Noua instituție a Parchetului European (European Public Prosecutor’s Office - EPPO), condusă de fosta șefă a DNA-ului românesc Laura Codruța Kovesi, a atribuit un contract de furnizare de "servicii specializate de training în domeniul de lucru al EPPO", training care va include cursuri de legislație, jurisprudență și tehnici de investigație pentru personalul Parchetului, inclusiv pentru procurorii europeni. Inițierea licitației de atribuire a contractului a fost semnalată în premieră de Profit.ro în toamna anului 2020.
Licitația, la care au participat 3 competitori, a fost câștigată de un consorțiu format din două organizații internaționale europene non-profit, respectiv European Judicial Training Network (EJTN – Rețeaua Europeană de Formare Judiciară) și Academy of European Law (ERA - Academia de Drept European), care este membru fondator al EJTN.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
EJTN, înregistrată la Bruxelles, a fost înființată în anul 2000, membrii săi fiind state membre UE, precum și instituții judiciare ale acestora, dar și organisme transeuropene de profil. România este reprezentată în cadrul EJTN de către Institutul Național al Magistraturii (INM), instituția care se ocupă de formarea inițială a judecătorilor și procurorilor români. Finanțarea activităților EJTN este asigurată de către Comisia Europeană.
"Având obiectivul de a promova excelența în materie de formare judiciară europeană, EJTN este principala platformă și principalul promotor pentru acțiunile de formare și schimb de cunoștințe în sistemul judiciar european. Rețeaua reprezintă interesele a peste 120.000 de judecători, procurori și formatori judiciari din Europa în diferite domenii de formare, precum dreptul civil, penal și comercial al UE, lingvistică și aspecte societale. Viziunea EJTN este de a contribui la promovarea unei culturi juridice și judiciare europene comune. Mandatul său este de a contribui la crearea unui spațiu european de justiție și la promovarea cunoașterii sistemelor juridice ale Uniunii Europene, consolidând astfel înțelegerea, încrederea și cooperarea dintre judecătorii și procurorii din statele membre ale UE", se arată în prezentarea oficială a EJTN.
Anul trecut, EJTN a organizat un seminar dedicat prezentării EPPO la care au participat circa 40 de procurori și judecători din UE.
CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificativeAcademy of European Law (ERA - Academia de Drept European) a fost înființată în 1992 la Trier în Germania, la inițiativa Parlamentului European, ca fundație publică fără scop lucrativ. În prezent, 25 dintre statele membre UE, inclusiv România, sunt membre ale ERA. "Obiectivul ERA este de a promova înțelegerea și bunele practici privind dreptul UE punând la dispoziția practicienilor din domeniul juridic din întreaga Europă cursuri de formare și un forum de discuții și schimburi de opinii", se spune în prezentarea ERA.
CITEȘTE ȘI FOTO Urarea amuzantă a SRI pentru noul anFinanțarea de bază este asigurată de către landul german gazdă Rhineland-Palatinate, restul fondurilor provenind din granturi acordate de diverse instituții europene pe proiecte individuale. ERA menționează în raportul său anual pe 2019 că a organizat anul trecut, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, mai multe seminarii menite să îi familiarizeze pe magistrații și avocații europeni cu activitatea și legislația EPPO. "Acest proiect este în prezent urmat de un al doilea legat de cooperarea cu EPPO, care urmărește să stabilească un pachet de training standardizat pentru organizarea de seminarii interactive pentru procurori și judecători-investigatori și să dezvolte cursuri online despre viitoarele proceduri ale EPPO dedicate avocaților din UE", se menționează în documentul citat.
Contractul atribuit de EPPO consorțiului format din EJTN și ERA a fost încheiat pe 2 ani și va putea fi reînnoit de 2 ori, pe perioade de câte un an. Valoarea de atribuire a fost de 469.400 euro plus TVA, prețul de achiziție fiind estimat inițial la 500.000 euro plus TVA.
"Dat fiind noutatea Parchetului European și background-urile diverse ale personalului, EPPO necesită achiziționarea de servicii de training, pentru a asigura o înțelegere comună a principiilor juridice care stau la baza sa și o abordare comună în privința investigării infracțiunilor aflate în aria sa de competență. Obiectivul EPPO de creștere a nivelului de protecție a intereselor financiare ale Uniunii față de infracțiuni necesită diseminarea informațiilor cu privire la legislația și jurisprudența relevante, cele mai noi tehnici de investigare și cele mai bune practici asociate", se arată în documentația de atribuire.
La cursuri vor participa un număr estimativ de 23 de procurori europeni, cel puțin 44 de procurori delegați, 29 de analiști de caz, 15 investigatori financiari și 25 de membri ai personalului administrativ al Parchetului UE.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei anunță: Este posibilă o intervenție a statului în termenul de liberalizare a pieței energieiFurnizorii de training vor avea obligația de a organiza în fiecare an dintre cei doi ai acordului-cadru câte 11 seminarii a câte 2 zile. Fiecare seminar va avea între 25 și 35 de participanți, iar o zi de seminar va dura 7 ore, fără a socoti pauzele. Trainerii propuși de contractori vor trebui să aibă minimum 5 ani de experiență relevantă în materiile pe care le vor preda la cursuri.
