Demersurile în justiție inițiate de echipa de avocați ai lui Donald Trump în frunte cu Rudy Giuliani pentru anularea unor prezumtive voturi ilegale ale contracandidatului său Joe Biden va fi dublată de o campanie mediatică ce ar urma să-l proiecteze în câștigător al alegerilor prezidențiale pe actualul președinte. Cel care l-a ajutat decisiv pe Trump în victoria din 2016, Steve Bannon, este sigur de un nou succes pentru Casa Albă și spune că mișcarea populistă nu poate fi oprită.
Bannon, arestat în vară sub acuzația de fraudă în legătură cu o campanie de strângere de fonduri pentru construirea zidului la granița Statelor Unite cu Mexicul și eliberat ulterior pe cauțiune, anunță intervenții publice ale personalităților dreptei și un turneu de mitinguri politice al președintelui care "îi va dezumfla" pe cei care ar fi proclamat prematur înfrângerea lui Trump. Discursurile lui Trump ar urma să aibă ca punct de interes și ironie citirea de pomelnice ale persoanelor decedate care ar fi fost înscrise că ar fi votat cu Biden, estimate la zeci de mii de republicani.
Pe de altă parte, mai multe autorități electorale americane au anunțat joi că nu au găsit nicio probă cu privire la ștergerea sau modificarea buletinelor de vot sau la piratarea sistemelor de vot, la zece zile de la alegerile prezidențiale americane, în contextul în care Donald Trump nu-și recunoaște în continuare înfrângerea de către Joe Biden. ”Alegerile de la 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Statelor Unite”, au subliniat, într-un comunicat comun, aceste autorități electorale locale și naționale însărcinate cu securitatea scrutinului, între care Agenția pentru securitatea cibernetică și securitatea infrastructurilor (CISA), aflată în subordinea Departamentului Securității Interne.
Imediat după, Trump a evocat, pentru prima dată, posibilitatea unei înfrângeri în alegerile prezidențiale din SUA. El a vorbit despre pandemia de COVID-19, a dorit să excludă posibilitatea unei carantinări totale și a afirmat: ''Cred că timpul ne va spune ce administrație vom avea, dar orice se va întâmpla în viitor, cine știe, vă pot spune că această administrație nu va impune carantina totală''. El și-a încheiat discursul fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.
În anul 2016, campania electorală a lui Donald Trump a avut un punct de cotitură atunci când în presă a apărut o înregistrare în care candidatul republicanilor folosea un limbaj golănesc în privat spunând că femeile trebuie „apucate de păsărică” („grab by the pussy”). Estimările inițiale au fost că publicul american nu va putea trece peste acest comportament mârlănesc și nu îi va încredința votul lui Trump. La ședința de criză, sfătuitorii lui Trump i-au spus că trebuie să iasă să-și ceară scuze și că nu mai are șanse. Singurul care a fost de neclintit a fostul șef al campaniei, Steve Bannon: „Ai să câștigi 100%. Americanilor nu le pasă! Vorbește despre muncitori! Vorbește despre locurile de muncă!”
Același Bannon susține acum că Trump ar obține încă un mandat de 4 ani la Președinția SUA după parcurgerea întregului proces de certificare a voturilor, într-o intervenție radio pentru emisiunea America First realizată de fostul său coleg de la Casa Albă, Sebastian Gorka.
Nu va fi numai demersul în justiție condus de Rudy Guliani, fostul primar al New York-ului, ci și o șarjă publică ce să arate că proclamarea câștigării alegerilor prezidențiale de democratul Joe Biden de către media ar fi fost fără fundament. Între timp, însă, victoria lui Biden este salutată și certificată de tot mai multe personalități.
Bannon, după victoria din 2016, a fost cooptat în calitate de strateg-șef la Casa Albă, de unde a fost dat însă afară mai târziu, în urma unor contre cu alți reprezentanți ai Administrației.
Mitinguri politice, dar cu recitarea de pomelnice ale morților ca la biserică
După ce Trump a fost foarte activ în ultima parte a campaniei electorale, când a avut chiar și 4-5 mitinguri cu alegătorii pe zi, acesta ar urma să reia turnelul de întâlniri cu susținătorii în care să denunțe prezumtiva fraudă și să-și proclame victoria. „Va recita pomelnice ale decedaților care au votat”, identifică Bannon, ce a fost inclusiv regizor la Hollywood, care va fi momentul de atracție al acestor evenimente politice.
