Fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă a declarat marți, la ieșirea de la DNA, că procurorii l-au citat pentru a-i aduce la cunoștință că a fost pusă în mișcare acțiunea penală în cazul său, pentru favorizarea infractorului, el precizând că a respectat toate prevederile legale.
Petre Tobă a spus că se va prezenta la Direcția Națională Anticorupție de fiecare dată când va fi chemat de procurori, scrie News.ro.
“Am fost citat și m-am prezentat ca de fiecare dată când voi fi citat, ocazie cu care mi s-a adus la cunoștință că a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru favorizarea infractorului. Nu comentez nicio declarație a actualului ministru. Am respectat prevederile legii și toate normele în vigoare”, a spus Tobă.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au citat marți pe fostul ministru Petre Tobă în dosarul în care este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.
Anchetatorii i-au adus la cunoștință lui Petre Tobă că, după ce a fost pusă în mișcare acțiunea penală în dosarul său, i s-a schimbat încadrarea juridică din suspect în inculpat.
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a emis, luni, ordinele de punere la dispoziție a fostului ministru Petre Tobă și a foștilor șefi DIPI Gelu Oltean, Rareș Văduva și Horațiu Năbîrjoiu, după ce DNA a comunicat ministerului că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva lor în dosarul privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă.
MAI a arătat arată că, prin acte administrative emise, au mai fost puși la dispoziție și alți 11 polițiști, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în cadrul aceluiași dosar.
Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcția de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunțat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.
În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoștință lui Petre Tobă că este urmărit penal, în același dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - șefi și lucrători din Departamentul de Informații și Protecție Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals și uz de fals.
Anchetatorii susțin că lipsa de transparență în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale.
"Din probele cauzei a reieșit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai DIPI", au precizat procurorii înainte ca Tobă să-și dea demisia.
În luna mai 2016, fostul vicepremier Gabriel Oprea, șeful DIPI Nicolae Gheorghe și adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri în formă continuată.
Dosarul a fost supranumit "Limuzina”, deoarece a vizat felul în care a fost achiziționat de către DIPI un automobil Audi A8, pentru protecția demnitarilor. Mașina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziții necesare în cazuri de combatere a corupției, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.
Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, și de Gabriel Nicolae Pavel, care era șeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetați în dosar.