Seminariile vor avea loc fie în Luxemburg, unde se află sediul EPPO, fie în alte locații din UE alese de Parchet sau de contractor. În funcție de evoluția pandemiei COVID-19, seminariile se pot transforma în webinarii.
"Acest contract are ca scop instruirea diferitelor grupuri-țintă (menționate mai sus – n.r.), cu următoarele obiective: - furnizarea de instruire adaptată la nevoile specifice ale diferitelor grupuri-țintă; - asigurarea cunoașterii și know-how-ului în privința abilităților juridice și operaționale specifice pentru investigarea infracțiunilor care intră în aria de competență a EPPO; - îmbunătățirea cunoașterii jurisprudenței relevante; facilitarea dialogului între participanți asupra celor mai bune practici și a problemelor care pot apărea în interpretarea prevederilor legale specifice în spețe actuale și ipotetice; întărirea înțelegerii sistemelor juridice ale statelor membre UE participante la EPPO", se mai arată în documentația de atribuire.
CITEȘTE ȘI Tatăl prim-ministrului britanic aplică pentru cetățenia francezăSe vor mai studia programele de finanțare ale UE și sursa banilor destinați acestora, legislația europeană financiară și a achizițiilor publice, cadrul financiar multianual al UE, interacțiunea regulilor procedurale ale EPPO cu legislațiile naționale ale statelor membre ale Uniunii, competențele EPPO și modalitățile de exercitare a acestora, regulile naționale ale statelor membre cu privire la admisibilitatea probelor administrate în anchete, cooperarea EPPO cu state care nu participă la Parchetul UE și cu state terțe, terminologia engleză relevantă pentru legislația penală și procedurală, precum și pentru domeniul fondurilor UE, analiză financiară, recuperarea de prejudicii, precum și utilizarea de instrumente analitice și de extracție din baze de date ale UE legate de programe europene de finanțare.
În cel mai recent interviu, acordat în decembrie 2020 unei publicații oficiale editate de Fondul Monetar Internațional (FMI), procurorul-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, a reluat apelul său mai vechi către organismele europene de a majora bugetul Parchetului UE.
"După multe dezbateri, și în condițiile în care ne așteptăm să avem pe birou 3.000 de spețe la debutul activității noastre, dispunem în prezent de finanțare pentru 140 de procurori europeni delegați, însă ne lipsesc în continuare resursele pentru a angaja personal de bază la sediul nostru central din Luxemburg, personal esențial pentru succesul misiunii noastre. Avem nevoie de investigatori financiar și analiști de caz. Cu expertiza lor, putem agrega și analiza mai eficient informațiile despre criminalitatea transfrontalieră. Până acum, toți procurorii se concentrau pe criminalitatea din statele lor de origine și nu dispuneau întotdeauna de informații din afara granițelor acestora, cum ar fi conturi bancare și tranzacții financiare specifice. Cu EPPO, acest lucru devine posibil. Investigațiile nu sunt suficiente. O altă prioritate este recuperarea prejudiciilor. Cu mai mulți oameni specializați la sediu, vom putea identifica bunurile și conturile bancare care pot fi confiscate, ceea ce va face diferența în termeni de eficiență a investigațiilor. Concret, am cerut un buget (anual, pe 2021 – n.r.) de 55 milioane euro. În acest moment avem doar 37,7 milioane euro. Dat fiind volumul fraudelor de investigat – care se cifrează la miliarde de dolari – nu este o sumă mare", a spus Kovesi.
CITEȘTE ȘI Procesul de evaluare, contractare și de transmitere la Comisia Europeană a proiectului privind drumul expres Craiova-Pitești a fost finalizat. Investiția va depăși 4,93 miliarde leiParchetul European va efectua investigații transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane euro.
Ministerul Justiției de la București a anunțat recent declanșarea procedurii de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România, precizând că pot fi depuse candidaturile până pe data de 7 ianuarie 2021, iar interviul va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie.
Astfel, poate fi desemnată candidat pentru funcția de procuror european delegat în România persoana care îndeplinește următoarele condiții cumulative: este cetățean român, cu domiciliul în România; este procuror cu o vechime în funcție de minimum 12 ani, dovedită cu adeverință; deține gradul profesional cel puțin de parchet de pe lângă tribunal, dovedită cu adeverință; are experiență practică relevantă în sistemul judiciar românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracțiunilor în domeniul fiscal sau vamal; deține o cunoaștere satisfăcătoare a limbii de lucru în cadrul EPPO, respectiv limba engleză.
Persoanele interesate își pot depune candidatura până la data de 7 ianuarie 2021.