Tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo. Mai multe puncte de trecere a frontierei au fost închise

Tensiuni la granița dintre Serbia și Kosovo. Mai multe puncte de trecere a frontierei au fost închise

Foto: Radio Europa Liberă

scris 31 iul 2022

Etnicii sârbi din nordul Kosovo au blocat drumurile din preajma a două puncte de trecere a frontierei cu Serbia, un nou episod de creștere a tensiunilor în regiune, în contextul în care autoritățile de la Priștina vor introduce noi cerințe de identificare. Presa locală scrie că în cel puțin un oraș din nordul Kosovo au fost pornite alarmele de atac aerian și s-au tras focuri de armă, fără să fie însă raportate victime.

Etnicii sârbi au blocat drumurile de acces la punctele de trecere a frontierei din Iarinie și Berniak. Autoritățile kosovare au închis punctele de frontieră ulterior. În Mitrovița, oraș din nordul Kosovo, a sunat alarma antiaeriană, potrivit agenției Kosova Press. Aceeași sursă arată că poliția kosovară raportează că s-au tras focuri de armă asupra unităților de poliție, fără să fie victime.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul kosovar a decis să ceară, de la 1 august, ca intrările în țară pentru călătorii cu documente sârbești să se facă cu noi acte de identificare emise de Priștina, valabile pentru trei luni. Kosovo arată că decizia este una de reciprocitate, în condițiile în care și Belgradul solicită astfel de documente pentru kosovarii care intră în Serbia, potrivit Radio Europa Liberă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Totodată, etnicii sârbi care folosesc numere de înmatriculare ale mașinilor emise de autoritățile sârbe (și care purtau acronimele orașelor kosovare) vor fi nevoiți să le schimbe cu noi plăcuțe emise de Republica Kosovo până la finele lunii noiembrie.

Sârbii kosovari sunt o minoritate în Kosovo, cele mai importante comunități ca număr fiind cele din nordul țării, de la granița cu Serbia.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Pe teritoriul Kosovo, atunci parte a Iugoslaviei, s-a purtat războiul din 1998-1999 între milițiile albaneze separatiste și sârbi, încheiat după intervenția NATO împotriva Belgradului.

Independența Kosovo nu este recunoscută de Serbia, însă a fost recunoscută de cele mai multe state europene și de SUA. România, Grecia, Slovacia, Cipru și Spania nu recunosc Kosovo.

Premierul Serbiei a alimentat tensiunea. Alexander Vucici spune că sârbii sunt victime ale politicilor de la Priștina și că Serbia nu se va preda și va câștiga, potrivit Politika.rs.

viewscnt
Afla mai multe despre
serbia
kosov