Demisia lui Klaus Iohannis, primele ecouri în presa internațională

Politic   
Demisia lui Klaus Iohannis, primele ecouri în presa internațională

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vestea că președintele Klaus Iohannis a demisionat a fost preluată rapid și de presa internațională, care subliniază contextul politic complicat în care are ea loc.

REUTERS

Urmărește-ne și pe Google News

„Președintele demisionar al României demisionează pentru a evita o procedură de destituire înainte de reluarea alegerilor”, a titrat agenția Reuters.

Președintele centrist al României, Klaus Iohannis, aflat la final de mandat, a demisionat luni, în timp ce partidele parlamentare de opoziție de extremă-dreapta plănuiau să obțină destituirea sa. Statul membru al Uniunii Europene și al NATO, care se învecinează cu Ucraina, a fost aruncat în haos instituțional anul trecut, când puțin cunoscutul Călin Georgescu, un critic al NATO de extremă dreapta, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. După acuzațiile de interferență rusă - negate de Moscova - cea mai înaltă instanță din România a anulat întregul scrutin, explică Reuters.

FOTO Una din cele mai mari fabrici din România în regimul comunist, acum în faliment - scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI FOTO Una din cele mai mari fabrici din România în regimul comunist, acum în faliment - scoasă la vânzare

Cele două tururi ale alegerilor urmând să fie reluate pe 4 și 18 mai, instanța supremă din România declarase că Iohannis, al cărui al doilea și ultim mandat a expirat pe 21 decembrie, va rămâne în funcție până la alegerea succesorului său. Dar, în ianuarie, trei partide de opoziție de extremă dreapta, care controlează 35% din locurile din parlament, au depus o moțiune de demitere a lui Iohannis. În condițiile în care moțiunea urma să fie supusă la vot, iar Iohannis este extrem de nepopular, analiștii au declarat că unii deputați din principalele partide pro-europene ar fi putut oferi demersului de destituire al extremei drepte majoritatea necesară, notează Reuters.

„Cererea va avea consecințe atât în țară, cât și în străinătate”, a declarat Iohannis. „Pentru a scuti România de această criză inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte”, și-a justificat el anunțul.

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, șeful Partidului Liberal care este membru al coaliției de guvernare, va prelua funcția de președinte interimar, cu puteri limitate până la alegeri.

Cele trei grupuri de extremă-dreapta, al căror sprijin a crescut de la victoria surpriză a lui Georgescu, au folosit campania împotriva lui Iohannis ca motiv pentru a organiza proteste și a prelua agenda politică, arată Reuters.

Trump vrea acord de 500 de milioane de dolari cu Ucraina pentru mineralele ei rare și gaze, în schimbul garanțiilor de securitate CITEȘTE ȘI Trump vrea acord de 500 de milioane de dolari cu Ucraina pentru mineralele ei rare și gaze, în schimbul garanțiilor de securitate

ASSOCIATED PRESS

Președintele României, Klaus Iohannis, își anunță demisia în urma presiunii populiștilor, titează și Associated Press.

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni demisia ca urmare a presiunii crescânde din partea grupurilor populiste de opoziție, la două luni după ce o instanță superioară a anulat alegerile prezidențiale, scrie Associated Press. „Pentru a scuti România de această criză, demisionez din funcția de președinte al României”, a declarat el luni într-o declarație încărcată emoțional, adăugând că va părăsi funcția la 12 februarie.

Iohannis, în vârstă de 65 de ani, a deținut funcția prezidențială din 2014 și a îndeplinit cele două două mandate de cinci ani permise de Constituție. Dar președinția sa a fost prelungită în decembrie, după ce Curtea Constituțională a anulat cursa prezidențială cu două zile înainte de turul doi din 8 decembrie. Decizia a fost luată după ce populistul de extremă dreapta Călin Georgescu a câștigat în mod neașteptat primul tur, după care au apărut acuzații de interferență rusească și nereguli electorale, reamintește Associated Press, a cărei știre începe să fie preluată de instituții media din Statele Unite, între care The Washington Post, ABC News, și din întreaga lume.

După anunțarea demisiei sale, au izbucnit ciocniri între susținătorii lui Georgescu și poliție în fața clădirii guvernului din capitala București, notează AP într-o actualizare a știrii inițiale.

FRANCE-PRESSE

Președintele Iohannis demisionează sub presiunea după anularea alegerilor, notează AFP, preluată de Le Figaro.

Șeful statului român, Klaus Iohannis, și-a anunțat luni demisia, recunoscând criticile privind menținerea sa în funcție după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie. „Pentru a scuti România și cetățenii români de o criză, voi părăsi funcția” miercuri, a declarat el într-un discurs solemn la București.

Știrea este tratată în regim de urgență, urmând să-i fie făcute actualizări.

UKRAINSKAIA PRAVDA

Presa din țara vecină aflată în război, Ucraina, este de asemenea, interesată de ceea ce se întâmplă în România.

Iohannis a declarat că demisia sa va intra în vigoare miercuri, 12 februarie. El a spus că a luat această decizie pentru a salva România de la o criză, deoarece Parlamentul urmează să voteze demiterea sa din funcție. El a calificat gestul drept nerezonabil și dăunător, explică Ukrainskaia Pravda.

Publicația ucraineană notează că cererea de demisie a lui Iohannis devenise unul dintre sloganurile susținătorilor candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu și ai Alianței pentru Unirea Românilor, de extremă dreapta.

Pe 2 februarie, coaliția de guvernare din România a desemnat un candidat unic pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai, menționează ziarul ucrainean.

Agenția chineză oficială de presă Xinhua a tratat anunțul președintelui român în regim de maximă urgență, inclusiv pe fluxul său de limbă engleză, breaking news-ul fiind preluat ca atare de publicații din Asia. 

Și agenția semioficială Mehr din Iran relatează despre demisia lui Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
demisie