Fostul vicepremier israelian David Levy a decedat

Fostul vicepremier israelian David Levy a decedat
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 iun 2024

Fostul vicepremier israelian David Levy, o figură centrală a vieții politice din Israel, a încetat din viață duminică, la vârsta de 86 de ani, informează AFP.

"David Levy va rămâne în istoria Israelului ca un simbol al unității naționale și al acțiunii sociale, care și-a lăsat amprenta asupra societății și statului Israel", a precizat președintele Isaac Herzog într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

APĂRĂTOR AL EVREILOR ORIGINARI DIN AFRICA DE NORD

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Născut în Maroc în 1937, David Levy a venit în Israel în 1959 și s-a impus în viața politică a țării la începutul anilor '70 ca lider sindical, apoi ca membru al Knesset-ului, parlamentul israelian, începând din 1969, unde a activat timp de 36 de ani.

Un apărător al cauzei evreilor de origine nord-africană, care se declarau victime ale discriminării, a devenit rapid o figură de prim rang. Numit ministru în 1977, a ocupat succesiv funcțiile de ministru al integrării, al muncii, al locuințelor și al afacerilor externe, precum și funcția de vicepremier până în 1992.

RIVALUL LUI BENJAMIN NETANYAHU

Rival al lui Benjamin Netanyahu, a candidat împotriva actualului prim-ministru la conducerea Likud în 1992, dar a ieșit pe locul al doilea în alegerile primare ale principalului partid de dreapta. În 1995, și-a înființat propriul partid, Gesher, și s-a alăturat guvernelor lui Netanyahu și apoi lui Ehud Barak în 1999, revenind în funcția de vicepremier între 1996 și 2001.

Deși a fost dat ca favorit pentru a deveni președinte după retragerea sa politică, nu a candidat, iar în 2018 a primit prestigiosul Premiu Israel pentru contribuția sa la societate și la statul Israel.

Tată a 12 copii, dintre care doi au fost membri ai parlamentului, a trăit cea mai mare parte a vieții sale în Beit Shean, un orășel din nordul Israelului, pe care l-a făcut celebru.

viewscnt
Afla mai multe despre
david levy
israel