Pași spre încheierea conflictului din Siria: Opoziția vrea să reia negocieri directe sub egida ONU cu regimul lui Bashar al-Assad, scos din izolare de lumea arabă

Pași spre încheierea conflictului din Siria: Opoziția vrea să reia negocieri directe sub egida ONU cu regimul lui Bashar al-Assad, scos din izolare de lumea arabă
scris 5 iun 2023

Opoziția siriană vrea să reia negocieri cu regimul sirian al Bashar al-Assad - sub egida ONU -, în urma revenirii Damascului în lumea arabă, după ani de izolare, relatează AFP.

”Contextele internaționale, regionale” și situația din Siria ”sunt propice unei reluări a negocierilor directe (...) în cadrul unui program și unui calendar precis”, apreciază într-un comunicat Înaltul Comitet al Negocierilor (HCN), din care fac parte principalii reprezentanți ai opoziției față de regimul sirian.

Urmărește-ne și pe Google News

Negocieri în vederea unei soluționări a crizei siriene au ajuns în impas, după adoptarea în 2015 a Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU, care prevede, între altele, o nouă Constiruție și alegeri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În urma unei reuniuni de două zile, la Geneva, HCN a îndemnat duminică ”la o susținere a eforturilor ONU” cu scopul adoptării măsurilor necesare în vederea unei ”soluții politice globale”, conform acestei rezoluții a ONU, relatează News.ro.

Comisia Europeană ar pregăti prelungirea interziceri importului de cereale ucrainene până în septembrie CITEȘTE ȘI Comisia Europeană ar pregăti prelungirea interziceri importului de cereale ucrainene până în septembrie

În contextul unor apropieri diplomatice, Liga Arabă a reintegrat, în mai, regimul sirian, ostraciza t din 2011, din cauza reprimării în 2011 a unei revolte populare, în urma ”primăverii arabe”, care a degenrat într-un război civil.

Războiul, în care s-au implicat actori regionali și internaționali, s-a soldat cu o jumătate milion de morți.

Opoziția siriană și-a pierdut o mare parte din influența de care beneficia în țările din regiune.

Riadul, care a susținut grupări rebele siriene la începutul războiului, și-a restabilit relațiile cu Damascul.

Turcia, principala susținătoare a rebelilor care dețin controlul în regiuni din nordul Siriei, a dat, la rândul său, semne de apropiere față de Bashar al-Assad.

HCN estimează că reintegrarea regimului în lumea arabă reprezintă un ”risc” ca regimul să respingă orice soluție politică.

La 19 mai, participanții la summitul Ligii Arabe - la care președintele sirian Bashar al-Assad a luat parte - subliniau ”necesitatea adoptării unor măsuri efective și eficiente în vederea ajungerii la o rezolvare” a conflictului din Siria.

Emisarul Special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, estima, într-un discurs pe care l-a susținut în Consiliul de Securitate, la sfârșitul lui mai, că ”noua activitate diplomatică” ce are loc în regiune din aprilie ”ar putea reprezenta o oportunitate, dacă este valorificată”.

viewscnt
Afla mai multe despre
siria
conflict
negocieri