PREMIERĂ negativă: România a acumulat datorii de peste 115 milioane euro la Agenția Spațială Europeană și și-a pierdut dreptul de vot, prima situație de acest gen de la înființarea instituției

PREMIERĂ negativă: România a acumulat datorii de peste 115 milioane euro la Agenția Spațială Europeană și și-a pierdut dreptul de vot, prima situație de acest gen de la înființarea instituției
scris 14 oct 2020

Statul român nu și-a mai plătit din 2017 contribuția financiară națională la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene (ESA), la care România este membru din 2011, acumulând până în prezent datorii restante de peste 115 milioane euro. Din acest motiv, România și-a pierdut dreptul de vot, fiind prima țară care ajunge în această situație de la înființarea organizației, în 1975.

"Contribuția pentru programele opționale ale ESA reprezintă cota de participare la fiecare dintre programele și misiunile spațiale multianuale ale ESA, selectate de România și aprobate în cadrul Consiliului ESA la nivel ministerial. Miniștrii din țările membre negociază și angajează participarea pe programe multianuale cu diverse durate și distribuții de costuri. În cazul României, cota de participare la fiecare dintre programele și misiunile spațiale multianuale ale ESA este de până la 1% din bugetul total pentru programe al ESA. Din derularea fiecărui program rezultă contribuțiile anuale ale României, care sunt calculate de ESA ulterior reuniunii Consiliului la nivel ministerial. După comunicarea de către ESA a contribuției anuale ale României, este elaborat proiectul Hotărârii Guvernului României", se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: participarea la programele ESA este în măsură să aducă valoare adăugată crescută atât în termeni economici, cât și de recunoaștere și prestigiu pentru capacitățile științifice și industriale românești implicate. Sumele transferate la ESA sunt utilizate pentru finanțarea contractelor care se încheie direct între entitățile naționale și ESA. Bugetul ESA este multianual, fapt ce determină ca sumele transferate să poată fi utilizate pe toată perioada de valabilitate a contractelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacție - Bittnet preia 25% din Softbinator Technologies CITEȘTE ȘI Tranzacție - Bittnet preia 25% din Softbinator Technologies

ESA funcționează după principiul ”fair-return”: contribuția financiară a României se poate returna aproape integral în țară sub formă de contracte încheiate între ESA și persoane juridice române, iar proprietatea intelectuală/industrială rămâne în custodia României.

"În prezent, sunt înregistrate și admise pentru a încheia contracte cu ESA mai mult de 170 de entități românești (private și de stat, din industrie, cercetare și universități). Acestea au încheiat mai mult de 185 de contracte în ultimii 4 ani. Prin programele ESA s-a obținut un retur al contribuției naționale de 86%-91% pentru perioada în care contribuția a fost achitată, capacitățile naționale premițând creșterea la 96%, acesta fiind mult superior celui obținut în programele de cercetare-dezvoltare-inovare ale Uniunii Europene. Se poate aprecia că, în prezent, investiția în programele ESA este dintre cele mai eficiente, fondurile fiind cheltuite integral în țară, în domenii de înaltă tehnologie, cu personal înalt calificat, existent și atras. Practic, fondurile de cercetare-dezvoltare sunt alocate de ESA către entitățile naționale de cercetare-dezvoltare pentru realizarea de programe spațiale europene, riscurile fiind minime, iar ritmicitatea obținerii rezultatelor optimă, eficiența managementului ESA fiind confirmată începând cu 1976. Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate integral de către institutele de cercetare naționale, universități și companii de înaltă tehnologie românești pentru a permite accesul organizațiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA în vederea dezvoltării și promovării de capacității naționale de cercetare, educaționale și industriale în domeniile spațial, aeronautic, securitate și domenii conexe", se menționează în document.

Începând cu 2017, România nu a mai achitat contribuția pentru programele opționale (22.812.422 euro pentru 2017, 34.563.549 euro pentru 2018, 37.265.847 euro pentru 2019, 20.772.732,8 euro, reprezentând primele două tranșe de 80% din contribuția pentru anul 2020). România nu are restanțe la programele obligatorii ale ESA.

