Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au purtat marți două ore de discuții virtuale despre Ucraina și alte subiecte disputare, pe fondul temerilor occidentale că Moscova este gata să-și invadeze vecinul din sud, transmite Reuters.
Imaginile de la televiziunea rusă i-au arătat pe Biden și Putin salutându-se într-o manieră prietenoasă la începutul a ceea ce se aștepta să fie un schimb tensionat, conform news.ro.
Biden i-a spus lui Putin că speră că următoarea lor întâlnire va avea loc în persoană.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Președintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu "sancțiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina, în cadrul summitului virtual de marți între cei doi șefi de stat, a indicat Casa Albă într-un comunicat, citat de AFP, EFE și Reuters.
Președintele american "a exprimat de asemenea profunda preocupare" a SUA și a aliaților lor față de creșterea numărului de trupe rusești la frontiera cu Ucraina, potrivit Casei Albe, care a precizat că cei doi șefi de stat au evocat în cadrul discuției lor de asemenea securitatea cibernetică și "munca în comun asupra unor subiecte regionale precum Iranul", arată Agerpres.
"Președintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA și a aliaților noștri europeni escaladarea forțelor ruse în jurul Ucrainei și a precizat că SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură puternice în cazul unei escalade militare", menționează comunicatul Casei Albe, citat de Reuters.
Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut detensionarea și revenirea la diplomație, se mai spune în text.
CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orareCei doi lideri au abordat de asemenea dialogul ruso-american asupra securității strategice, securității cibernetice și Iranul în cursul întâlnirii lor de doua ore, a declarat Casa Albă.
La început agențiile ruse de presă au anunțat încheierea convorbirii, apoi Casa Albă a comunicat că întrevederea s-a încheiat exact la 17:08 GMT, fără să ofere la început detalii despre conținutul discuțiilor.
Convorbirea dintre președintele american și cel rus a început la 15:07 GMT, a indicat Washingtonul, printr-un schimb de cuvinte politicoase de ambele părți, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
"Mă bucur să vă revăd", a declarat Joe Biden.
CITEȘTE ȘI Istoria și specificul parfumeriei pentru bărbați"Vă salut, domnule președinte", a spus Vladimir Putin zâmbind, așezat la o masă lungă, în fata unui ecran pe care se vedea omologul său american. Președintele rus se afla la reședința sa din Soci, o stațiune de pe litoralul rus al Mării Negre.
Președintele rus Vladimir Putin a denunțat marți în convorbirea cu omologul său american Joe Biden potențialul militar în creștere al NATO la frontierele Rusiei în legătură cu sprijinul său acordat Ucrainei și a cerut "garanții" că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est, potrivit AFP.
"NATO a făcut tentative periculoase de a utiliza teritoriul ucrainean și a dezvolta potențialul său militar la frontierele noastre și de aceea Rusia are un interes serios pentru garanții juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est", subliniază Kremlinul într-un comunicat, după întrevederea caracterizată drept "deschisă și profesionistă" între președinții rus și american.
Președintele rus i-a propus omologului său american ridicarea tuturor măsurilor restrictive vizând misiunile diplomatice ale celor două țări luate în ultimele luni pe fondul tensiunilor între SUA și Rusia.
"Partea rusă a propus anularea tuturor restricțiilor acumulate privind funcționarea misiunilor diplomatice, ceea ce ar putea permite normalizarea altor aspecte ale relațiilor bilaterale" ruso-americane, indică Kremlinul în același comunicat.
Conform comunicatului Kremlinului, cei doi șefi de stat au convenit ca responsabili ai celor două țări să înceapă consultări cu privire la "problemele sensibile"legate de Ucraina, potrivit Reuters.
Este o eroare de a atribui doar Rusiei întreaga responsabilitate pentru tensiunile actuale în jurul Ucrainei, i-a spus Putin lui Biden, potrivit Kremlinului.
"Președintele Rusiei, cu exemple concrete, a ilustrat linia distructiva a Kievului, care vizeaza destructurarea completă a acordurilor de la Minsk și a acordurilor încheiate în format Normandia și și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acțiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbasului", menționează serviciul de presă al Kremlinului, citat de TASS.
Președintele american a participat la această întâlnire virtuală din "Situation Room" de la Casa Albă, o sală ultrasecurizată de unde executivul american gestionează intervenții militare sensibile și care este închisă jurnaliștilor.
Consilierul său pentru securitatea națională, Jake Sullivan, va răspunde întrebărilor presei la 19:00 GMT.
SUA, acuzate că au decis singure fără să-și consulte aliații retragerea trupelor lor din Afganistan și că gestionează unele dosare internaționale fără să-și ia în considerare partenerii, insistă acum puternic asupra unei coordonări strânse cu europenii și ucrainenii, notează AFP.
Joe Biden îi va contacta telefonic marți pe președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și premierii italian Mario Draghi și britanic Boris Johnson după discuțiile cu președintele rus.
El a vorbit deja luni cu aceștia și a convenit să rămână "în contact strâns".
CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădiriiDe asemenea, Joe Biden urmează ca în zilele următoare să aibă o discuție cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat executivul american
Inițial, Casa Albă a emis o declarație în care a spus că discuțiile au început, dar nu a afișat nicio imagine din camera securizată în care se afla Biden.
