Președintele Iohannis a promulgat legea care prevede că un fost șef de stat despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia nu va beneficia de drepturile acordate prin lege unui fost președinte. Președintele își va pierde privilegiile și în urma demiterii prin referendum, prevede noua lege.
De ce este important: Conform legislației în vigoare, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de următoarele drepturi: a) folosință gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședința, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar; b) o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; c) pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.
De asemenea important: În septembrie 2019, Curtea de Apel București, instanță de fond, a admis acțiunea CNSAS și a decis că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Traian Băsescu a făcut recurs la Secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începerea judecării acestui recurs.
Anul trecut, deputatele PSD Steluța Cătăniciu și Grațiela Gavrilescu au inițiat proiectul de lege care urmărește completarea condițiilor în care un fost șef de stat își poate pierde drepturile conferite la încetarea mandatului.
Conform proiectului, aceste drepturi ar urma să înceteze și dacă în cazul unui fost președinte s-a constatat că a avut calitatea de colaborator al securității sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum.
Proiectul a trecut tacit de Senat, în octombrie anul trecut, ca urmare a depășirii termenului de dezbatere.
CITEȘTE ȘI După o discuție cu Nelu Tătaru, Cîțu anunță: Parlamentul va modifica regulile și va lăsa mai multe persoane să intre în restaurante și cinemaAjuns pentru dezbatere și vot final la deputați, proiectului i-a fost întocmit raport de admitere de către comisia de specialitate, care a menținut prevederile propuse în proiect.
”Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”, este forma adoptată acum prin vot final în Camera Deputaților.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul anul trecut, iar Guvernul Cîțu a transmis la începutul anului că Parlamentul este instituția în măsură să decidă asupra acestor propuneri.