Creștere de aproape 60% a pieței de mașini electrificate din România, în pofida scăderii de peste 30% a pieței auto în acest an. Peste 2.200 de rezervări în programul Rabla Plus CITEȘTE ȘI Creștere de aproape 60% a pieței de mașini electrificate din România, în pofida scăderii de peste 30% a pieței auto în acest an. Peste 2.200 de rezervări în programul Rabla Plus

"Pentru contribuția restantă, ESA a contractat un împrumut la bancă în vederea continuării programelor la care participă industria românească, împrumutul generând astfel, penalizări pentru România. Începând cu 1 iulie 2018, datorită neefectuării plăților, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos cu efecte imprevizibile asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe. Se periclitează astfel participarea tehnologiei și industriei naționale în cadrul programelor spațiale europene, întrerupându-se astfel un proces în evoluție, după eforturi de mai mult de două decenii", se afirmă în document.

Astfel, Executivul arată că, în urma neplății acestor obligații asumate față de o organizație internațională interguvernamentală, participarea Romaniei la ESA întâmpină dificultăți cu consecinte foarte serioase pe termen scurt, mediu și lung, cum ar fi scăderea factorului de retur financiar industrial, creșterea costurilor în achizițiile de tehnologie aerospațială și de apărare, prin creșterea riscurilor de țară, pierderea capacităților de înaltă tehnologie realizate și în curs de realizare (producția și testarea de sateliți și componente de sateliți, componente de rachete lansatoare, infrastructura de sol spațială, imagerie satelitară, echipamente de zbor) sau pierderi de resursă umană, diplomatică și de imagine.

"Este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa în 1975, când un stat membru ajunge în această situație", se precizează în document.

FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc CITEȘTE ȘI FOTO Cum s-a îndrăgostit un actor din Game of Thrones de un brand românesc

Cu toate acestea, ESA a continuat să încheie contracte cu entitățile românești care au câștigat licitațiile de proiecte și care în ultimii ani au devenit foarte competitive pe plan european și global. Astfel, ESA a încheiat și derulează contracte cu entitățile din România însumând mare parte din contribuția pe care statul român o are restantă, iar pe parcursul anilor 2017, 2018 și 2019 au fost returnate deja sume importante, deși contribuția nu a fost încă achitată de țara noastră.

"În acest context, în baza mandatului delegației României la sedința Consiliului ESA la nivel ministerial din luna noiembrie 2019, aprobat de către Prim-ministrul Guvernului României, cu Memorandumul nr. 9920/29.11.2019, a fost comunicat angajamentul țării noastre referitor la plata contribuției restante în sensul că România va achita contribuțiile restante la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene. Suma acestor contribuții, la data de 18 mai 2020, este de 115.414.550,8 de euro. Plata contribuției la programele opționale se face în baza facturilor emise de către ESA, în trei tranșe anuale, primele două tranșe reprezentând fiecare câte 40% din valoarea anuală a contribuției, iar cea de-a treia tranșă reprezentând 20% din valoarea anuală a contribuției", relevă sursa citată.

Cristiano Ronaldo, infectat cu coronavirus CITEȘTE ȘI Cristiano Ronaldo, infectat cu coronavirus

Guvernul a pregătit astfel un proiect de HG prin care se aprobă plata sumei de 30 milioane lei, reprezentând plata parțială a contribuției financiare restante a României la programele opționale ale ESA.

Suma nu acoperă nici una din facturile emise de ESA din 2017 până în prezent, iar plata ei nu va conduce la recâștigarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului si Comitetelor de program ESA, "dar va confirma angajamentul țării noastre de a achita contribuțiile restante la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene", susține Guvernul.

Acesta mai menționează că participarea României în cadrul proiectelor Agenției Spațiale Europene se înscrie în linia trasată la Summitul NATO din luna decembrie 2019, unde domeniul Spațiu și Securitate a devenit un important obiectiv al Alianței, "fapt confirmat și susținut și de Președintele României, participant la această reuniune".

viewscnt
Afla mai multe despre
agentia spatiala europeana
romania datorii restante agentia spatiala europeana
programe cercetare agentia spatiala europeana
contracte finantare agentia spatiala europeana