Premierul Finlandei: Trebuie să fiu brutal de sinceră cu voi. Europa ar avea probleme fără SUA

Premierul Finlandei: Trebuie să fiu brutal de sinceră cu voi. Europa ar avea probleme fără SUA

Inquam Photos

scris 2 dec 2022

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat vineri în Australia că Europa nu este "suficient de puternică" pentru a putea face față singură invaziei ruse în Ucraina, așa că a trebuit să se bazeze pe sprijinul SUA, relatează BBC.

Finlanda, țară neutră până la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a cerut aderarea la NATO în luna mai și în prezent mai așteaptă doar ratificarea din partea Ungariei și Turciei pentru a deveni membru cu drepturi depline, după ce candidatura sa a fost acceptată la summitul NATO care a avut loc în vară la Madrid, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO NATO - Declarația de la București contra Rusiei CITEȘTE ȘI FOTO NATO - Declarația de la București contra Rusiei
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Trebuie să fiu brutal de sinceră cu voi, Europa nu este suficient de puternică în acest moment. Am avea probleme fără Statele Unite", a declarat premierul Finlandei, Sanna Marin, la o conferință organizată de Lowy Institute din Sydney.

"Statele Unite au dat multe arme, mult ajutor financiar, mult ajutor umanitar Ucrainei, iar Europa nu este încă suficient de puternică", a explicat șefa guvernului de la Helsinki.

Ea a adăugat că Europa trebuie să se asigure că "va construi aceste capacități atunci când vine vorba de apărarea europeană, de industria europeană de apărare și să se asigure că poate face față în diferite tipuri de situații".

Guvernul dă bani primăriilor cu sisteme centralizate de încălzire ce produc energie termică din cărbune, păcură și lemne. Cine a cerut cele mai mari sume CITEȘTE ȘI Guvernul dă bani primăriilor cu sisteme centralizate de încălzire ce produc energie termică din cărbune, păcură și lemne. Cine a cerut cele mai mari sume

Într-un discurs ținut recent la Helsinki, premierul în vârstă de 37 de ani al Finlandei declara că Europa este în prezent prea dependentă de China în ceea ce privește tehnologia și ar trebui să investească mai mult în domenii precum inteligența artificială și calculul cuantic.

SUA sunt de departe cel mai mare furnizor de asistență militară pentru Ucraina. De la începutul războiului, în februarie, a alocat 18,6 miliarde de dolari (17,7 miliarde de euro) pentru acest sprijin. Al doilea cel mai mare donator este Uniunea Europeană, urmată de Marea Britanie, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, dar contribuțiile lor sunt eclipsate de cele ale SUA.

Pe de altă parte, potrivit CNN, administrația Biden a aprobat joi o vânzare de rachete Stinger în valoare de 380 de milioane de dolari către Finlanda, la doar câteva zile după ce aprobase o altă vânzare de arme în valoare de 323,3 milioane de dolari către statul nordic care se pregătește să intre în Alianța Nord-Atlantică.

"Este vital pentru interesul național al SUA să ajute Finlanda să dezvolte și să mențină o capacitate de autoapărare puternică și pregătită", se arată în nota de fundamentare trimisă Congresului de la Departamentul de Stat.

FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen CITEȘTE ȘI FOTO Social-democrații suedezi nu se mai opun aderării României la spațiul Schengen

Finlanda are cea mai lungă graniță comună cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
sua
rusia