru a deveni președintele Statelor Unite, învingătorul este necesar să obțină votul a 270 de mari electori.

În fapt, alegerile prezidențiale americane se desfășoară în două etape distincte.

Marți, alegătorii sunt chemați la urne, într-un vot care a început deja - prin corespondență și anticipat -  în urmă cu mai multe săptămâni.

Însă, abia câteva săptămâni mai tâîrziu, marii electori votează, la rândul lor.

În mod tradițional, în decembrie se reunesc marii electori, la Washington, pentru a-i alege pe președinte și vicepreședinte.

Cu rare excepții, ei votează candidatul pentru care sunt numiți, însă nu sunt obligați să o facă în mod oficial.

Voturile marilor electori sunt numărate la începutul lui ianuarie, într-o sesiune excepțională a Congresului, cu câteva zile înainte de învestirea oficială a candidatului pe care ei îl desemnează, prevăzută la 20 ianuarie.

Secțiile de votare au fost deschise marți, în estul Statelor Unite, în cadrul unor alegeri prezidențiale mult așteptate, la New York la ora locală 6.00 (13.00, ora României), dar și în New Jersey, Connecticut, Maine și Virginie, relatează AFP.

Secția de votare din cătunul Dixville Notch, în New Hampshire, s-a deschis în mod tradițional încă de la miezul nopții de luni spre marți (7.00, ora României), unde Joe Biden a primit toate cele voturi exprimate, iar Donald Trump niciunul.

Înainte de ziua alegerilor, aproape 100 de milioane de alegători au votat deja anticipat - un record - fie personal, fie prin corespondență.

Sumele strânse și cheltuite de către echipele de campanie au spulberat recordurile în aceste alegeri.

În total, 6,6 miliarde de dolari au fost cheltuiți de către candidații în alegerile prezidețiale - cu două miliarde de dolari mai mult decât la duelul Clinton-Trump, potrivit unui studiu realizat  de Center for responsive politics.

Echipa de campanie a lui Joe Biden, care a ”inundat” statele-cheie cu anunțuri publicitare, se află în fruntea cheltuielilor.

Peste 14 miliarde de dolari au fost cheltuite - în total - în scrutinul de la 3 noiembrie, dintre care peste 7 miliarde de dolari cu mandatele în Congres.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
biden
sua
alegeri