Cei doi lideri au discutat timp de două ore și un minut, potrivit Casei Albe.
Kremlinul a spus că speră ca cei doi lideri să poată organiza un summit personal pentru a discuta despre ceea ce a descris drept starea lamentabilă a relațiilor dintre SUA și Rusia, care au coborât la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece.
Oficialii americani au declarat înainte de videoconferință că Biden îi va spune lui Putin că Rusia și băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancțiuni economice de până acum dacă atacă Ucraina. Ei au afirmat că sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei și capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari și alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă granița cu Ucraina pentru a-și ataca vecinul din sud.
Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea de marți că nu se așteaptă la vreun progres, a negat că ar avea vreo intenție de a ataca Ucraina și a spus că poziția trupelor sale este defensivă. Dar Moscova și-a exprimat o supărare crescândă față de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, o fostă republică sovietică care s-a apropiat de Occident după o revoltă populară care a înlăturat un președinte pro-rus în 2014, și ceea ce numește extinderea NATO.
CITEȘTE ȘI Turcii nu mai pot cumpăra telefoane iPhone și alte electronice după prăbușirea lirei. Mesaje de eroareDe asemenea, Moscova a pus sub semnul întrebării intențiile ucrainene și a spus că dorește garanții că Kievul nu va folosi forța pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 de separatiștii susținuți de Rusia, un scenariu pe care Ucraina l-a exclus.
"Dorim relații bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenționat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre și avem liniile noastre roșii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Liderii din Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Germania și Italia urmau să poarte o discuție telefonică de la ora 18:00 GMT (ora 20:00 ora României), în urma discuțiilor Biden-Putin, au anunțat Casa Albă și biroul premierului britanic Boris Johnson.
Aceiași aliați au vorbit luni și ”au convenit să rămână în strânsă legătură cu privire la o abordare coordonată și cuprinzătoare ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei la granițele Ucrainei”, potrivit Casei Albe.
Cerând tuturor să își păstreze luciditatea, Peskov a spus că este vital ca Putin și Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.
Rubla rusă s-a depreciat ușor marți, unii analiști de piață prevăzând că discuțiile vor reduce tensiunile, iar alții spunând că amenințarea cu sancțiunile SUA a erodat speranțele de a găsi un teren comun.
Echipa lui Biden a identificat un set de sancțiuni economice pentru cazul în care Rusia ar lansa o invazie, a declarat un oficial înalt al administrației Biden.
CITEȘTE ȘI Ungaria va renunța la vaccinurile anti-Covid „estice”O sursă separată familiarizată cu situația a spus că s-a fost discutat despre țintirea cercului apropiat al lui Putin, dar nu a fost luat nicio decizie.
De asemenea, au fost luate în considerare sancțiuni împotriva celor mai mari bănci din Rusia și limitarea conversiei rublelor în dolari și alte valute, a spus o altă sursă.
German Gref, directorul general al principalei bănci ruse Sberbank, a numit marți această idee drept ”prostii” și ”imposibil de executat”.
CNN a relatat că sancțiunile ar putea include pasul extrem de deconectare a Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT, utilizat de băncile din întreaga lume.
Bloomberg a scris că Statele Unite și aliații europeni cântăresc măsuri care vizează Fondul rus de investiții directe.
Statele Unite ar putea restrânge, de asemenea, capacitatea investitorilor de a cumpăra obligațiuni rusești de pe piața secundară, a spus Bloomberg, citând persoane familiare cu acest subiect.
Ministrul de Externe al Letoniei a declarat, marți, într-un interviu la Londra, că Moscova trebuie să știe înainte de a acționa care va fi ”prețul economic”, lucru despre care el a spus că ar trebui extins la gazoductul Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, al Rusiei, care merge pe sub Marea Baltică către Germania.
CITEȘTE ȘI VIDEO Turcii au ieșit pe stradă împotriva lui Erdogan la Istanbul și Ankara, după ce lira s-a prăbușit. „Averea ta e furată de la noi”Casa Albă a refuzat să comenteze.
Președintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a oferit marți Ucrainei sprijinul deplin al UE și a spus că blocul va lua în considerare mai multe sancțiuni împotriva Rusiei.
Ucraina și NATO acuză Rusia că a desfășurat trupe în apropierea graniței, stârnind temeri de un posibil atac.
Moscova neagă orice astfel de plan și acuză Kievul că își adună propriile forțe în estul țării, unde separatiștii susținuți de ruși controlează o mare parte a teritoriului ucrainean.
Statele Unite au îndemnat ambele țări să revină la un set de acorduri în mare parte neimplementate, semnate în 2014 și 2015, care au fost concepute pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei.
”El (Biden) va clarifica că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia ar alege să continue, dar va clarifica, de asemenea, că există o cale eficientă de urmat în ceea ce privește diplomația”, a declarat reporterilor un membru al administrației de rang înalt al lui Biden.
CITEȘTE ȘI Criza migranților: Polonia susține că Belarus a schimbat tacticaPutin a spus că dorește garanții angajante din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde mai departe spre est și un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfășurate în țările apropiate Rusiei, inclusiv în Ucraina.