Renate Weber, propusă de ALDE, este noul Avocat al Poporului, conform deciziei luate miercuri de plenul Camerelor reunite.
Comisiile juridice ale Parlamentului i-au validat, miercuri, pe cei trei candidați pentru funcția de Avocat al Poporului, decizia fiind luată de plen, prin vot. Weber îl înlocuiește pe Victor Ciorbea, al cărui mandat s-a încheiat, relatează News.ro.
USR l-a propus pe Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu, susținut și de PNL și UDMR.
PMP a avut propriul candidat pentru funcția de Avocat al Poporului, Constantin Cătălin Voinea-Mic.
CITEȘTE ȘI CCR a respins sesizarea PNL și USR asupra legii privind aducerea rezervelor de aur în țarăRenate Weber a activat în societatea civilă din anii '90, militând pentru respectarea drepturilor omului și fiind inclusiv președintele Fundației pentru o Societate Deschisă. În decembrie 2004, a devenit consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu, demisionând după un an. A devenit europarlamentar în anul 2007, candidând pe lista PNL, partid din partea căruia a obținut și următoarele două mandate, în 2009 și 2014. Deși PNL a trecut de la liberalii europeni la PPE, Renate Weber a decis la sfârșitul anului 2014 să revină în grupul ALDE din Parlamentul European. Ulterior, ea a fost exclusă din PNL, iar de atunci a activat ca eurodeputat independent în grupul ALDE.
În august 2018, Renate Weber își anunță înscrierea în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.
„Am decis să mă alătur oficial partidului ALDE România, pentru că a face politică, a lupta pentru un ideal, a-ți pune în practică un crez, toate sunt imposibile fără un partid care să te susțină și să te ajute. ALDE a fost și rămâne singura mea opțiune politică. Este singurul partid din România care se fundamentează pe valori în care cred și pe care le împărtășesc, pe principii liberale autentice. Pe respectarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale. Pentru mine asta este sfânt și așa ceva nu se tranzacționează, nici măcar în politică”, scria atunci Renate Weber pe Facebook.
De atunci, ea a fost, împreună cu Norica Nicolai, un critic vehement al lui Frans Timmermans și al Comisiei Europene din cauza pozițiilor în legătură cu modificările operate în justiție de puterea de la București.
În ianuarie 2019, Renate Weber și Norica Nicolai susțineau, într-o conferință de presă, că trebuie adoptată OUG pentru contestația în anulare în cazul verdictelor date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte care nu au fost constituite prin tragere la sorți.