Parlamentul a decis: Legea insolvenței persoanei fizice va fi aplicată din noiembrie, mai devreme decât hotărâse Guvernul

Parlamentul a decis: Legea insolvenței persoanei fizice va fi aplicată din noiembrie, mai devreme decât hotărâse Guvernul
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 oct 2016

Legea insolvenței persoanei fizice, care permite și unei persoane fizice, nu doar unei firme, să intre în insolvență dacă nu mai are bani pentru plata datoriilor scadente, va fi aplicată din noiembrie, cu două luni mai devreme față de termenul inițial, amânat de Guvern până la începutul anului viitor. Decizia confirmă informațiile transmise recent de Profit.ro.

Proiectul aprobat în Parlament stabilește că "termenul de intrare în vigoare a Legii se prorogă până la 31 octombrie 2016". Ana Birchall, deputat PSD și inițiatorul actului normativ, a declarat pentru Profit.ro că, prin această formulare, proiectul a fost gândit să fie aplicat de la 1 noiembrie 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Informația privind termenul de 1 noiembrie a fost ulterior confirmată și într-un comunicat transmis de Camera Deputaților.

"Plenul Camerei Deputaților a dat marți, 4 octombrie, un vot de adoptare proiectului legislativ care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului n61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice, devansând termenul de intrare în vigoare pentru data de 1 noiembrie", a transmis Parlamentul.

La rândul său, deputatul Ana Birchall este citat spunând, printre altele: „De la 1 noiembrie, românii sufocați de datorii vor beneficia de un instrument legal, modern, prin care au o șansă reală de ieșire din impas și redresare financiară. Sper ca, după data de 31 octombrie, propusă de Comisia juridică din Camera Deputaților, nimeni să nu mai vină cu nicio scuză pentru ca această lege să nu intre în vigoare. Mă aștept ca această lege să fie funcțională începând cu 1 noiembrie”.

În decembrie anul trecut, Profit.ro anunța în exclusivitate intenția Guvernului de a amâna cu un an data de aplicare a Legii insolvenței persoanelor fizice, informație confirmată ulterior prin decizia în acest sens a Executivului.

Amânarea a fost argumentată de Guvern prin faptul că normele de aplicare nu au fost redactate la timp, dar în condițiile în care acest proiect a fost pregătit mulți ani, iar Fondul Monetar Internațional și industria bancară au solicitat Guvernului să evite aplicarea unei astfel de legi, pe motiv că ar putea fi subminată disciplina de plată a ratelor la credite.

Condiția a fost introdusă și în mai multe scrisori de intenție convenite de Guvern cu FMI, în care autoritățile române s-au angajat de fiecare dată că vor lua toate măsurile pentru a nu fi adoptată legislația privind falimentul personal și nu vor fi acceptate nici alte propuneri legislative similare.

EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale

Termenul a fost astfel amânat până la 1 ianuarie 2017, dar parlamentarii pregătesc aplicarea mai devreme a acesteia, respectiv din luna noiembrie. Ei au încercat să introducă Legea chiar mai devreme, de la 1 iunie sau 1 octombrie acest an, dar discuțiile nu au fost încheiate la timp.

Acum, însă, deputații, cărora le aparține votul final, au decis aplicarea acestei legi din luna noiembrie. Modificarea va fi transmisă astfel președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

La dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaților, judecătorul Corina Voicu, director Direcția Legislativă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că intrarea în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice ar conduce la o încărcare a instanțelor de judecată în condițiile în care există o lipsă de judecători și grefieri, explicând că ar fi nevoie de 500 de judecători și 600 de grefieri în plus pentru rezolvarea acestor spețe.

Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care insolvența persoanelor fizice va putea fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. La acest moment, insolvența este posibilă doar pentru firme.

Astfel, o persoană fizică debitoare este considerată în insolvență când patrimoniul ei este caracterizat prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente.

Mașinile fără RCA, inspecție tehnică sau impozit plătit vor fi ridicate după doar 2 luni - proiect CITEȘTE ȘI Mașinile fără RCA, inspecție tehnică sau impozit plătit vor fi ridicate după doar 2 luni - proiect

Insolvența se prezumă a fi existentă dacă, după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenței unei obligații, persoana în cauză datoriile către unul sau mai mulți creditori.

Durata de executare a planului de rambursare este de până la 5 ani de la data rămânerii definitive a deciziei de deschidere a procedurii de insolvență, cu posibilitatea prelungirii executării cu cel mult un an.

Astfel, orice persoană care se află, nu din vina sa, în imposibilitate de a plăti datoriile, își poate reeșalona plățile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, fiind protejată de executarea silită.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea insolventei
insolventa persoane fizice
parlament
guvern