Participarea la referendum a atins, duminică, puțin după ora 17:15, procentul de 30% necesar validării scrutinului. Pentru a fi validat însă scrutinul are nevoie ca 25% din voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale să fie valabile, adică să nu fie anulate. În același timp, procentul de participare la alegerile europarlamentare atinsese la aceeași oră 36%.
Potrivit legii, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente și, totodată, dacă este atins pragul de 25% voturi valabil exprimate.
Astfel, rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
CITEȘTE ȘI VIDEO În timp ce MAE susține că nu sunt probleme la vot în străinătate, la Londra mii de români stau pe străzi, la coadă, să votezeConform Autrității Eelectorale Permanente, pentru referendum, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 18.267.997 de persoane. Drept urmare pentru ca referendumul să fie valabil, trebuie să voteze cel puțin 5.480.399 de alegători, iar pentru a fi validat trebuie să exprime voturi valabile 4.566.999 de alegători.
Reprezentanții PSD susțin că operatorii de tablete din secțiile de votare insistă ca cetățenii să voteze și la referendum. "În cazul în care cetățenii răspund că nu doresc să voteze și la Referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea", spun aceștia.
În schimb opoziția și președintele Iohannis reclamă că românii din diaspora nu pot vota din cauza defeciențelor de organizare a secțiilor de votare. Ca urmare, au fost înregistrate mai multe cereri de prelungire a programului secțiilor de votare din străinătate.