Prime discuții: Produsele autohtone procesate din carne ar putea să nu mai intre în legea ”51% alimente locale”, iar pentru panificație și lactate vor fi criterii diferite

Prime discuții: Produsele autohtone procesate din carne ar putea să nu mai intre în legea ”51% alimente locale”, iar pentru panificație și lactate vor fi criterii diferite
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 iun 2017

Legea care obligă supermarketurile să vândă 51% alimente locale, ce vor fi definite acum drept ”produse autohtone”, ar putea exclude produsele procesate la categoria carne, cota fiind obligatorie doar pentru carnea neprocesată. În cazul panificației și lactatelor vor fi permise însă, la cererea producătorilor, și produsele cu materii prime neautohtone, conform unor prime discuții privind amendarea legii.

Amendamentele pregătite de Parlament, și prezentate în premieră de Profit.ro AICI, pentru modificarea legii care obligă supermarketurile să vândă 51% alimente locale vor menține acest procent, care va deveni însă obligatoriu pentru toți comercianții, iar termenul de "produs românesc" va fi înlocuit cu "produs autohton". Cota obligatorie de produse va trebui să provină dintr-un "parteneriat direct", din care sunt excluși intermediarii, iar furnizorii vor fi taxați pentru o serie de servicii ale marilor comercianți.

Urmărește-ne și pe Google News

Toate documentele menționate în acest articol pot fi furnizate, la cerere trimisă pe profit@profit.ro, abonaților Profit Insider

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Acum, într-o primă discuție avută de parlamentari cu reprezentanții producătorilor și comercianților pe marginea acestor propuneri de amendare a legii, producătorii din domeniul cărnii au susținut că procentul de 51% ar trebui să nu se aplice și produselor procesate.

În mod aparent surprinzător, propunerea a fost susținută și de procesatorii din domeniu, dar motivul a fost dezvăluit tot de aceștia: produsele industriei locale acoperă 90% din piața internă.

Problema a fost însă foarte importantă pentru producătorii din industria de panificație și chiar pentru cei din industria laptelui, care au subliniat că au nevoie de anumite materii prime pe care le obțin din schimburi comerciale intracomunitare, iar din acest punct de vedere cota de 51% ar trebui aplicată și pentru produsele procesate care nu au 100% materie primă de la ferne românești.

Președintele comisiei de agricultură, Ioan Munteanu, le-a promis acestora că în cazul produselor respective va exista în lege o definiție diferită, astfel încât să țină cont de specificul industriilor.   

Între reprezentanții comercianților și parlamentarilor au existat, însă, unele dispute pe marginea prevedrii că ”rabaturile, remizele, risturnele, notele de creditare și alte reduceri de preț nu vor depăși 8% din prețul de achiziție facturat, cu excepția promoțiilor limitate în timp, propuse de furnizor și agreate de comerciant, în avantajul direct al consumatoruluiˮ.

În timp ce unii producătorii au considerat că nu este concurențială o astfel de prevedere, care intervine într-o negociere contractuală, de partea parlamentarilor au existat propuneri ca procentul respectiv să fie redus la 5%.

Tot din partea parlamentarilor a venit și propunerea ca textul legii să se limiteze la a permite comerciantului doar taxarea serviciilor de transport și depozitare, nu și altor activități solicitate de producător, cum prevede acum propunerea de modificare a legii.

Discuțiile pe fond cu privire la amendarea legii vor fi reluate săptămâna viitoare.

EXCLUSIV Propunerile de TVA zero la locuințe și publicitate sunt pregătite să fie eliminate. Va fi doar TVA de 5% la produse din agricultură UPDATE Dragnea confirmă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Propunerile de TVA zero la locuințe și publicitate sunt pregătite să fie eliminate. Va fi doar TVA de 5% la produse din agricultură UPDATE Dragnea confirmă

Profit.ro a anunțat în premieră decizia Comisiei Europene, luată la mijlocul lunii februarie, de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale.

Acum, parlamentarii au pregătit amendamentele menționate, cu scopul de a remedia posbilele încălcări ale dreptului comunitar semnalate de Comisia Europeană.

Deși Comisia Europeană s-a opus cotei de 51%, parlamentarii propun menținerea acesteia

”Comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51 % din volumul de marfă intrată, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe”, este noua formulare propusă.

