O hartă întocmită pe baza datelor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) arată că românii din vestul Europei au fost cei care l-au votat în masă pe candidatul independent Călin Georgescu, liderul alegerilor prezidențiale din turul 1.
Potrivit site-ului AEP, până luni, la ora 7,00, au votat în diaspora 821.703 alegători români - 817.476 pe liste suplimentare și 4.227 prin corespondență.
O hartă întocmită pe baza datelor strânse de Serviciul de Comunicații Speciale (STS), publicată Hotnews arată că românii cu drept de vot din vestul Europei sunt cei care au ales Călin Georgescu.
Conform rezultatelor provizorii din diaspora, candidatul independent Călin Georgescu este pe prima poziție în preferințele electoratului din diaspora, cu 43,36% din voturi, după centralizarea a 97,78 % din procesele verbale din străinătate, arată datele AEP.
Elena Lasconi, candidatul USR, se află pe locul al doilea cu 26,75 % din voturile exprimate la primul tur de scrutin. Următorii plasați sunt George Simion (12,11 %), Mircea Geoană (4,9 %), Nicolae Ciucă (4,66 %).
Ce scrie presa stăină
Agențiile de presă și mass-media internaționale scriu despre "seismul electoral" de la alegerile prezidențiale din România și vorbesc despre surpriza produsă despre un candidat prorus practic necunoscut și fără susținerea unui partid politic în spate.
CITEȘTE ȘI România importă masiv electricitate în această dimineață. Care sunt cauzeleCu 99,9% din voturi numărate, Lasconi se va confrunta cu un critic al NATO în al doilea tur de scrutin din 8 decembrie, într-un rezultat șocant care amenință poziția ferm pro-Ucraina a României, mai scrie Reuters.
Georgescu a numit scutul de apărare antirachetă al NATO de la Deveselu drept o "rușine a diplomației" și a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja pe niciunul dintre membrii săi dacă ar fi atacați de Rusia, amintește Reuters.
AFP: Seism electoral în România
Seism electoral în România: un candidat prorus la care nimeni nu se aștepta a ajuns pe primul loc duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale, a transmis AFP.
Potrivit experților, extrema dreaptă din România a profitat de un climat social și geopolitic încordat în acest stat loial UE și NATO și care se învecinează cu Ucraina.
CITEȘTE ȘI UniCredit oferă 10 miliarde de euro pentru rivala Banco BPMEste o bulversare pentru această țară de 19 milioane de locuitori care a rezistat până acum poziționărilor naționaliste, demarcându-se în acest fel de Ungaria sau Slovacia, comentează AFP.
BBC: Candidatul de extremă dreapta preia conducerea în alegerile prezidențiale din România
Un candidat de extremă dreapta, pro-Rusia, a luat un avans surpriză în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, scrie și BBC.
Prezentarea puternică a lui Georgescu, care nu are un partid propriu, și a făcut campanie în mare măsură pe platforma de socializare TikTok, a fost cea mai mare surpriză a alegerilor.
Georgescu, care nu face parte din niciun partid, a jurat să pună capăt a ceea ce el numește supunerea față de Uniunea Europeană și NATO, în special în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.
RIA Novosti: Scorul înregistrat de Călin Georgescu, o surpriză
Scorul înregistrat de Călin Georgescu a fost o surpriză, întrucât sondajele îi dădeau șanse reduse de câștig, scrie agenția oficială de presă rusă RIA Novosti.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion de pasageri rusesc a luat foc la AntalyaEl și-a desfășurat campania electorală pe TikTok, susține valorile tradiționale, dar în același timp îi glorifică pe militarii români care au luptat de partea armatei fasciste în cel de-al Doilea Război Mondial, consideră că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României și pledează pentru o alianță cu Rusia, adaugă sursa citată.
Kommersant: Georgescu pledează pentru normalizarea relațiilor cu Rusia
Călin Georgescu, care anterior a fost membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dar a părăsit apoi partidul, exprimă o poziție moderată cu privire la participarea României la NATO și pledează pentru normalizarea relațiilor cu Rusia, relatează cotidianul economic rus Kommersant.