Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptelor, împotriva lui Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor în unul dintre dosarele licențelor Microsoft.
Completul de cinci judecători a respins apelul DNA și a menținut decizia de încetare a procesului, luată în decembrie 2022 de un complet de trei magistrați de la aceeași instanță, care a pus în aplicare două hotărâri ale Curții Constituționale privind prescrierea, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 26 mai 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe. CCR a constatat că, în perioada 2018 - mai 2022, nu a existat un caz de întrerupere a prescripției penale. Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că decizia Curții Constituționale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României.
"La solicitarea inculpatului Gabriel Sandu, în baza unor contracte de consultanță ce atestau operațiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta. În perioada 24 august 2010 - 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiți în condițiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România. Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru", susține DNA.
Gabriel Sandu a mai fost trimis în judecată în alte dosare legate de licențele Microsoft, el fiind condamnat definitiv în octombrie 2016 la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influență.
Conform procurorilor, în condițiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licențe Microsoft, Gabriel Sandu, la instigarea omului de afaceri Claudiu Florică și a fostului jucător de tenis Dinu Pescariu, ar fi depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract.
CITEȘTE ȘI Legea referitoare la acordarea voucherelor de vacanță, promulgată. Hotelurile cu datorii la stat pot accepta vouchereAcest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitații publice în condițiile OUG 34/2006.
"În acest context, inculpații Dinu Mihail Pescariu și Claudiu Ionuț Florică, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con.Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro", explică DNA.
Procurorii arată că, în urma înțelegerii avute de Pescariu și Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă inițiată pentru "Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare".