Ministerul Apărării Naționale (MApN) vrea să cumpere în condiții de "extremă urgență" obuze cu calibrul de 82 și 120 milimetri cu bombe de iluminare, urgența achiziției, cu valoare estimată maximă de peste 78 milioane lei plus TVA, fiind justificată de instituție prin "contextul climatului geopolitic existent" și prin "posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe la granițele de nord și est ale României".
Un document oficial analizat de Profit.ro relevă că necesitatea achiziției a apărut în februarie, pentru completarea stocurilor de muniții din depozitele Statelor Majore ale forțelor terestre, navale și aeriene românești.
CITEȘTE ȘI Două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”Președintele Klus Iohannis a avut recent o discuție cu președintele american, Donald Trump, la cererea părții americane. Ieri, Iohannis a afirmat că a discutat despre măsurile luate de ambele țări legate de pandemie, dar și despre securitatea pe flancul estic.
”Am discutat despre impactul economic, despre măsurile de relaxare pe care le iau ei, pe care le au ei în vedere, pe care le avem noi în vedere, dar și despre securitatea flancului estic al NATO, flanc estic pe care ne aflăm noi și i-am spus franc președintelui Trump că noi contăm pe SUA și pe NATO pentru a asigura securitatea noastră pe flancul estic”, a declarat Iohannis.
CITEȘTE ȘI Brandul de mobilă de lux Rovere Mobili a lansat magazinul online www.rovereshop.roAcum, ministerul vrea să încheie, prin licitație restrânsă accelerată, un acord cadru prin care să cumpere între 1.000 și 8.680 de bucăți "Lovitură 82 mm cu bombă de iluminare" și între 1.600 și 9.300 de bucăți "Lovitură 120 mm cu bombă de iluminare".
CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în businessValoarea totală maximă a achiziției este estimată la circa 78,6 milioane lei plus TVA.
Ministerul Apărării justifică aplicarea procedurii de licitație restrânsă accelerată arătând că, fără accelerarea procedurii, permisă de legislația în vigoare, achiziția s-ar finaliza cel mai devreme la mijlocul lunii iulie, iar dat fiind că termenul de livrare a produselor este de 6 luni de la semnarea contractului subsecvent, nu există timp fizic pentru finalizarea contractului subsecvent aferent anului 2020.
"Prin aplicarea procedurii de licitație restrânsă accelerată se reduce termenul atribuirii cu circa 40 de zile, mărindu-se în acest sens perioada de derulare a contractului subsecvent aferent anului 2020", se arată în documentul citat, unde se precizează că, în acest fel, durata licitației se scurtează de la 77 la 25 de zile.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Epidemia nu oprește toate proiectele. Primarul din Titu intră pe piața rezidențială din București cu un proiect în Băneasa, alături de proprietarii benzinăriei și fitofarmaciilor Rom StarBombele de iluminare cu parașută sunt destinate iluminării țintelor pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă. Produsele se află și în portofoliul unor operatori români de stat din industria de apărare, cum ar fi Tohan sau Carfil.
"Caracterul de extremă urgență al achiziției este determinat și de posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe, la granițele de nord și est ale României, ceea ce determină eforturi din partea autorității contractante pentru reducerea substanțială a termenelor aferente etapelor procedurale, cum ar fi: perioadele pentru etapa I și etapa II, timpul necesar evaluării ofertelor și al luării deciziilor interne. Completarea stocurilor de muniții, pe cât posibil până la sfârșitul anului 2020, este o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale, în contextul climatului geopolitic existent", menționează sursa citată.
Pe de altă parte, potrivit unui alt document oficial recent, Guvernul intenționează, pe perioada vacanței parlamentare, să adopte ordonanțe cu "reglementări privind conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri", precum și cu "măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărare".
Proiecte de ordonanțe în acest sens au fost elaborate încă din perioada fostei guvernări, aflându-se încă pe circuitul legal de avizare.