Președintele ales al SUA, republicanul Donald Trump, a confirmat că dorește să declare stare de urgență la nivel național pentru a-și implementa planul de expulzare în masă a migranților ilegali și că are în vedere folosirea forțelor armate pentru a pune în aplicare aceste expulzări, transmite AFP.
"Vești bune: conform unor informații, viitoarea administrație Donald Trump este pregătită să declare stare de urgență națională și să folosească resursele militare pentru a lupta împotriva invaziei (permise de președintele Joe) Biden printr-un program de expulzări masive", a scris Tom Fitton, directorul organizației conservatoare Judicial Watch, pe platforma Truth Social a președintelui ales, arată Agerpres.
Acesta din urmă și-a confirmat intenția printr-o replică scurtă la această postare, afirmând că "este adevărat!'.
În Statele Unite se află în prezent peste 11 milioane de migranți ilegali, potrivit estimărilor, iar asociațiile de apărare a drepturile omului sunt îngrijorate de efectele intențiilor viitorului președinte asupra acestei populații și asupra statului de drept.
Pe de altă parte, mai mulți economiști consideră că, pe lângă costul major al aplicării unui astfel de program de repatrieri masive, expulzarea a milioane de migranți ar afecta economia americană, confruntată deja cu un deficit de forță de muncă.
Donald Trump a declarat în aprilie că Garda Națională, un corp militar subordonat statelor ce compun SUA, "ar trebui să fie capabilă" să efectueze expulzările. "Dacă nu, aș folosi armata", adică trupe federale, a mai spus el atunci.
Constituția SUA îi permite președintelui să declare "urgență națională" în situații excepționale. În primul său mandat, Donald Trump s-a folosit de această prevedere pentru a aloca un buget de 8 miliarde de dolari în scopul ridicării unui zid la granița cu Mexic.
Legitimat de victoria sa categorică la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, Donald Trump și-a semnalat deja determinarea de a acționa rapid pe acest subiect de îndată ce va prelua oficial postul de președinte al SUA pe 20 ianuarie și a desemnat în funcții cheie trei politicieni adepți ai liniei dure împotriva migrației.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Costul cablului energetic submarin de peste 1.000 km Georgia-România dorit în Marea Neagră a fost majorat cu 78% de la prima estimare. Care sunt cele mai mari provocăriDintre aceștia,Tom Homan, fost director al agenției însărcinate cu controlul imigrației (ICE) în timpul primului mandat al lui Trump, a fost desemnat "țar al frontierelor", o poziție ad-hoc cu responsabilități încă neclare.