Finanțele vor, în continuare, măsuri de 20 de miliarde și un plan de acțiune al ANAF pentru creșterea veniturilor

Finanțele vor, în continuare, măsuri de 20 de miliarde și un plan de acțiune al ANAF pentru creșterea veniturilor
scris 9 mai 2023

Ministerul Finanțelor vizează în continuare un impact bugetar de circa 20 de miliarde de lei din măsurile de reducere a cheltuielilor, dar și un plan de acțiune al ANAF, potrivit informațiilor Profit.ro. Acest plan de acțiune ar trebui să aducă la buget mai mulți bani față de noile estimări, în urma cărora a devenit necesară luarea de măsuri de stabilizare a bugetului.

Surse din Finanțe au menționat un plan de măsuri cu care ar urma să vină ANAF, eforturile în ce privește colectarea fiind, de altfel, un demers logic în astfel de situații.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a scris în aprilie că programul de măsuri de 20 de miliarde de lei este determinat de o nouă estimare în scădere a veniturilor cu 15 miliarde de lei, restul de 5 miliarde de lei reprezentând o rezervă de spațiu fiscal pe care autoritățile vor să o aibă pentru a doua jumătate a anului. ANAF a stabilit în primele luni ale acestui an, la scurt timp după adoptarea bugetului, că nu va putea realiza veniturile care i-au fost prevăzute, ci cu aproximativ 12 miliarde de lei mai puțin. Similar, Vama a recalculat că va obține venituri cu circa 3 miliarde de lei mai puțin decât țintele prevăzute.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După primele patru luni, rămânerea în urmă față de program este de 5 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.

FOTO Simulator de operare a mini-reactoarelor nucleare SUA, inaugurat la Politehnică în prezența inventatorului CITEȘTE ȘI FOTO Simulator de operare a mini-reactoarelor nucleare SUA, inaugurat la Politehnică în prezența inventatorului

Un plan al ANAF de creștere a colectării ar putea aduce mai mulți bani la buget față de scenariul cu minus 15 miliarde lei și ar conduce la un necesar mai mic de corecție a cheltuielilor. Deși președintele ANAF, Lucian Heiuș, liberal, ar urma să fie înlocuit la rotativa guvernamentală cu un reprezentant al PSD, numirea recentă a Nicoletei Cârciumaru, anterior șefa regionalei București a Fiscului, ca vicepreședinte al ANAF arată o preocupare mai mare pentru creșterea veniturilor.

În urmă cu o lună, Profit.ro a anunțat în premieră că vor fi înghețate din nou angajările la stat, iar cheltuielile ministerelor și agențiilor vor fi limitate lunar de Guvern.

Bugetul

Deficitul bugetar în primele trei luni din acest an s-a situat la 22,75 miliarde lei (1,42% din PIB), față de 15,7 miliarde lei (1,11% din PIB) în primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate de către Ministerul Finanțelor. Deficitul este determinat în principal de creșterea volumului de investiții cu 56,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale casnici și noncasnici în valoare de 2,5 miliarde lei, volumul mai mare de decontări de bunuri și servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum și de influențele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.

Pentru primele trei luni, bugetul are un minus față de programul stabilit de 17,2 miliarde lei, 13,1%, pe partea de venituri, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, analizate de Profit.ro. De asemenea, și cheltuielile au fost limitate, cu 33,15 miliarde lei, 19,5%, mai mici decât se planificase prin legea bugetului. O bună parte din aceste minusuri pe venituri, dar și pe cheltuieli, vin din execuția puternic sub program a fondurilor UE. Statul nu a atras fonduri UE, care ar fi apărut la venituri, și, în consecință nici nu le-a cheltuit, deci și cheltuieli sub program.

Pentru anul 2023, Guvernul a programat un deficit bugetar total de circa 68 miliarde lei (4,44% din PIB), dar și investiții record de 112 miliarde lei, 7,2% din PIB.

Protest AUR împotriva guvernării. Participă câteva mii de persoane CITEȘTE ȘI Protest AUR împotriva guvernării. Participă câteva mii de persoane

O situație la fel de gravă a veniturilor a mai fost consemnată doar în primele trei luni din 2020, când încasările la buget au fost tot cu 13,1% sub program, după ce, din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul a luat decizia să permită firmelor și populației să amâne plata taxelor fără nicio penalitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
austeritate
ministerul finanțelor
guverm cheltuieli
reduceri cheltuieli