Premierul Marcel Ciolacu a eliberat-o din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului pe Mădălina Turza, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial. Turza era specializată în protejarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, iar eliberarea ei din funcție este decisă în contextul scandalului declanșat după dezvăluirea abuzurilor din căminele de bătrâni. Tot astăzi, ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia.
„Decizie privind eliberarea doamnei Maria Mădălina Turza din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, arată hotărârea publicată în Monitorul Oficial.
Mădălina Turza fusese numită Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru în 2021, la decizia premierului Cîțu, ocupând funcția și în perioada de mandat a premierului Nicolae Ciucă, după ce anterior, din 2019 până în 2021, ocupase funcția de Secretar de Stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, fiind președinte al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), când Ministerul Muncii a fost condus, pe rând, de Violeta Alexandru și Raluca Turcan, în guvernele Orban și Cîțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din 2011 până în 2019 Turza a fost președinta Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), organizație care monitorizează respectarea drepturilor copiilor cu dizabilități și raportează către organismele ONU (OHCHR, Comitetul CRPD), Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Europei conform prevederilor UNCRC și UNCRPD.
În 2019 Mădălina Turza și-a lansat candidatura ca independentă pentru alegerile pentru Parlamentul European, bazându-se pe notorietatea ei în rândul familiilor care aveau copii cu dizabilități. Pentru validatea candidaturii a strâns 100.844 de semnături, care au fost însă insuficiente deoarece Biroul Electoral Central a invalidat o parte din ele.
Candidatura i-a fost respinsă în urma invalidării câtorva liste, din cauza cărora a „căzut” sub pragul minim de 100.000 de semnături.
Mădălina Turza a absolvit în 2002 Facultatea de Științe Politice în limba engleză din cadrul Universității din București. În 2004 a obținut o diplomă de master în Drept Internațional Umanitar de la aceeași universitate. În 2017 a absolvit Masterul în Politici Publice și Servicii de Incluziune în domeniul dizabilității la College of Education and Human Development (Colegiul pentru educație și dezvoltare omenească) - Universitatea din Minnesota, SUA, fiind bursieră a Departamentului de Stat al SUA – Fulbright/Humphrey în domeniul drepturilor omului și politicilor publice.
ostul consilier de stat Mădălina Turza a scris joi pe Facebook că înțelege că eliberarea sa din funcție este o chestiune de ”simetrie” politică legată de scandalul azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități. ”Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie hilară”, mai arată Turza, care precizează că faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi există, este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023.
”Închei cu fruntea sus și #ecunoștință mandatul meu de demnitate publică de aproape 4 ani, ultimul din funcția de Consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului. Cu recunoștință pentru experiența fabuloasă de a fi putut să creez din zero rezultate concrete pentru oameni și pentru țara mea și enumăr cu titlu de exemplu doar câteva: Programul Național DIN GRIJĂ PENTRU COPII prin care mii de copii au fost salvați cu ajutorul numărului unic pentru copii 119, zeci de mii de ore de terapii gratuite, RO-ALERT copil dispărut etc, Coordonarea Răspunsului României la criza umanitară a refugiaților din prima zi a conflictului din Ucraina, răspuns recunoscut și apreciat la nivel internațional. Reforma sistemului de luptă împotriva traficului de persoane din România și crearea unei noi arhitecturi instituționale în acord cu recomandările internaționale. Urma să atașăm reformei centrale a sistemului, reforma mecanismelor locale de luptă împotriva traficului de persoane din data de 19 iulie 2023; Cea mai amplă reformă juridică în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități intelectuale - copiii și adulții noștri nu mai sunt obligatoriu puși sub interdicție”, a scris Mădălina Turza pe Facebook.
Ea arată că au fost ”mii de ore de muncă cu sufletul și cu bună-credință și sute de alte rezultate care, nu de puține ori, au fost surprinse în spațiul public, atât în această calitate, cât și în cea de Președinte la ANDPDCA unde a creat primul și singurul mecanism de monitorizare a condițiilor din centrele rezidențiale pentru copii și adulți, care a fost ulterior desființat”.
”Cu demnitate pentru că înțeleg că eliberarea mea din funcție este o chestiune de ”simetrie” politică legată de scandalul azilelor de bătrâni și persoane cu dizabilități. Responsabilii se cunosc, nu se inventează. Și tocmai din acest motiv, pentru că adevărul nu poate avea decât o culoare, acesta este următorul: faptul că ancheta penală la care asistăm cu toți astăzi există, este rezultatul sesizării Corpului de Control al Prim Ministrului din data de 8 martie 2023, ca urmare a mai multor informări și sesizări primite la Guvern în lunile februarie și martie 2023”, afirmă Turza.
Fostul consilier de stat din perioada guvernului Ciucă afirmă că ”nimic din lumea asta, nici măcar politica nu poate schimba adevărul, ci doar percepția, ceea ce este o responsabilitate individuală de a discerne”.
”Munca mea în domeniul dizabilității de peste 15 ani, care a inclus și sute de ore de monitorizare și rapoarte despre aceste centre ale groazei, plângeri penale și demersuri administrative sunt de suficientă notorietate pentru ca asocierea mea cu obstrucționarea unui demers în acest caz să fie hilară. Drumul meu merge înainte cu adânca convingere că mai mulți oameni integri, profesioniști și fără interese personale vremelnice în sistem, pot schimba la față țara noastră. Dar trebuie să fim mai mulți”, afirmă Mădălina Turza.