Autoritățile nu vor avea toleranță față de respectarea măsurilor în vigoare privind prevenirea infecțiilor cu Covid-19, după relaxarea anunțată pentru perioada sărbătorilor, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a făcut referire la cadrul legal care permite sancționarea acestor încălcări ale regulilor.
De ce este important: Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că vor fi propuse Guvernului eliminarea interdicției de circulație pe timpul nopții, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în spațiile deschise, cu unele excepții, iar accesul în mall-uri și magazinele mari va fi permis și persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală. Măsurile ar trebui adoptate miercuri, prin hotărâre de guvern, existând posibilitatea ca acestea să sufere modificări.
”Înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor prevederi și cred că trebuie să ne uităm și asupra cadrului legal care sancționează pe cei care nu respectă reglementările în acest moment și lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea”, a spus ministrul Sănătății.
Acesta a adăugat că activitățile firmelor și cetățenilor vor fi mai relaxate prin prevederea accesului și pentru persoanele care sunt testate, dar trebuie respectate celelalte măsuri în vigoare.
”Pentru toți proprietarii de… sau toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația în ceea ce privește măsurile de protecție în ceea ce privește gradul de ocupare al acestor instituții, trebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor”, a spus Rafila, care a precizat că astfel poate fi prevenit un eventual val de infecții care să pună probleme insurmontabile.
Autoritățile au în vedere eliminarea interdicției de circulație a persoanelor nevaccinate în cursul nopții, crește intervalul orar de la ora 21 la ora 22 pentru magazine, restaurate și activități economice care aveau limită de închidere ora 21. Se elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise cu excepția celor aglomerate, precum stații de autobuz. În transportul în comun și spații închise, masca de protecție este obligatorie, la fel și în piețe, târguri, locuri unde se formează cozi.
Accesul în mall-uri va fi permis nu doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, ci și persoanelor testate cu test PCR sau antigen rapid.
La magazinele mici, până la 200 de metri pătrați suprafață, va trebui să se stabilească un număr maxim de persoane, asigurând 4 metri pătrați de persoană, și se va permite accesul fără certificat verde.
CITEȘTE ȘI Noi restricții de publicitate pe piața media, avizate pentru produsele din tutun, dar și pentru posturile TV Activitățile limitate cu 30% din capacitate - cinematografe, teatre, activități sportive - vor permite accesul publicului până la 50% din capacitate.
În noaptea de Crăciun și de Revelion nu vor fi restricții referitoare la ora de funcționare a restaurantelor și agenților economici, dar cu limită de 50% și cu prezentarea certificatului verde COVID, a precizat Arafat.
În unitățile de cazare vor fi primite și persoanele testate, nu doar cele vaccinate sau trecute prin boală.
Petrecerile private de genul nunților,botezurilor rămân în continuare interzise. Petrecerile de Anul Nou ale restaurantele comportă certificat verde, dar petrecerile stradale vor fi accesibile tuturor.
În noaptea de Anul Nou vor fi permise "activități specifice", dar organizatorii vor avea obligația de a se asigura că se respectă măsurile de sănătate publică. În restaurante, vor avea acces cei cu certificat verde, în limita a jumătate din capacitate.