Guvernul vrea să înființeze un așa-numit "Fond de investiții pentru industrializare pe bază de licențe", finanțat de la bugetul de stat, din fonduri UE, din împrumuturi și din investiții private, fond care să cumpere licențe și know-how de producție pentru companii locale cu capital românesc majoritar, în ramurile industriale în care statul consideră că România are avantaje competitive.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Astfel, în programul legislativ al Executivului figurează un proiect de lege privind "Fondul de investiții pentru industrializare pe bază de licențe", prevăzut să fie avansat în perioada imediată.
Executivul are astfel în vedere constituirea unui fond de investiții pentru industrializare pe bază de licențe pentru industriile selectate drept competitive în Strategia 2040, la propunerea și în baza fundamentării Consiliului de Programare Economică. Guvernul a aprobat, recent, un proiect de lege privind Strategia ”România 2040”, care urmează să fie elaborată de o comisie condusă de președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta a vorbit despre strategie la congresul extraordinar al PSD, în timp ce PNL a criticat ideea, apreciind că "trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgii comuniste".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Se vor propune ramurile industriale cu avantaj competitiv, ramuri pe care România dorește să le dezvolte. Se identifică dacă se pot construi/consolida fabrici autohtone în aceste industrii sau dacă pot fi create prin parteneriat public-privat. În cazul în care există sau se pot crea fabrici cu capital românesc majoritar, se identifică de catre Consiliul de Programare Economică nevoile de cumpărări de licențe pentru producție. Se inițiază negocierile cu marii producători în domeniu pentru licențe de generația a doua (tehnologie nu mai veche de 3-5 ani) și se cumpără aceste licențe împreună cu know-how-ul de producție", se arată în programul legislativ al Executivului.
Potrivit sursei citate, Fondul de investiții pentru industrializare pe bază de licențe contribuie total sau parțial, în funcție de necesar, la cumpărarea acestor licențe pentru fabricile autohtone, urmând ca aceste fabrici să returneze anual din încasări un procent pentru folosirea acestor licențe. Fondul își va recupera astfel banii investiți și va finanța alte cumpărări de licențe.
"Fondul poate fi un vehicul cu finanțare mixtă din bugetul de stat (minoritar), fonduri europene, împrumuturi atrase și investiții private. Valoarea fondului va fi de 300 milioane euro în primul an și va ajunge la 500 milioane euro la sfârșitul celui de-al treilea an de funcționare", mai susține Guvernul.