Guvernul contestă la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură a PSD

Guvernul contestă la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură a PSD

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2020

Guvernul a depus vineri, la Curtea Constituțională, sesizarea referitoare la existența unui conflict juridic de natură constituțională Guvern-Parlament în legătură cu moțiunea de cenzură inițiată de PSD și prezentată deja în Parlament Șeful Cancelariei premierului Ionel Dancă a cerut PSD să aștepte decizia Curții înainte de a stabili data votului la moțiune. Guvernul reclamă, în sesizare, depunerea moțiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât și convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moțiunii de cenzură, precumși încălcarea Constituției prin fragmentarea procedurii moțiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare.

Conform textului sesizării, ”existența conflictului juridic de natură constituțională este generată de depunerea moțiunii de cenzură în perioada dintre sesiunile ordinare ale Parlamentului, cât și de convocarea unei sesiuni extraordinare având ca obiect numai prezentarea moțiunii de cenzură, fiind încălcate dispozițiile art.113 alin.(4) și ale art.147 alin.(4), în sensul în care procedura dezbaterii moțiunii de cenzură odată declanșată, aceasta nu poate fi oprită după prezentarea moțiunii în ședința comună a celor două camere, prin încheierea sesiunii extraordinare”.

Urmărește-ne și pe Google News
Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline CITEȘTE ȘI Carrefour deschide primul hipermarket din Târgoviște și aduce opțiuni multiple de cumpărare, online și offline

”Moțiunea de cenzură inițiată la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputați și senatori, cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” având conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu poate fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cu încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni în temeiul aceluiași act politic epuizat (moțiunea de cenzură înregistrată în data de 17 august 2020) prin nediscutarea și votarea acestuia în cadrul sesiunii parlamentare în care a fost depus”, argumentează Guvernul, considerând că cele două Camere ale Parlamentului trebuiau să fie convocate în sesiune extraordinară comună la momentul inițierii moțiunii de cenzură.

Cabinetul Orban mai reclamă și încălcarea principiului stabilității activității Guvernului.

”Depunerea moțiunii de cenzură în perioada cuprinsă între sesiunile ordinare cu consecința convocării Parlamentului în sesiune extraordinară încalcă principiul pozitiv al stabilității guvernamentale avut în vedere de Constituantă”, se arată în sesizare.

În opinia autorilor sesizării, ”având în vedere că numărul de sesiuni extraordinare nu este limitat, prin depunerea unei moțiuni de cenzură într-un astfel de cadru, se poate ocoli ușor interdicția imperativă din Constituția României, ca aceiași semnatari să nu poată susține mai mult de o moțiune de cenzură în aceeași sesiune parlamentară”.

VIDEO Incendii puternice în California CITEȘTE ȘI VIDEO Incendii puternice în California

”Or, dacă semnatarii nu pot susține de două ori o moțiune de cenzură într-o sesiune care durează până la 6 luni, nu ar trebui admis ca aceștia să poată depune oricâte moțiuni de cenzură pe perioada cuprinsă între sesiunile parlamentare ordinare, prin convocarea de sesiuni extraordinare multiple și succesive. Ar fi o fraudare a obiectivului urmărit de legiuitorul constituțional, acela de a asigura stabilitatea Guvernului, transpus în art. 113, principiu care decurge în primul rând din condițiile stabilite de legiuitorul constituant pentru inițierea și adoptarea unei moțiuni de cenzură (1/4 din numărul senatorilor și deputaților, vot cu majoritate absolută, vot secret, o procedură alertă cu termene stabilite în mod clar, restricția neinițierii a mai mult de o moțiune / sesiune, dacă prima a fost respinsă), condiții restrictive care sunt de natură să asigure această stabilitate”, indică Guvernul.

De asemenea, acuză că fragmentarea procedurii moțiunii de cenzură în mai multe sesiuni parlamentare încalcă art. 113 alin. (4) și art. 147 alin. (4) din Constituție, iar convocarea sesiunii extraordinare exclusiv pentru etapa prezentării moțiunii de cenzură contravine dispozițiilor art. 113 alin (3), potrivit căruia dezbaterea moțiunii se face după 3 zile de la prezentare 

” În concluzie, vă solicităm să constatați existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament generat de încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) coroborat cu dispozițiile art.66 alin.(1) din Constituție, urmare a depunerii moțiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare și începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaților și Senatului. De asemenea, vă solicităm să constatați că moțiunea de cenzură depusă la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputați și senatori, având titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” și conținutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu putea fi dezbătută și votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Președinților Camerei Deputaților și Senatului nr.3/2020, doar cu încălcarea dispozițiilor art.113 alin.(4) din Constituția României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancțiuni politice în temeiul aceleiași moțiuni de cenzură, fapt care încalcă principiul stabilității activității Guvernului. Vă rugăm să constatați că dezbaterea moțiunii nr. 2 MC/2020 este caducă deoarece fracturarea procedurii în etapa de prezentare și ulterior în etapa de  dezbatere și vot  se răsfrânge asupra întregii proceduri și atrage lipsirea de efecte a moțiunii inițiate la data de 17 august 2020  de un număr de 205 deputați și senatori”, este concluzia sesizării semnate de către premierull Ludovic Orban.

UPDATE - Ionel Dancă a cerut PSD, după depunerea sesizării la CCR, să aștepte decizia Curții, înainte de a stabili calendarul dezbaterii și votului asupra moțiunii.

El a calificat PSD drept un partid de piromani, care dă foc la țară.

ȘTIREA INIȚIALĂ - Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, va merge vineri, la ora 11.00, la sediul CCR pentru a depune sesizarea referitoare la conflictul juridic de natură constituțională determinat de moțiunea de cenzură.

Șeful Cancelariei va face declarații de presă, la sediul CCR, după depunerea sesizării.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională cu un conflict juridic între Guvern și Parlament din cauza depunerii moțiunii de cenzură în perioada vacanței parlamentare. El a acuzat PSD de iresponsabilitate și sfidare față de instituțiile statului.

”Această chestiune trebuie clarificată. Din punctul meu de vedere nu este constituțională depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară”, a afirmat șeful Guvernului.

Simultan, conducerea PSD are o ședință online care are pe ordinea de zi inclusiv stabilirea calendarului dezbateri și votului asupra moțiunii de cenzură „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că va respecta decizia Curții Constituționale, dar că există și varianta de a merge la vot cât mai repede.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
psd
motiune
orban