Criză constituțională în Republica Moldova: Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Igor Dodon din funcția de președinte. Pavel Filip, numit președinte interimar și obligat să dizolve Parlamentul

Criză constituțională în Republica Moldova: Curtea Constituțională l-a suspendat temporar pe Igor Dodon din funcția de președinte. Pavel Filip, numit președinte interimar și obligat să dizolve Parlamentul

Sursa: News.ro

scris 9 iun 2019

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, duminică, suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit președinte interimar și este obligat să dizolve Parlamentul, transmite Unimedia, citată de News.ro.

„Pasul disperat de a profita de Curtea Constituțională controlată pentru a ucide în continuare puterea. Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori ...”, a comentat Dodon pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne și pe Google News

La 9 iunie 2019, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr.113f/2019 depusă de către un grup de deputați privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova:

"În baza articolelor 85 alin.(1), 135 alin. (1) lit. f) și 140 din Constituție și a Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a emis următorul aviz:

1 Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituție, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuțiilor sale în acest sens.

2 În baza articolului 91 din Constituție, potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim-ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Președinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Avizul este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.", precizează avizul curții.

Anterior, Igor Dodon, într-o postare pe Facebook, a scris că Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal.

„Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament și noul guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est. În această situație, noi nu avem o altă soluție decît să ne adresăm comunității internaționale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere pașnică a puterii și/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice. Sînt convins că procesul este lansat și nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă”, a scris Dodon.

Parlamentul din Republica Moldova s-a întrunit, sâmbătă, într-o ședință extraordinară, ignorând decizia Curții Constituționale de a fi dizolvat. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale, sâmbătă, într-o ședință rapidă, toate deciziile luate de Parlament. Cu toate acestea, Parlamentul a acordat votul de încredere Guvernului condus de Maia Sandu, care a și depus jurământul.

Vladimir Plahotniuc acuză o tentativă de lovitură de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
criza
republica moldova
curtea costituționala