Șoc politic în România după eșuarea negocierilor pentru formarea Guvernului. Cât timp poate sta o țară fără Executiv. Recordul este deținut de Belgia

Șoc politic în România după eșuarea negocierilor pentru formarea Guvernului. Cât timp poate sta o țară fără Executiv. Recordul este deținut de Belgia

Guvernul PSD - PNL, 2024

scris astăzi, 15:04

Anunțul liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind retragerea partidului din negocierile pentru formarea Guvernului - care poate fi sau nu o strategie de negociere - urmat de o opțiune similară adoptată de UDMR, pune România în faza ipotetică de a nu putea atinge stabilitatea politică pentru instituirea unui Executiv. Multe țări din UE au fost în situații similare, cu un record de 652 de zile deținut de Belgia, relevă analiza Profit.ro.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că formațiunea lui nu va participa la guvernare, urmând să sprijine totuși în Parlament un guvern de dreapta.

VIDEO Emil Boc a făcut 30 de flotări pe scenă CITEȘTE ȘI VIDEO Emil Boc a făcut 30 de flotări pe scenă
Urmărește-ne și pe Google News

La scurt timp, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că,în ultimă instanță, reprezentanții acestei formațiuni pot fi convinși să voteze investirea unui guvern minoritar dar nu pot fi convinși să facă parte dintr-un guvern minoritar. Nu suntem aventurieri politici, a mai spus Kelemen Hunor, lăsând astfel la masa negocierilor doar PNL și USR.

Scena politică românească a fost complicată de rezultatul anulat din primul tur al alegerilor prezidențiale. Alegerile pentru Parlament nu au întâmpinat probleme, iar după ele au început negocierile între partidele PSD, PNL, UDMR și USR pentru formarea unui guvern sprijinit de o alianță politică așa-numit “pro-europeană” formată din aceastea.

Cât timp poate sta o țară fără Guvern

În Europa au existat multiple situații în care tensiunile politice au lăsat țările fără guvern pentru perioade îndelungate. Mai departe, dăm aceste exemple.

ULTIMA ORĂ Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită încă jumătate de an. LISTA produselor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită încă jumătate de an. LISTA produselor

Belgia a stat 652 de zile fără un guvern federal stabil, între alegerile din 13 iunie 2010 și formarea guvernului lui Elio Di Rupo, la 6 decembrie 2011. Acesta este considerat un record mondial pentru durata negocierilor politice în formarea unui guvern.

Această perioadă îndelungată s-a datorat divergențelor majore dintre partidele politice reprezentând comunitățile lingvistice din Belgia — cea flamandă (vorbitoare de olandeză) și cea valonă (vorbitoare de franceză). Problemele legate de reforma statului și distribuirea puterii au fost printre principalele obstacole în timpul negocierilor.

Irlanda (265 de zile, 2020)

Irlanda a stat cel mai mult 265 de zile fără un guvern stabil, între alegerile generale din 8 februarie 2020 și formarea guvernului de coaliție condus de Micheál Martin, pe 27 iunie 2020.

Grupul maghiar MVM, care vrea să cumpere furnizarea din România de la E.On - afaceri de 2 ori mai mari ca OMV Petrom. Expunere importantă pe Rusia. Un fel de Transelectrica, Electrica, PPC, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sub aceeași pălărie CITEȘTE ȘI Grupul maghiar MVM, care vrea să cumpere furnizarea din România de la E.On - afaceri de 2 ori mai mari ca OMV Petrom. Expunere importantă pe Rusia. Un fel de Transelectrica, Electrica, PPC, Nuclearelectrica, Hidroelectrica sub aceeași pălărie

Această întârziere a fost cauzată de negocieri complexe între partidele politice pentru a forma o majoritate, mai ales că niciun partid nu a obținut o majoritate clară în alegeri. Pandemia de COVID-19, care a izbucnit în timpul acestui blocaj politic, a complicat și mai mult situația.

Olanda (225 de zile, 2021)

Olanda a stat fără un guvern stabil timp de 225 de zile după alegerile parlamentare din martie 2021. Negocierile au fost tensionate, iar formarea guvernului s-a prelungit din cauza dezacordurilor politice între principalele partide.

În trecut, în 2017, Olanda a avut un alt blocaj semnificativ, de 208 zile, înainte de formarea guvernului lui Mark Rutte.

Spania (314 zile, 2015-2016)

Spania a stat fără un guvern funcțional timp de 314 zile, între decembrie 2015 și octombrie 2016. Partidele politice nu au reușit să ajungă la un acord pentru a forma o coaliție stabilă, iar această situație a dus la organizarea unor alegeri anticipate în iunie 2016.

Israelul intenționează să dubleze populația pe teritoriul ocupat al Înălțimilor Golan, invocând amenințări din partea Siriei CITEȘTE ȘI Israelul intenționează să dubleze populația pe teritoriul ocupat al Înălțimilor Golan, invocând amenințări din partea Siriei

Situația s-a repetat într-o formă similară în 2019, când Spania a stat aproape 9 luni fără un guvern clar, necesitând două runde de alegeri în acel an.

Bosnia și Herțegovina (16 luni, 2018-2019)

Deși nu este membră a Uniunii Europene, Bosnia și Herțegovina a stat timp de 16 luni fără un guvern național format, după alegerile generale din octombrie 2018.

Blocajul a fost cauzat de tensiunile etnice și politice între liderii sârbi, croați și bosniaci.

Germania (171 de zile, 2017-2018)

Germania a avut un blocaj politic semnificativ după alegerile din septembrie 2017, când a stat fără un guvern format timp de 171 de zile.

VIDEO După luni de zile de pene de curent electric, cubanezii se confruntă acum cu o penurie de carburanți CITEȘTE ȘI VIDEO După luni de zile de pene de curent electric, cubanezii se confruntă acum cu o penurie de carburanți

Negocierile dintre Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au fost dificile, iar rezultatul a fost o mare coaliție.

Italia (neclarități politice frecvente)

Italia are o istorie de instabilitate politică. De exemplu, după alegerile din martie 2018, a fost nevoie de 89 de zile pentru formarea unui guvern de coaliție între Mișcarea 5 Stele și Liga.

Deși perioada nu este la fel de lungă ca în alte cazuri, Italia este cunoscută pentru schimbările frecvente de guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
romania
psd
usr
udmr
pnl
marcel ciolacu