ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru

ULTIMA ORĂ Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru
scris 26 feb 2020

Florin Cîțu, astăzi ministru al Finanțelor, este propus pentru postul de prim-ministru, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis astăzi deja, după consultările cu președintele Iohannis, că "nici în visele cele mai rele nu voi vota un premier ca domnul Cîțu!". Un vot de respingere a Guvernului face parte din strategia PNL pentru a declanșa alegerile anticipate.

Urmărește-ne și pe Google News

”Noi nu ne dorim să blocăm România, ci să mergem mai departe, să rezolvăm problemele României. Am decis deja să fac deja o desemnare pentru a mișca lucrurile. Astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, care se va prezenta, sper,  într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”, a anunțat președintele Iohannis în această seară.

Florin Cîțu. Sursa - Inquam Photos / Octav Ganea & George Calin

Florin Cîțu. Sursa - Inquam Photos / Octav Ganea & George Calin

Ieri, Ludovic Orban, premier demis, a renunțat la noua desemnare pentru postul de prim-ministru.

Problema caselor de marcat pentru automatele comerciale a ajuns la Bruxelles CITEȘTE ȘI Problema caselor de marcat pentru automatele comerciale a ajuns la Bruxelles

Iohannis a avut acum noi consultări cu partidele, pentru desemnarea unei alte persoane care să formeze Guvernul. El a precizat însă că, pe viitor, tot Orban rămâne principala sa opțiune.

Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentare CITEȘTE ȘI Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentare

Curtea Constituțională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între președinte și Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcția de premier.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

Sesizarea, depusă de PSD, este legată de faptul că Ludovic Orban a fost din nou desemnat pentru postul de prim-ministru de către președintele Iohannis, după ce Guvernul Orban a fost demis de Parlament prin moțiune de cenzură.

FOTO Ludovic Orban, test-drive cu noul model Ford Puma CITEȘTE ȘI FOTO Ludovic Orban, test-drive cu noul model Ford Puma

Președintele trebuie acum să desemneze o altă persoană, a arătat fostul președinte al Curții, Augustin Zegrean.

CCR a stabilit însă că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că trebuie să prezinte o nouă propunere. De această dată, a unei persoane - este posibil în continuare să fie tot Orban - care însă să transmită clar că are majoritate parlamentară pentru a-și trece Guvernul prin Parlament, nu care să anunțe încă dinainte că își pregătește un vot de respingere pentru a ajunge la alageri anticipate.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcția de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului. Conform Regulamentului ședințelor comune ale celor două Camere, Birourile permanente stabilesc data ședinței comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului și listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaților și senatorilor.

Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Articolul 89 din Constituție prevede că după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludovic orban
premier
ccr