Sub spectrul anulării, la cererea lui Iohannis, a unei taxe impuse investitorilor străini, Consiliul Concurenței primește suplimentar de la buget 625.000 lei pentru verificarea acestora, împreună cu SRI și SIE

Sub spectrul anulării, la cererea lui Iohannis, a unei taxe impuse investitorilor străini, Consiliul Concurenței primește suplimentar de la buget 625.000 lei pentru verificarea acestora, împreună cu SRI și SIE
scris 15 dec 2022

După ce senatorii au eliminat, la solicitarea președintelui Iohannis, o taxă care ar fi fost impusă investitorilor străini și ar fi revenit Consiliului Concurenței, Parlamentul a suplimentat bugetul pe anul viitor al autorității de concurență cu 625.000 lei. Suma ar fi necesară pentru a asigura ”pregătirea personalului de specialitate” și logistica corespunzătoare secretariatului Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD). 

De ce este important: Șeful statului a trimis înapoi Parlamentului, pentru reexaminare, ordonanța de urgență a Guvernului prin care a fost stabilit că investițiile străine directe din afara Uniunii Europene sunt avizate de o nouă insituție, respectiv de Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE - după cum a semnalat Profit.ro la momentul aprobării în Executiv. Șeful statului reclamă, însă, și nu e de acord cu instituirea taxei de examinare plătită de persoanele obligate să depună cerere de autorizare a unei investiții străine, modul de stabilire a taxei, precum și destinația veniturilor generate de aceasta.

Urmărește-ne și pe Google News
Adrian Năstase, despre culisele privatizării Petrom și opoziția Austriei pentru aderarea României la Schengen. „Scriu aceste rânduri cu o oarecare tristețe.” CITEȘTE ȘI Adrian Năstase, despre culisele privatizării Petrom și opoziția Austriei pentru aderarea României la Schengen. „Scriu aceste rânduri cu o oarecare tristețe.”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Taxa de examinare, introdusă în Parlament, s-ar fi stabilt prin instrucțiuni ale Consiliului Concurenței și ar fi fost calculată ca procent de 0,1% din valoarea investiției

Șeful statului a apreciat că ”o astfel de taxă ar putea fi calificată ca o barieră administrativă de natură să descurajeze investitorii, iar Regulamentul (UE) 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, nu impune plata unei astfel de taxe”.

Veniturile realizate de Consiliul Concurenței din taxa de examinare s-ar fi utilizat în scopul sprijinirii activității sale, inclusiv pentru plata indemnizație de ședință acordată personalului Comisiei CEISD.

”Din această perspectivă, este neclar dacă sumele încasate cu titlu de taxă de autorizare, respectiv de taxă de examinare, pot fi folosite integral pentru acordarea de indemnizații personalului Comisiei CEISD și secretariatului CEISD”, arată șeful statului.

Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea CITEȘTE ȘI Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea

Senatul a răspuns cererii de reexaminare prin eliminarea taxei menționate, iar acum cererea de reexaminare se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care ar fi trebui să-i întocmească un raport până la 19 decembrie.

Până atunci, la dezbaterea proiectului de buget pentru 2023, deputații PNL Pavel Popescu, Robert Sighiartău și Alexandru Nazare au propus suplimentarea bugetului Consiliului Concurenței pe anul viitor cu 625.000 lei, iar amendamentul a fost aprobat în comisiile de specialitate și în plenul Parlamentului.

”Consiliul Concurenței trebuie să asigure suportul administrativ necesar funcționării Secretariatului CEISD, a CEISD, precum și a grupului de experți, punând la dispoziție personalul de specialitate și logistica corespunzătoare. (...) Având în vedere aceste aspecte, ținând cont de specificitatea, complexitatea și noutatea noilor atribuții dobândite, este necesară asigurarea funcționării acestui mecanism prin alocarea de resurse financiare adecvate în vederea pregătirii personalului de specialitate din cadrul secretariatului CEISD, membrilor CEISD și grupului de experți al CEISD”, explică autorii amendamentelor necesitatea banilor în plus.

Consiliul Concurenței are prevăzute pentru 2023 credite bugetare de 82,750 milioane de lei, în creștere cu 6,78% în comparație cu execuția preliminată din 2022. Din acest total, cheltuielile de personal se ridică la valoarea de 68,664 milioane lei (+6,33%).

De asemenea, la capitolul credite de angajament, Consiliul Concurenței 86,750 de milioane de lei, cu 15,20% peste cuantumul înregistrat în anul precedent.

Lupta pentru putere de la Viena s-a încheiat: Johann Pleininger, apropiat de Petrom, demisionează din conducerea OMV CITEȘTE ȘI Lupta pentru putere de la Viena s-a încheiat: Johann Pleininger, apropiat de Petrom, demisionează din conducerea OMV

Profit.ro a relatat că vor fi supuse examinării și avizării CEISD investițiile străine directe care vizează securitatea energetică, a transporturilor, industrială, dar și domeniil precum cel industrial, informatic, financiar sau de aprovizionare și nu numai. De asemenea, vor fi avizate investițiile străine directe a căror valoare depășește pragul de 2 milioane euro.

Conform ordonanței Guvernului, în cadrul CEISD sunt numiți reprezentanți ai mai multor ministere, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE) au calitatea de invitați permanenți.

Mai mult, senatorii au amendat ordonanța astfel încât CEISD să poată propună Guvernului anularea unei investiții străine deja realizate. De asemenea, au fost introduse supuse avizării și anumite investiții din spațiul UE.

După cum a relatat Profit.ro, ordonanța prevede și ”măsuri privind transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iinvestitii
strain
direct
ue
afara
avizare
guvern
senat
spp
concurenta
consiliu