PNL ar fi dispus să renunțe la portofoliul Justiție din viitorul Executiv în favoarea USR-PLUS, însă nu la Finanțe, au declarat surse din partid, pentru News.ro. De asemenea, alte ministere pe care liberalii le-ar dori sunt Apărare, Externe, Economie, Interne, Dezvoltare și Transporturi.
Printre ministerele pe care PNL ar vrea să le țină se numără cel al Finanțelor, al Apărării, Transporturilor, Internele, Economie și Energie și Externe. Totodată, în contextul în care PNL are 1.500 de primari ar vrea să țină și Ministerul Dezvoltării, au adăugat sursele citate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În schimb, liberalii ar fi dispuși să renunțe la Ministerul Justiției în favoarea USR-PLUS, deși Cătălin Predoiu dorește să continue la șefia acestui portofoliu, au mai spus, pentru News.ro, surse din PNL.
Europarlamentarul Rareș Bogdan ar putea fi dispus să accepte portofoliul Interne, dacă este nevoie.
Ludovic Orban are în vizor funcția de președinte al Camerei Deputaților, însă în cazul în care USR-PLUS forțează ca Dan Barna să preia șefia Camerei, atunci liderul PNL ar putea să îi propună acestuia poziția de vicepremier în noul Guvern plus posibil șefia Senatului care să revină lui Radu Mihail, au mai precizat sursele menționate.
PNL ar mai fi dispus să renunțe la Sănătate, dacă Alianța USR-PLUS vrea neapărat portofoliul pentru Vlad Voiculescu, cât și la Ministerul Muncii, Ministerul Sportului, Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii și cel al Culturii.
În contextul negocierilor care vor avea loc între cele trei partide care doresc să formeze coaliția de guvernare, USR ar vrea ca Dan Barna să fie președinte al Camerei Deputaților sau vicepremier, au declarat surse din partid, pentru News.ro. De asemenea, formațiunea nu exclude nici șefia Senatului pe care să o preia actualul lider al senatorilor USR Radu Mihail. Alianța USR-PLUS nu este prea mulțumită de ideea să aibă doar 5-6 ministere în viitorul Executiv și va insista să aibă cel puțin un minister avizator - Justiție, Finanțe, Fonduri Europene sau Dezvoltare.
CITEȘTE ȘI FOTO Moschino a lansat genți în formă de baghetă și croissantReprezentanții UDMR ar dori să aibă 2 sau 3 ministere în viitorul Executiv, au declarat surse din partid, pentru News.ro. De asemenea, Uniunea va discuta la negocieri și în privința modificării Planului de Reziliență și Redresare care să includă măsuri pentru dezvoltarea Transilvaniei, în sensul dezvoltării infrastructurii feroviare, rutiere, cât și dezvoltarea zonei rurale, au adăugat sursele citate. UDMR va mai insista asupra unor priorități privind mediul și susținerea fermierilor.
PNL a validat în BPN de miercuri seara ca Ludovic Orban să fie susținut la șefia Camerei Deputaților, iar Florin Cîțu să fie propunerea de prim-ministru care va fi înaintată la consultările de la Cotroceni.
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan declara miercuri că vor fi maximum 18 ministere în viitorul Guvern, iar PNL va propune la negocierile cu USR-PLUS și UDMR să meargă pe procentele obținute la alegerile parlamentare și anume liberalii să aibă 10 sau 11 miniștri, Alianța să aibă 5-6 miniștri, iar Uniunea să aibă doi miniștri.
Negocierile între PNL, USR-PLUS și UDMR vor continua zilele următoare, joi dimineața fiind prima întâlnire a liderilor celor trei formațiuni, iar la prima parte a întrevederii a participat și președintele Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI FOTO Restaurantul de la Tate Britain, amenințat cu închiderea din cauza unei fresce considerate rasistăȘeful statului a invitat partidele parlamentare la consultări la Palatul Cotroceni în vederea desemnării viitorului premier, luni 14 decembrie, a transmis joi Administrația Prezidențială. Primul partid care va avea discuții cu șeful statului este PSD, urmat de PNL, Alianța USR-PLUS, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), UDMR și minoritățile naționale.