Dăncilă a semnat demiterea celui care a sesizat Parchetul pentru suspiciuni privind contractul corvetelor de 1 miliard euro

Dăncilă a semnat demiterea celui care a sesizat Parchetul pentru suspiciuni privind contractul corvetelor de 1 miliard euro
scris 10 iun 2019

Premierul Viorica Dăncilă a semnat astăzi decizia de eliberare a lui Andrei Ignat din funcția de secretar de stat în Ministerul Apărării, șef al Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN, acesta fiind cel care a sesizat, la începutul anului, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii de achiziționare de către statul român a corvetelor, contract de peste 1 miliard de euro.

Ministerul Apărării a transmis sâmbătă un comunicat în care anunță că ministrul de resort, Gabriel Leș, a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activității diferitelor structuri ale ministerului, ce vizează eficientizarea activității instituției, că rezultatele preliminare au subliniat necesitatea relansării și reenergizării activității manageriale a departamentului responsabil de activitatea de înzestrare și că, în acest context, a decis ca oportună eliberarea din funcție a lui Andrei Ignat, "propunere ce a primit avizul premierului".

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil CITEȘTE ȘI FOTO Best Tools, importator și distribuitor de echipamente profesionale ale unor lideri, intră în topul jucătorilor de profil

Decizia a fost semnată astăzi de șeful Guvernului. Actul semnat relevă că ministrul Apărării a cerut demiterea acestuia din urmă cu o săptămână, pe 3 iunie, premierul semnând însă actul după ce ministerul a anunțat, sâmbătă, eliberarea acestuia din funcție. În acea zi de 3 iunie au fost operate mai multe schimbări în structura guvernamentală, precum retragerea consilierilor Darius Vâlcov și Anca Alexandrescu, dar și demiterea președintelui ANAF și a șefului CNAS.

Secretarul de stat demis acum a sesizat, la începutul anului, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii.

Andrei Ignat era cel căruia îi aparține decizia finală în atribuirea contractului de achiziție de către statul român a celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, până la acest moment nefiind anunțat public un câștigător.

În primăvara acestui an, ministrul Apărării Gabriel Les a prezentat în presă drept câștigător Grupul Naval Francez (DCNS), cu precizarea că acesta nu s-a pronunțat direct, dar a spus că „ordinea se cunoaște”, fiind cea apărută deja în presă.

"Naval Group, câștigătorul licitației pentru corvete" este titlul articolului redactat de publicația Defense România în urma unui interviu cu ministrul de resort.

Până la acest moment, însă, câștigătorul nu a fost anunțat oficial, semnătura finală aparținând secretarului de stat Andrei Ignat, cu experiență în combaterea spălării banilor și controlul procedurilor de achiziții publice.

Andrei Ignat, indicat acum de minister ca eliberat din funcția de secretar de stat, a formulat în ultima perioadă o serie de sesizări privind elemente pe care le consideră nereguli în hotărârea de guvern pentru achiziția corvetelor, inclusiv scurgerea unor informații clasificate în mass-media, fapt pentru care a amânat luarea unei decizii până la lămurirea tuturor aspectelor.

Nu se cunoaște public la acest moment ce s-a întâmplat cu aceste semnalări și care sunt măsurile dispuse de ministrul Gabriel Leș pentru remedierea deficiențelor din procedura de atribuire a unui contract de peste 1 miliard de euro.

La acest moment, dosarul corvetelor a ajuns la Direcția Națională Anticorupție și pot apărea dezvăluiri de mare interes cu privire la acest "cartof fierbinte" care se află în curtea Ministerului Apărării.

Presa a relatat anterior că procedura de achiziție a patru corvete pentru Forțele Navale a fost demarată de Guvernul Cioloș în 2016, cu atribuire către grupul Damen, decizie anulată însă ulterior de guvernul PSD pe motiv că Ministerul Apărării nu obținuse acordul Parlamentului pentru această achiziție. 

Executivul a abrogat Hotărârea de Guvern emisă de Cabinetul Cioloș în luna noiembrie 2016 pe motiv că este ilegală, pentru că nu a fost cerută aprobarea Parlamentului, în presă fiind indicat și că actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era atunci secretar de stat responsabil de Departamentul de Armamente și "a fost implicat direct în procedura de evaluare a producătorilor de corvete".

viewscnt
Afla mai multe despre
corvete
licitatie
anulare