Guvernul modifică din nou legile justiției

Guvernul modifică din nou legile justiției
scris 19 feb 2019

Funcțiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate și de procurori care au fost judecători, iar persoanele aflate în prezent în aceste funcții cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile, după care acestea trebuie ocupate în condițiile legii, prevăd noi modificări introduse astăzi de Guvern, prin ordonanță de urgență, asupra legilor justiției.

Funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“Mai există o modificare destul de importantă, referitoare la funcțiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, că e procuror general, că e adjunct, că e procuror șef la DNA, DIICOT, șef de secție, toți ceilalți, funcții care, potrivit legii în vigoare, potrivit legii anterioare, deci înainte de modificare, pentru aceste funcții se prevede un mandat fix cu o durată de trei ani, mandat care poate fi reinvestit, dar reinvestirea nu înseamnă nici prelungire, nici conferirea unui nou mandat, al doilea mandat se poate ocupa numai în condițiile legii și până aici nu este nimic nou. Ce aduce ordonanța cu caracter de noutate? (…) Aceste funcții nu pot fi delegate, ele se ocupă și trebuiesc ocupate numai în condițiile legii”, a afirmat ministrul Justiției.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El spune că în prezent sunt multe funcții de conducere ocupate prin delegare, precizând că acest lucru nu este normal.

ULTIMA ORĂ VIDEO Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Biroul Național Interpol din Costa Rica CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute de Biroul Național Interpol din Costa Rica

“Din păcate, astăzi când vorbim, multe funcții de procurori, funcții de conducere de rang înalt, sunt ocupate prin delegare ceea ce nu este normal pentru că legea spune în condițiile legii. Sigur că astăzi când vorbim sau mâine când apare Ordonanța în Monitor avem astfel de funcții ocupate prin delegație. Avem la finalul Ordonanței o normă tranzitorie care spune că cei delegați astăzi rămân în funcție timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuiesc ocupate prin procedura legală, în condițiile legii”, a explicat Tudorel Toader.

El a precizat că o altă modificare se referă la faptul că acest funcții de conducere din cadrul Ministerului Public vor putea fi ocupate și de către judecători care au fost procurori.

“Potrivit Ordonanței, pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, nu se poate altcumva, dar pot candida și judecători care au fost procurori. Prin urmare cineva cu experiență din sistemul Ministerului Public, cineva care la momentul adoptării Ordonanței, intrării în vigoare, are roba de procuror sau a avut cândva robă de procuror adică are experiență în managementul și în problemă internă, în problemele de funcționare, organizare a Ministerului public, prima modificare așadar cu privire la potențiali candidați se referă la posibilitatea ocupării funcțiilor de procuror de rang înalt și de către judecătorii care au fost mai devreme sau mai de demult, care au fost procurori”, a spus Toader.

El a precizat că în aceste cazuri se modifică și competența de emitere a avizului consultativ, care până în prezent era dat de către Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar de acum încolo competența avizului consultativ va aparține Consiliului Superior al Magistraturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
justitie
legi
tudorel toader