Ministrul Justiției anunță o Ordonanță de Urgență prin care să poată fi revizuite sentințele emise în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale

Ministrul Justiției anunță o Ordonanță de Urgență prin care să poată fi revizuite sentințele emise în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale
scris 2 aug 2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri seară, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanțe de Urgență prin care persoanele care cred că au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinței. El a spus că o astfel de ordonanță va fi dată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile", iar prin aceasta îi va fi conferită încredere românului că "justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția".

"Toți infractorii au sentimentul că sunt condamnați pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului și Guvernului adoptarea unei Ordonanțe de Urgență. O Ordonanță de Urgență a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă", a declarat Tudorel Toader, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

El a susținut că printr-un astfel de act normativ îi va fi dată încredere românului că "justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția", iar cine este vinovat să plătească, dar cine nu este vinovat să nu riște vreo condamnare pe nedrept.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"El să solicite revizuirea hotărârii, să avem un filtru de admisibilitate, un judecător să deschidă dosarul și să vadă dacă a fost condamnat pe bază de interceptări sau pe bază de protocoale. Dacă e vorba de protocoale sau interceptări nelegale, să devină admisibilă cererea și să o pună în procedura de reformare. Căutăm o pârghie de refrormare a unor hotărâri  Să-i dăm încredere românului că justiția se înfăptuiește așa cum cere Constituția. Cine e vinovat să plătească, dar cine nu e vinovat să nu riște vreo condamnare pe nedrept. Să sporim efectivitatea justiției", a declarat ministrul Justiției.

Întrebat ce va presupune exact această Ordonanță de Urgență, Toader a spus că prin aceasta orice condamnat care este convins că a fost condamnat în baza unui protocol sau a unei interceptări va avea posibilitatea de a cere unui judecător să verifice decizia instanței.

"Va da posibilitatea oricărui condamnat care are sentimentul, convingerea faptului că hotărârea a fost pe interceptare sau protocol nelegal să se apropie de dosar, să ceară unui judecător să verifice. Judecătorul să spună: admite și trimite la rejudecare sau să spună nu", a precizat Toader.

El a spus că această Ordonanță de Urgență va fi adoptată "într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile".

viewscnt
Afla mai multe despre
toader
ordonanta