Ministerul Educației, Liviu Pop, a anunțat că a pregătit o lege prin care editurile private nu vor mai putea tipări și vinde statului manuale școlare, care să fie apoi oferite gratuit elevilor. De editarea integrală a tuturor a manualelor școlare ar urma să se ocupe Editura Didactică și Pedagogică, organizată în prezent ca regie autonomă de stat.
”Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern în așa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani, Editura Didactică și Pedagogică să preia integral editarea manualelor școlare în așa fel încât elevii de clasa a V-a, toți elevii din România să beneficieze la timp de manuale”, a declarat, miercuri, ministrul Educației, Liviu Pop.
Liviu Pop a precizat că noua lege privind manualele școlare va fi pusă în dezbatere publică peste două săptămâni.
”Legea manualului școlar pe care o vom lansa în dezbatere publică în 12 septembrie va clarifica și acest aspect, manualul digital și manualul pe suport de hârtie, inclusiv atribuirea acestora, și statutul manualelor auxiliare care au îngreunat ghiozdanul elevilor în ultimii ani”, a spus Pop, care a adăugat că, în acest scop, anul viitor toate programele școlare pentru învățământul liceal vor fi rescrise.
În prezent, conform unei reforme din anii '90, piața de manuale este liberalizată, iar editurile private participă la o licitație publică privind manualele școlare, cele câștigătoare fiind cumpărate de Guvern pentru a fi utilizate în școli.
Surse din minister au precizat pentru Profit.ro că pentru a reveni la monopol de stat pe această piață, Guvernul ar trebui să obțină acordul Comsiei Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum