Grevele din Franța au avut impact asupra planurilor de întreținere a centralelor nucleare ale EDF, reducând producția, în timp ce compania spera ca aceasta să își revină de la un nivel scăzut al producției din ultimii 34 de ani, atins anul trecut, transmite Reuters.
Reviziile a cel puțin 14 reactoare nucleare EDF, din 56, au suferit întârzieri, au arătat datele sindicatului CGT, citate de News.ro.
Franța este martoră la o acțiune grevistă pe scară largă, declanșată de schimbările planificate în politicile guvernamentale, inclusiv o măsură de a crește vârsta de pensionare cu doi ani.
Pentru EDF, acest lucru a însemnat o producție de energie nucleară în 2023 chiar mai mică decât anul trecut, când avea ramuri de reactoare offline pentru reparații și verificări pentru fisuri de coroziune sub tensiune.
Acești factori au agravat întârzierea în întreținerea regulată a centralelor, din cauza pandemiei de Covid-19.
Vineri, disponibilitatea nucleară medie pe oră până la sfârșitul anului era în scădere cu aproximativ 4%, la 44 gigawați (GW), de la 46 GW în ianuarie, când au început grevele, a arătat analiza ICIS.
Impactul este de așteptat să fie mai acut în vară, disponibilitatea până în iunie scăzând cu aproximativ 9%, la 39 GW, de la 43 GW, au adăugat ei.
EDF a refuzat să comenteze impactul grevelor asupra planurilor sale de întreținere. Dacă disponibilitatea medie va scădea cu încă 8 GW în acest an, ținta minimă de producție a EDF, de 300 terawatt-oră (TWh), va deveni o provocare, a spus analistul Refinitiv Nathalie Gerl.
Refinitiv estimează că EDF va atinge o producție de 296 TWh în acest an.
Reducerea actuală a disponibilității a echivalat până acum cu o reducere de aproximativ 1% a producției pentru întregul an, sau 3 până la 4 TWh, au arătat datele ICIS.
Purtătorul de cuvânt al CGT, Virginie Neumayer, a declarat că obiectivele de producție ale EDF sunt ”ambițioase sau chiar foarte optimiste”, menționând că au nevoie de un plan vast de recrutare a personalului pentru a face față coroziunii prin stres găsită în reactoarele sale la sfârșitul anului 2021.
”Dezorganizarea generată de schimbările de program este, prin urmare, complex de gestionat și se va simți în timp”, a spus ea.
Autoritatea franceză de supraveghere a siguranței nucleare, ASN, a cerut EDF să își revizuiască programul de întreținere din cauza noilor fisuri descoperite luna aceasta în unele reactoare.
Contractul francez de energie de bază pentru primul trimestru din 2024, un indiciu al încrederii pieței în alimentarea cu energie până la sfârșitul iernii viitoare, a crescut cu peste 30% în ultimele două săptămâni, după ce au fost descoperite cele mai recente fisuri și au început întârzierile de întreținere.