Cazinourile, hotelurile, restaurantele, cluburile și alte structuri cu activități de agrement, dar și magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice trebuie scutite de taxe și impozite, inclusiv de TVA, sau să achite taxe mai mici, prevede un proiect de lege depus la Parlament pentru noua sesiune. Proiectul fusese depus și în legislatura trecută, dar a fost clasat atunci pentru că nu a mai apucat să intre în circuitul legislativ.
Inițiativa legislativă modifică sistemul de facilități fiscale, cu argumentul că va crea un cadru legal stimulativ pentru dezvoltarea unor activități economice pe anumite terenuri, cu specific aparte.
Potrivit proiectului, în zona bazinelor hidrologice s-au format suprafețe de uscat fie prin efectul acțiunii naturale a apei și solului (depuneri de aluviuni, alunecări de teren, viituri), fie prin efectul unor lucrări de amenajări hidrotehnice (îndiguiri, baraje, lacuri de acumulare, desecări, devieri și sistematizări de cursuri de apă).
“Aceste terenuri se constituie în insule, grinduri și alte asemenea, unele având potențial de exploatare economică. Astăzi, aceste terenuri nu produc nimic, stau în paragină, în condițiile în care, printr-o serie de facilități fiscale și de regim juridic special, ar putea stimula inițiative de afaceri aducătoare de taxe și impozite atât la bugetul local, cât și la cel național. Locuri de muncă, creșterea veniturilor statului, valorificarea potențialului economic, dezvoltare durabilă - toate acestea ar putea fi rezultatul unor reglementări fiscale prin care investitorii să fie stimulați să-și implice resursele și abilitățile antreprenoriale, în interesul comunității”, arată nota de fundamentare a proiectului.
CITEȘTE ȘI PSD nu mai cere Guvernului Grindeanu ce voia să impună Cabinetului Cioloș, sub sancțiunea demiterii: o strategie pe 50 de aniPrincipala țintă a proiectului o reprezintă, astfel, activitățile de producție de energie regenerabilă, dar mai ales cele legate de turism, agrement, alimentație publică, comerț, jocuri de noroc, precum și serviciile conexe acestora.
Terenurile la care se referă proiectul de lege trebuie să se afle în domeniul public al statului și administrarea unităților administrativ-teritoriale corespunzătoare, fiind exceptate de la prevederile legii cele din Delta Dunării, ariile naturale protejate, parcurile urbane și zonele de agrement intravilan, precum și terenurile inundabile sau cele folosite pentru exploatații agricole sau piscicole.
Inițiativa legislativă propune ca terenurile din categoria menționată, pe care se vor desfășura activitățile economice respective, să fie scutite de impozitul și taxa pe teren.
Totodată, pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal ar urma să fie reduse cu 50%.
Toate activitățile economice vor fi scutite, de asemenea, de aplicarea regimului TVA.
Pentru jocurile de noroc, toate taxele și impozitele specifice acestui tip de activitate ar urma să fie reduse cu 50%.
CITEȘTE ȘI Parlamentul modifică programul Start-up Nation pentru IMM, după observațiile oamenilor de afaceriDe asemenea, barurile și cluburile de noapte, discotecile și cazinourile, inclusiv firmele care realizează venituri din astfel de activități în baza unui contract de asociere, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic de 5% din veniturile respective, nu vor mai fi obligate la plata acestui impozit.
Proiectul de lege mai stabilește că, în limitele competențelor legale, autoritățile locale pot introduce și alte scutiri și facilități, cu caracter temporar sau permanent.