Un nou raport al organizației pentru drepturile omului Human Rights Watch acuză Israelul de crime de război și crime împotriva umanității din cauza „deplasării forțate masive și deliberate a civililor palestinieni”, relatează pulblicația israeliană Haaretz.
Autoritățile israeliene au provocat o strămutare forțată a poporului palestinian în Gaza într-o măsură care constituie crime de război și crime împotriva umanității, a arătat Human Rights Watch într-un raport de săptămâna aceasta.
Potrivit raportului, Forțele de Apărare Israeliene au forțat aproape 90% dintre locuitorii Gazei – aproximativ 1,9 milioane de oameni – să-și evacueze casele, adesea de mai multe ori. Autorii susțin că „nu există niciun motiv militar imperativ plauzibil care să justifice” strămutarea în masă a populației civile, relatează Haaretz.
„Human Rights Watch a constatat că strămutarea forțată a fost larg răspândită, iar dovezile arată că a fost sistematică și face parte dintr-o politică de stat. Astfel de acte constituie, de asemenea, crime împotriva umanității”, se arată în raportul citat de publicația israeliană.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei Române - Avioanele F-35 de la americani, avizate de președinteRaportul afirmă că pagubele din Gaza sunt atât de grave încât vor fi necesare eforturi de reconstrucție la o scară nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial, care vor dura decenii și vor costa zeci de miliarde de dolari. Autorii raportului susțin că atacurile israeliene au distrus în mod deliberat spitale, școli, instalații de energie și apă, brutării și zone agricole.
Potrivit acestora, peste 60% din case și 80% din clădirile comerciale și publice au fost distruse. În plus, toate universitățile din Gaza și 93% din școli au fost fie reduse la moloz, fie avariate semnificativ.
„Forțele israeliene au efectuat demolări deliberate și controlate de case și infrastructură civilă, inclusiv în zonele în care au obiective aparent de a crea „zone tampon” și „coridoare” de securitate, din care palestinienii sunt probabil să fie strămuți definitiv”, se arată în raport. . „Spre deosebire de pretențiile oficialilor israelieni, acțiunile lor nu sunt conforme cu legile războiului”, relatează Haaretz.
O parte semnificativă a raportului s-a concentrat pe ordinele de evacuare emise de armata israeliană locuitorilor din Gaza. Organizația a examinat 184 de ordine de evacuare și a concluzionat că acestea au depășit limitele legilor războiului, care permit evacuarea civilă doar pentru protecție și pentru o durată limitată, asigurând în același timp siguranța și nevoile de bază ale strămutaților. Raportul susține că ordinele de evacuare ale armatei au fost eronate sau inexacte, provocând confuzie larg răspândită în rândul locuitorilor din Gaza, care nu erau siguri unde ar fi trebuit să se mute, precizează publicația israeliană.
Pe 2 decembrie, de exemplu, armata israeliană a postat un ordin de evacuare pentru cartierul Al-Fukhari pe X. O zi mai târziu, același cont X a instruit civilii să se mute în cartierul Al-Fukhari.
În mod similar, pe 7 iulie, armata le-a ordonat locuitorilor din Gaza să se mute în adăposturile din partea de vest a orașului, doar pentru a le direcționa locuitorilor din vestul Gazei să evacueze sudul în mai puțin de 24 de ore mai târziu. Cu excepția unui caz, toate ordinele de evacuare cereau evacuarea rapidă, oferindu-le civililor între două și zece ore să se conformeze.
Raportul susține că armata a vizat în mod repetat rutele de evacuare și pe cei care au respectat ordinele, ducând la moartea multor civili în zone care trebuiau să fie sigure.
Organizația a cerut guvernelor din întreaga lume, în special SUA și Germania, să impună un embargo asupra armelor Israelului și a cerut Curții Penale Internaționale să investigheze „deplasarea forțată și prevenirea dreptului la întoarcere ca crimă împotriva umanității”.
Ca răspuns, Israelul a acuzat organizația că folosește o retorică „complet falsă și detașată de realitate”, arată publicația Haaretz.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Oren Marmorstein, a spus că eforturile Israelului sunt „direcționate exclusiv spre dezmembrarea capacităților teroriste ale Hamas și nu asupra oamenilor din Gaza, spre deosebire de Hamas care folosește civilii ca scuturi umane și încorporează infrastructura teroristă în zonele rezidențiale”.
În ultima lună, trupele israeliene au mutat zeci de mii de oameni din zonele din nordul enclavei, încercând să distrugă forțele Hamas, despre care armata spune că s-au regrupat în jurul orașelor Jabalya, Beit Lahia și Beit Hanoun.
Armata israeliană a negat că a încercat să creeze zone tampon permanente, iar ministrul de externe Gideon Sa'ar a declarat luni că palestinienilor strămutați din casele lor din nordul Gazei li se va permite să se întoarcă la sfârșitul războiului.
Organizația Human Rights Watch desfășoară activități de cercetare și apărare a drepturilor omului. Are sediul central la New York și alte sedii în Berlin, Bruxelles, Chicago, Geneva, Johannesburg, Londra, Los Angeles, Moscova, Paris, San Francisco, Tokyo, Toronto și Washington.