FOTO Ciolacu se întâlnește cu norvegienii dezvoltatori ai rachetelor antinavă pe care România le cumpără de la americani

FOTO Ciolacu se întâlnește cu norvegienii dezvoltatori ai rachetelor antinavă pe care România le cumpără de la americani
scris 31 oct 2023

Premierul Ciolacu se întâlnește astăzi cu Eirik Lie, președintele companiei norvegiene de apărare Kongsberg Defence and Aerospace.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Norvegienii au dezvoltat modelul de rachete antinavă Naval Strike Missile (NSM), produs în parteneriat cu gigantul militar american Raytheon.

Urmărește-ne și pe Google News

Eirik Lie. Sursă foto: Kongsberg Defence and Aerospace

Eirik Lie. Sursă foto: Kongsberg Defence and Aerospace

Intesa Sanpaolo a semnat acord cu JC Flowers pentru a cumpăra First Bank România și ar avea șanse să intre în Top 10 al celor mai mari bănci din țară CITEȘTE ȘI Intesa Sanpaolo a semnat acord cu JC Flowers pentru a cumpăra First Bank România și ar avea șanse să intre în Top 10 al celor mai mari bănci din țară

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a început să pregătească de acum 3 ani achiziția unui sistem complet de minimum trei instalații mobile de lansare rachete antinavă, contract estimat la 200 milioane euro plus TVA.

Instituția menționa atunci că, în urma unui studiu de concept, bazat și pe informații de la producători din țări NATO, a ajuns la concluzia că "singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)" și că acesta urmează să fie achiziționat de la Guvernul Statelor Unite, printr-un contract de tip Foreign Military Sales (FMS). Decizia oficială de achiziție a fost luată în 2021.

BCE presează băncile să iasă din Rusia chiar dacă fereastra de oportunitate pentru o vânzare se închide CITEȘTE ȘI BCE presează băncile să iasă din Rusia chiar dacă fereastra de oportunitate pentru o vânzare se închide

Pentagonul a anunțat în ianuarie anul acesta că le-a atribuit celor de la Raytheon un contract de peste 217 milioane dolari, de fabricare de sisteme NSM pentru România, contract la care americanii sunt parteneri cu Kongsberg Defence and Aerospace.

Potrivit sursei citate, 60% din producția sistemelor care vor ajunge în dotarea României va fi efectuată în Norvegia, 34% în SUA și 2% în Germania.

Sistemul NSM. Sursă foto: Raytheon

Sistemul NSM. Sursă foto: Raytheon

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete antinavă
kongsberg defence and aerospace
raytheon romania