Senatul american a adoptat prelungirea unui controversat program de supraveghere implementat după atacul terorist din 11 septembrie 2001, cu câteva ore înainte de expirarea intervalului în care FISA se mai putea utiliza, informează Reuters.
Reautorizarea programului asigură ceee ce susținătorii săi spun că este un element cheie de obținere de informații în afara Statelor Unite. „Democrații și republicanii și-au unit eforturile și au făcut un lucru corect pentru siguranța țării noastre”, a declarat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer. „Cu toții știm că să lăsăm FISA să expire ar fi fost periculos. Este o componentă importantă a securității noastre naționale pentru a stopa actele de terorism, traficul de droguri și extremismul violent”, a adăugat Schumer, arată Hotnews.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Consilierul pe securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivann, a spus că legea este una dintre cele instrumentele vitale de colectare a informațiilor și că președintele Joe Biden o va semna rapid.
Dreptul la viața privată, pus în discuție
Secțiunea 702 din Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) este una din autorizațiile adoptate după atacul din 11 septembrie 2001 care permite agențiilor de sionaj american să supravegheze străini peste hotare folosind date culege din infrastructura digitală a Statelor Unite, precum cele oferite de furnizorii de internet. Informațiile sunt folosite pentru a urmări spioni străini, hackeri și militanți extremiști.
CITEȘTE ȘI Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne, a încetat din viațăFISA a fost criticată congressmani atât republicani, cât și democrați care au susținut că violează dreptul constituțional la viața privată al americanilor. Legea a fost blocată de trei ori în ultimele cinci luni de republicani în Camera Reprezentanților, înainte să treacă cu 237 de voturi pentru și 147 împotrivă după ce durata de aplicare a fost redusă de la 5 la 2 ani.
Casa Albă, șefii agențiilor de informații și membri din Comisia de informații a Camerei Reprezentanților au susținut că refuzul reautorizării programului ar putea avea efecte catastrofale.
CITEȘTE ȘI Anchetă internă la AEP: Datele personale ale experților electorali, dezvăluite ”din eroare”Deși dreptul la viața privată este înscris în Constituția americană, datele strânse prin FISA de la cetățeni străini inclus deseori comunicări cu cetățeni americani și pot fi folosite de către instituțiile interne, precum FBI, fără mandat judecătoresc.
Acest lucru a alarmat atât aripa dură a Partidului Republican, cât și pe democrații de stânga. Dezvăluiri recente potrivit cărora FBI a folosit acest program pentru a obține informații legate de protestatarii Black Lives Matters sau despre donatorii campaniilor electorale pentru Congres au ridicat și mai multe dubii legate de integritatea programului.