De față cu Dăncilă, Firea îl acuză pe Ludovic Orban că ar fi vrut să falimenteze RADET-ul când era viceprimar al Capitalei

De față cu Dăncilă, Firea îl acuză pe Ludovic Orban că ar fi vrut să falimenteze RADET-ul când era viceprimar al Capitalei
scris 21 oct 2019

Primarul general PSD al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are informații de la angajați ai Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București că actualul premier desemnat, președintele PNL Ludovic Orban, ar fi încercat deliberat să falimenteze Regia de termoficare a municipalității în perioada în care a deținut funcția de viceprimar al Capitalei, în beneficiul unor firme private, prin trecerea la centrale de apartament pe gaze.

Ludovic Orban a fost viceprimar general al Municipiului București în perioada iulie 2004 - aprilie 2007, respectiv în mandatele de primari generali ale lui Traian Băsescu, Răzvan Murgeanu (interimar) și Adriean Videanu.

Urmărește-ne și pe Google News

"Au fost primari generali care chiar au vrut să îngroape atât RADET-ul, cât și RATB-ul. În afară de contracte care făceau bine doar unor firme private, dar nu acestor Regii, nu prea au știut să facă. Ba mai mult, un domn care acum dorește să fie prim ministru al României, atunci când era viceprimar general al Capitalei, avea întâlniri peste întâlniri, și asta o știu chiar de la oamenii din RADET, pentru a falimenta, pentru a distruge Regia și a implementa un sistem de centrale individuale de apartament în folosul unor firme private", a declarat Firea, la o întrunire organizată de sindicatul RADET la sediul Regiei, la care a participat și premierul demis Viorica Dăncilă, președintele PSD și candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Nouă sancțiune în Codul Penal, adoptată de Senat: Închisoare de până la 2 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane nude sau făcând sex CITEȘTE ȘI Nouă sancțiune în Codul Penal, adoptată de Senat: Închisoare de până la 2 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane nude sau făcând sex

"Acest lucru nu a fost posibil în primul rând datorită faptului că în RADET lucrează oameni care nu au doar cunoștințe profesionale deosebite, ci care sunt și buni români și bucureșteni cu multă conștiință. Și care știau ce înseamnă distrugerea sistemului centralizat de termoficare și trecerea pe centrale individuale de apartament pe gaze. Toate studiile realizate de Banca Mondială, de BERD și de alte instituții internaționale relevă faptul că sistemul centralizat de termoficare este cel mai eficient, cel mai ecologic și cel mai ieftin pentru cetățeni", a adăugat primarul general.

Până în momentul publicării acestui articol, Orban nu a reacționat.

Afirmațiile Gabrielei Firea au fost susținute și de deputatul PSD Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrie și Servicii din Camera Deputaților. El a spus că, după ce Guvernul Adrian Năstase a susținut investițiile în sistemele centralizate de termoficare, cofinanțând de la bugetul de stat granturi acordate de Banca Mondială în acest scop, noul regim PNL-PD, instalat după alegerile din 2004, a oprit cofinanțarea.

ING Bank introduce retragerile de numerar fără card de la bancomate și schimbă comisioanele CITEȘTE ȘI ING Bank introduce retragerile de numerar fără card de la bancomate și schimbă comisioanele

"Lovitura de grație a fost dată în 2005, când noua guvernare a dat o ordonanță de urgență prin care a susținut de la bugetul de stat, în echivalentul a 220 milioane de euro, instalarea de centrale termice individuale de apartament, încurajând debranșarea, dând o lovitură de grație sistemului centralizat, fără să pună nici o condiție privind eficiența consumului. Drept pentru care, pe teritoriul Ungariei, la granița cu România, au apărut peste noapte niște hale în care se asamblau centrale termice cumpărate de prin Italia, la prețuri foarte mici și care nu ofereau nici o garanție, nici o eficiență, nici o reducere de consum. A fost o lovitură îngrozitoare, care a venit ca o consecință a unei campanii mediatice foarte bine plătite, în decembrie 2004, care era îndreptată împotriva guvernării de atunci, acuzându-i că încearcă să mențină un monopol pe materia primă energetică prin importul de gaze. Au făcut asta deși, chiar în decembrie 2004, Uniunea Europeană, unde România nu era încă membră atunci, a arătat că singura soluție eficientă pentru încălzirea și apa caldă din aglomerările urbane este sistemul centralizat", a arătat Iulian Iancu.

În vara lui 2005, Guvernul a adoptat OUG nr. 91/2005 prin care era subvenționată înlocuirea sobelor de teracotă din locuințe cu centrale termice moderne. Subvențiile erau în sumă de 1.000 lei în cazul achiziționării, instalării și punerii în funcțiune a unei centrale termice individuale și de 200 lei pentru achiziționarea și montarea unui arzător automatizat.

După cum a relatat Profit.ro, activele și operațiunile Electrocentrale București (ELCEN), producătorul de electricitate și căldură controlat de Ministerul Energiei care furnizează agent termic către RADET, Regia de termoficare a municipalității Capitalei, ar putea fi preluate de o altă companie din portofoliul ministerului, posibil Romgaz, care este acționar minoritar la ELCEN, sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE). Surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că varianta este avută în vedere ca urmare a blocajului planului inițial avut în vedere în cadrul procedurilor de insolvență ale ELCEN și RADET, de înființare a unui sistem unitar de încălzire centralizată a Bucureștiului, care să includă și producția, și transportul, distribuția și furnizarea de energie termică, prin unificarea operațiunilor ELCEN și RADET în cadrul unei singure companii a Primăriei Capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ludovic orban
radet
elcen
faliment radet
compania municipala energetica
compania municipala termoenergetica
primaria capitalei
caldura
apa calda
pret gigacalorie
incalzire centralizata