Echipa lui Giuliani a denunțat încă de a 2-a zi după închiderea urnelor existența numai în statul Pennsylvania a 23.000 de persoane decedate, care ar fi fost înscrise cu voturi pentru Biden, iar, în statul Michigan, doar pentru orașul Detroit ar fi fost identificate de staful de campanie republican aproximativ 14.000 de voturi ale morților.
CITEȘTE ȘI Un fost ambasador la București, vechi membru în board-ul Fondului Proprietatea - cooptat în echipa de tranziție a posibilului viitor președinte al SUA, Joe BidenUn model de contracarare a presupusei fraude este susținerea unor conferințe zilnice la Casa Albă după modelul celor pentru COVID și în care să se ofere publicului informații concrete despre nereguli în procesul electoral.
WE WILL WIN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 10, 2020
Curățenie la Casa Albă. Trump îi va îndepărta pe toți cei care susțin globalismul
El îl dă câștigător pe Trump, dar completează că președintele trebuie să folosească cele 80 de zile ale actualului mandat ca pe un timp-bonus în care să dea afară oameni, să pună în executare noi ordini pentru mutarea capacităților de producție în SUA.
Mark Esper, fostul șef al Pentagonului, a fost demis de către Trump, iar Bannon spune că a transmis acest lucru încă de acum 3 săptămâni. „Demiterea lui Esper este prima din duzinile de concedieri care au loc acum”, este afirmația lui Bannon care s-a confirmat în ziua următoare.
Lupta cu cenzura Twitter și Facebook. „Este un război informațional”
Fostul strateg de la Casa Albă a recomandat chiar demiterea șefului FBI, Christopher Wray, și a consilierului pe probleme de sănătate Anthony Fauci. Într-o analogie cu perioada dinastiei Tudorilor din Anglia, el a afirmat că Trump ar trebui să le pună capetele celor 2 în țepe la Washington pentru a fi exemple pentru toți birocrații. Afirmația pe care a reiterat-o ca fiind la figurat a fost taxată drept instigare la violență de rețeaua Twitter, care i-a anulat contul lui Bannon.
Acesta continuă pe propria sa platformă podcastul „War Room”, nume care trimite la ideea că SUA traversează un război informațional și denunță media ca fiind partizană.
Cum pot fi câștigate alegerile în Camera Reprezentanților
Pe 6 decembrie ar urma să se întâlnească electorii, însă cei din echipa republicană consideră că Biden nu va reuși să adune cei 270 de electori necesari pentru desemnarea președintelui. Statele unde continuă numărătoarea ori îi vor da câștig de cauză lui Trump, ori în urma rezultatelor neconcludente și voturile necertificate, legislativul la nivel de stat va desemna un număr egal de electori între partide. Camerele Reprezentanților din Wisconsin, Arizona, Michigan, Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia sunt toate controlate de republicani. Sunt condițiile în care adunarea electorilor ar putea să se întrunească degeaba, iar decizia să fie mutată către ianuarie.
Dacă președintele nu va putea fi ales de electori, decizia se transferă către Camera Reprezentanților a SUA, însă aici votul nu este acordat direct de deputați, ci prin delegare de la partid, caz în care Trump ar fi în avantaj pentru că Republicanii controlează 28 de state și democrații numai 22 de state. „În cele din urmă va trebui să închidă această chestiune; va fi inaugurat pe 21 ianuarie”, este concluzia lui Bannon, despre care Gorka spune că este cel care a transformat publicația Breitbart într-un gigant.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ anterioară a Saxo Bank: Dacă Președinția SUA va fi câștigată de Joe Biden, fiți cu ochii pe acțiunile ”verzi”! - INFOGRAFICEEl exclude reluarea procesului electoral în statele cu probleme la certificarea voturilor: „Nu trebuie să o luăm de la capăt. Am avut un vot. Trump a câștigat acel vot.” Dacă voturile legale au fost, între timp, amestecate cu cele ilegale, atunci acestea trebuie anulate cu totul, spune Bannon, care afirmă că tabăra lui Trump nu va ceda nimic.
Care este miza. O bătălie cum nu vezi în secole
CITEȘTE ȘI Stânga revoluționară – din nou la răscruce în anul 2020. Se va repeta 1918 sau 1968?Bannon îi invită pe suporterii lui Trump să fie parte în „falangele” războiului informațional: să scrie delegaților și senatorilor, să reposteze pe rețelele de socializare elementele care denunță frauda, să participe la mitingurile spontane, să iasă din casă și să-și pună șepcile roșii pentru ca valul de susținere al președintelui să fie vizibil.