Toți vânzătorii vor trebui să asigure 51% din alimente direct de la producători

Expresia ”parteneriat direct” este definită drept ”relația comercială dintre comerciant și cooperativele agricole, asociațiile de producători agricoli, societățile comerciale agricole de producție, comercializare sau producători agroalimentari, exceptând intermediarii, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni”.

Dacă până acum de la această cotă de 51% erau excluși comercianții cu cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro, excepția este eliminată în noua formă propusă a legii, ceea ce înseamnă că, teoretic, cota va fi obligatorie pentru toate magazinele alimentare.

Parlamentarii mai prevăd însă că ”metodologia de desfășurare a parteneriatelor directe se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale”.

Totodată, ca și în legea actuală, necesarul de produse alimentare, care nu poate fi asigurat din parteneriate directe, poate fi completat cu produse din afara acestor parteneriate prin ordin al ministrului Agriculturii.

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește deja suplimentarea plafonului la programul Prima Casă, băncile aproape l-au epuizat pe cel existent CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerul Finanțelor pregătește deja suplimentarea plafonului la programul Prima Casă, băncile aproape l-au epuizat pe cel existent

Comercianții vor trebui să asigure în continuare spații distincte pentru ”produsele autohtone” în locul celor ”românești”

Dacă, potrivit legii actuale, ”comerciantul este obligat să acorde spații distincte de expunere și vânzare produselor românești”, în propunerea de amendare ”comerciantul este obligat să acorde spații distincte de expunere și semnalizare la raft a produselor autohtone”.

Conform amendamentului, ”produs autohton” înseamnă ”produs obținut pe teritoriul național din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România, precum și produs alimentar obținut prin procesare pe teritoriul României”.

Propunerile de modificare elimină totodată obligația comerciantului de a organiza evenimente de promovare a acestor produse, conform unui calendar al consiliului local, și doar menționează că un comerciant ”organizează evenimente de promovare a produselor alimentare autohtone”, fără a preciza în ce condiții.

Vor fi reintroduse taxele percepute furnizorilor pentru anumite servicii

Legea actuală prevede că ”este interzis oricărui comerciant să solicite facturarea/ refacturarea și să încaseze de la furnizor taxe și servicii”, dar Comisia Europeană consideră că ”este inoportun, inutil și disproporționat să se interzică facturarea oricăror servicii, chiar și a celor care aduc beneficii reale furnizorului și chiar dacă furnizorul este de acord”.

Răspunzând obiecției, aleșii propun ca de la această interdicție să facă excepție serviciile de transport, depozitare sau alte activități legate de actul comercial al produselor alimentare contractate, care sunt însă solicitate de furnizori și care vor fi cuprinse și notificate clar în anexa contractului.

O altă propunere stabilește că ”rabaturile, remizele, risturnele, notele de creditare și alte reduceri de preț nu vor depăși 8% din prețul de achiziție facturat, cu excepția promoțiilor limitate în timp, propuse de furnizor și agreate de comerciant, în avantajul direct al consumatoruluiˮ.

DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție CITEȘTE ȘI DOCUMENT Comisia Europeană îi recomandă lui Iulian Iancu să-și reconsidere amendamentele pentru monopolul OPCOM și-l invită la o discuție

Magazinele nu vor mai fi închise 6 luni, dar amenzile vor fi majorate

Comisia Europeană constatase și că sancțiuni precum suspendarea autorizației de funcționare a comerciantului pe o perioadă de până la 6 luni, în cazul nerespectării legii, ”sunt în mod evident disproporționate, întrucât impactul economic al acestor sancțiuni, și anume închiderea magazinului cu toate consecințele sale, care afectează și angajații, pare în mod clar disproporționat față de infracțiunile sancționate”.

Parlamentarii propun eliminarea acestei sancțiuni de închidere a unui magazin, dar majorează semnificativ cuantumul amenzilor.

Astfel, în cazul unui refuz nelegal al mărfii sau pentru nemodificarea contractelor conform noii legi, amenda nu va mai fi cuprinsă între 50.000-100.000 lei, ci între 150.000-200.000 lei, iar pentru nerespectarea cotei de 51% sau a etichetării privind carnea autohtonă, cuantumul amenzilor va fi majorat de la 100.000-150.000 lei la 200.000-250.000 lei.

Toate documentele menționate pot fi furnizate, la cerere, abonaților Profit Insider.

viewscnt
Afla mai multe despre
51%
alimente
produse
romanesti
local
autohton
lege
supermarket
comerciant
magazin
parlament
guvern
comisia europeana
infringement