Alianța Nord-Atlantică este pregătită de o confruntare militară directă cu Rusia, ale cărei scopuri strategice depășesc Ucraina, Kremlinul vizând restaurarea unei influențe asemănătoare cu cea exercitată în trecut în Europa de către Uniunea Sovietică, iar statele membre ale NATO trebuie să își reorienteze industriile naționale către producția destinată apărării, a declarat șeful Comitetului Militar al Alianței, amiralul olandez Rob Bauer, într-un interviu acordat postului portughez de televiziune RTP. El a dat exemplul istoric al uzinelor Ford din SUA, care în timpul celui de-al doilea război mondial au produs doar pentru nevoile armatei americane, renunțând la fabricarea de vehicule civile.
″Suntem pregătiți de o confruntare directă cu Rusia″, a spus Bauer, răspunzând unei întrebări în acest sens.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a amintit de decizia luată la summit-ul NATO de la Madrid de anul trecut, de creare a 4 noi grupuri de luptă, în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, ceea ce a reprezentat un mesaj important pentru Rusia, anume că teritoriul NATO este ″o linie roșie″.
Potrivit lui Bauer, scopurile strategice ale Rusiei se extind dincolo de Ucraina, Kremlinul vizând restaurarea unei influențe asemănătoare cu cea exercitată în trecut în Europa de către Uniunea Sovietică. Oficialul NATO a punctat că, din acest punct de vedere, este vitală sprijinirea Ucrainei cu armament, precizând totodată că acest lucru nu reprezintă o escaladare a conflictului, contrazicând astfel afirmațiile Moscovei în această privință.
″Cu privire la capacitățile industriale destinate apărării, vedem de ambele părți implicate în conflict că se folosesc cantități foarte mari de muniții, precum și distrugeri masive de vehicule terestre, echipamente și avioane, care trebuie înlocuite pentru a se putea continua lupta. Prioritatea este reînarmarea. Provocarea este ca industria de apărare din Occident să-și majoreze producția. Iar noi avem în prezent o economie în care lanțurile logistice sunt orientate pe termen scurt. Tot ce am făcut în Occident în ultimii 25 de ani s-a bazat pe această idee″, a spus amiralul olandez.
Potrivit oficialului NATO, în Vest nu s-a mers pe ideea constituirii de stocuri, pentru că asta ar fi însemnat capital blocat, iar acest lucru se vede și acum, când există presiune asupra rezervelor militare ale țărilor care ajută Ucraina, dar s-a văzut anterior și în timpul pandemiei COVID-19, în privința reaprovizionării cu echipamente și materiale medicale.
CITEȘTE ȘI Compania aeriană britanică Flybe își încetează activitatea și anulează toate zborurile, falimentată după restricțiile impuse în pandemie″În consecință, trebuie să majorăm producția în industria de apărare, este o discuție care are loc în statele membre, însă ar putea fi nevoie și de o prioritizare în ceea ce privește anumite materii prime și anumite facilități de producție, care ar trebui orientate mai degrabă către industria de apărare decât către industria civilă. În timpul celui de-al doilea război mondial, în SUA, în uzinele Ford nu s-au fabricat deloc vehicule civile, totul fiind producție militară. Trebuie să avem această dezbatere despre prioritizare, trebuie să vorbim, într-un fel, despre instaurarea unei economii de război, pe timp de pace. Ceea ce este dificil″, a punctat Rob Bauer.
Anterior, pe 19 ianuarie, șeful Comitetului Militar al Alianței Nord-Atlantice declarase că Rusia va rămâne o amenințare pentru NATO chiar dacă forțele sale militare vor fi învinse în Ucraina.