Franța și Olanda au semnat sâmbătă un acord istoric care delimitează frontiera între cele două țări pe Insula Saint-Martin (Antile), a cărei extremitate de est era contestată, relatează AFP.
Acest acord a fost semnat din partea Franței de către ministerul francez de Interne și al teritoriilor de peste mări Gérald Darmanin, iar din partea Olandei de către premierul Guvernului autonom Sint Maarten Silveria E. Jacobs.
”Acest acord istoric va contribui la faciltarea procesului de reconstrucție a insulei, foarte grav afectată de uraganul Irma, în 2017”, anunță într-un comunicat Ministerul francez de Interne.
CITEȘTE ȘI Război doplomatic: Rusia expulzează sute de funcționari germani de la Institutul Goethe și Școala Germană din Moscova și diplomațiDocumentul precizează ”trasarea frontierei, menținând principiul liberei circulații a bunurilor și persoanelor, instituit prin Acordurile de la Concordia din 23 martie 1648”.
El ”instaurează o Comisie Mixtă de monitorizare și întreținere a frontierei”.
Potrivit ministerului francez, cu sediul în Place Beauvau, el ”ilustrează excelența relațiilor de prietenie care unesc Franța și Olanda, care doresc să-și consolideze cooperarea încrezătoare pe Insula Saint-Martin, dar și voința împărtășită a Consiliului Teritorial Saint-Martin și al Guvernului autonom Sint Maarten de a continua dezvoltarea legăturilor lor strânse și proiectelor comune de cooperare transfrontalieră”.
Gérald Darmanin era însoțit de către ministrul delegat însărcinat cu Teritoriile de peste mări, Jean-François Carenco.
Cei doi membri ai Guvernului francez urmau să efectueze apoi la Saint-Barthélémy, cealaltă insulă din nordul Antilelor franceze.
Insula Saint-Martin este împărțită în două - la nord o comunitate franceză de peste mări, iar la sud un stat dependent de regatul olandez, Sint Maarten.
Nimic nu materializează, însă frontiera.