Ucraina ar trebui să își amintească de faptul că primește ajutor din partea Poloniei, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două țări în legătură cu importurile agricole, relatează Reuters.
În timp ce Polonia rămâne un susținător ferm al Ucrainei în fața invaziei rusești, cele două țări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicției privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varșovia spune că este necesară pentru a-și proteja fermierii. Kievul a ripostat și a amenințat că se va adresa instanțelor de arbitraj al Orgnizației Mondiale a Comerțului.
"Ar fi bine ca Ucraina să își amintească de faptul că primește ajutor din partea noastră și să își amintească de faptul că suntem și noi o țară de tranzit către Ucraina", a declarat președintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții asupra importurilor din Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis să nu prelungească aprobarea interdicției privind vânzările de cereale ucrainene în cele cinci țări vecine ale Ucrainei din UE, care mai includ România și Bulgaria. Interdicția a fost introdusă după ce aceste țări s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina, în timp ce Kievul se străduia să trimită cerealele mai departe.
În timp ce Ucraina a făcut apel marți la un "dialog constructiv", un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Comerțului a confirmat că Kievul a făcut primul pas într-o dispută comercială prin depunerea unei plângeri la organismul comercial mondial.
Președintele Duda a declarat că, dacă Ucraina a depus plângerea, Polonia va explica situația în fața tribunalului. El a subliniat că interdicția privește importurile, dar nu și tranzitul de cereale ucrainene.
"Există cercuri de afaceri care au interese în Ucraina și care ar dori să vândă cereale cât mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie să ne apărăm împotriva acestui lucru", a spus el. "Aș compara-o cu ceva asemănător cu o persoană care se îneacă... O persoană care se îneacă este extrem de periculoasă pentru că te poate trage în adâncuri ... Îl poate îneca pur și simplu pe cel care îl salvează", a subliniat președintele polonez.
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a confirmat, pe de altă parte, că Kievul va impune restricții de import - ca măsură de retorsiune - asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia și Ungaria, dacă acestea nu își vor ridica interdicțiile unilaterale. Între timp, Ucraina desfășoară o anchetă pentru a demonstra că interdicțiile unilaterale sunt discriminatorii, a spus el.
Șmîhal a explicat că Kievul a propus Comisiei Europene și țărilor vecine un plan de control al exporturilor pentru patru grupe de produse agricole, pentru a preveni distorsionarea pieței - un plan pe care l-a descris ca fiind un scenariu de compromis. "Facem încă o dată apel la vecinii noștri să renunțe la restricțiile dăunătoare și ilegale, la populismul politic și să se angajeze pe calea dialogului constructiv, de pe urma căruia toată lumea va beneficia de fapt", a spus el.
UCRAINA A APROBAT INTRODUCEREA LICENȚELOR DE EXPORT
Semnalându-și intenția de a merge mai departe cu propunerea de compromis, marți, guvernul ucrainean a aprobat introducerea licențelor de export pentru o serie de produse agricole destinate exportului către cei cinci vecini ai Ucrainei din UE.
"Guvernul Ucrainei a aprobat o nouă procedură pentru exportul anumitor tipuri de produse către anumite state membre ale UE", a precizat Ministerul Agriculturii într-un comunicat. "Aceasta stipulează că patru culturi - porumb, rapiță, semințe de floarea-soarelui, grâu, care sunt exportate în 5 țări - trebuie să fie licențiate de către Ministerul Economiei în acord cu Ministerul Agriculturii", explică documentul.
Ministerul a declarat că Kievul va conveni asupra listei și volumului de produse cu țările importatoare, care, la rândul lor, vor stabili dacă sunt pregătite să accepte aceste bunuri, în ce volume și în ce termen. "Doar atunci vom emite permise pentru companiile noastre de a exporta anumite produse. Ucraina își controlează exporturile și le coordonează cu țările destinatare", a adăugat acesta.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a perturbat capacitatea Kievului de a exporta produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la o creștere bruscă a livrărilor pe cale rutieră, feroviară și pe barje prin cele cinci țări vecine din Uniunea Europeană. Fermierii din aceste țări au declarat că aceste transporturi distorsionează piețele locale, ceea ce a determinat UE să aprobe restricții comerciale - permițând totuși tranzitul - până la 15 septembrie. UE nu a prelungit aceste restricții vinerea trecută, dar Varșovia, Bratislava și Budapesta au anunțat propriile restricții asupra importurilor.
Luni, ministrul spaniol al agriculturii, a cărui țară deține președinția Consiliului UE, a declarat că interdicțiile par ilegale, în timp ce omologul său francez a afirmat că acestea pun sub semnul întrebării solidaritatea europeană.