Statele Unite vor finanța proiecte energetice în valoare de un miliard de dolari în țări din Europa Centrală și de Est pentru a le consolida independența energetică în fața Rusiei, a anunțat sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Mike Pompeo, relatează AFP.
"În semn de susținere a suveranității, prosperității și independenței energetice a prietenilor noștri europeni (...), SUA intenționează să acorde finanțări de până la un miliard de dolari țărilor din Europa Centrală și de Est membre ale Inițiativei Celor Trei Mări", care reunește 12 state din Uniunea Europeană, a declarat eacesta, arată Agerpres.
"Vrem să stimulăm investițiile sectorului privat în sectoarele lor energetice pentru a proteja libertatea și democrația în lume", a adăugat șeful diplomației americane.
CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii: Revisal – o nucă tare! Cea mai mare provocare în administrație: să pui instituțiile să inter-conecteze bazele de date. Energia pe care o investesc oamenii din sistem în a-ți demonstra cum nu se poate, este incredibilăDin Inițiativa Celor Trei Mări, lansată în 2015, fac parte 12 țări de la Marea Baltică, Marea Adriatică sau Marea Neagră: Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Inițiativa are ca obiectiv consolidarea cooperării între membrii săi în domenii precum energia, infrastructura și securitatea, în special în fața Rusiei, pe care unele dintre aceste state o consideră o amenințare directă. Ele contestă, la fel ca SUA, în special proiectul de gazoduct Nord Stream 2 care vizează dublarea livrărilor directe de gaz natural rus spre Europa de Vest trecând pe sub Marea Baltică pentru a ajunge în Germania, ocolind astfel estul continentului.