Programul electoral al candidatului la președinție Crin Antonescu, sprijinit de PSD, PNL și UDMR, prevede crearea unei structuri similare cu Department of Government Efficiency (DOGE) al miliardarului Elon Musk din SUA, precum și ″creșterea valorii de întrebuințare strategică a României″ de către Statele Unite.
″Voi crea Platforma Națională pentru Eficiența Statului - care va aduce împreună instituțiile relevante - Curtea de Conturi, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), Institutul Național de Statistică (INS), Consiliul Concurenței, Autoritatea pentru Digitalizarea României - cu mediul academic, societatea civilă și experți internaționali″, promite Antonescu în document, analizat de Profit.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Potrivit sursei citate, Platforma va genera anual un Audit al Eficienței Instituțiilor ca instrument de responsabilizare, nu de control. Fiecare instituție publică va fi evaluată după criterii clare: 1) eficiență, 2) impact social, 3) digitalizare, 4) transparență și 5) atribuții. Rezultatele vor fi sintetizate și livrate public într-un Raport Național al Eficienței Statului, pe care președintele îl va prezenta anual Parlamentului, Guvernului și cetățenilor.
″Voi încuraja astfel și reforma mecanismelor de audit public și de control, mai ales administrativ - prin semnalarea punctuală a blocajelor sau problemelor din sistem. Această platformă poate deveni baza unei viitoare reorganizări administrative a României - de data asta construită pe date reale, nu pe interese de tot felul. Scopul este de a face statul mai eficient, de a comasa instituții cu atribuții care se suprapun și de a elimina blocajele administrative. Vom avea, la finalul acestui exercițiu o hartă a modului în care funcționează aparatul de stat, care să fundamenteze decizii″, mai afirmă candidatul.

El susține și ″Redefinirea arhitecturii instituționale a statului - susțin simplificarea, profesionalizarea și diferențierea rolurilor între autorități. Nu este vorba despre modificări constituționale, ci de încurajarea unei culturi a responsabilității. Cine coordonează, cine răspunde și pentru ce″.
Antonescu mai vrea ″Încurajarea unei guvernări bazate pe rezultate - susțin o cultură a evaluării de impact asupra politicilor publice″, precum și ″Sprijinirea unei culturi administrative orientate spre serviciu public, unde funcționarul este respectat și format, răsplătit, dar și evaluat pe criterii clare. România are nevoie de o elită administrativă″.
″Această inițiativă va crea un stat mai performant, va crește transparența și încrederea cetățeanului în instituții. Inițiative similare, cu rezultate foarte bune, au mai fost puse în practică în SUA, Marea Britanie, Franța sau Estonia, ca instrumente de evaluare a eficienței instituțiilor. Au eliminat risipa și au prioritizat resursele, dar mai presus de toate au încurajat o cultură a responsabilității în care cetățeanul știe pe cine trage la răspundere″, arată Crin Antonescu.

Întrucât ″România va continua să depindă preponderent de SUA în materie de securitate și apărare, iar Parteneriatul Strategic va rămâne factor-cheie al securității noastre″, Antonescu propune ″Stimularea interesului SUA de a-și spori prezența și implicarea în ecuația regională de securitate din Europa Centrală, Balcanii de Vest și zona Mării Negre, prin creșterea valorii de întrebuințare strategică a României în aceste perimetre, când, dacă și acolo unde interesele SUA vor coincide cu interesele noastre″.
″Ca Președinte, prioritatea mea în dialogul cu Washingtonul va fi evidențierea avantajelor pe care o prezență sporită a SUA în România le are pentru promovarea obiectivelor, precum și pentru proiecția forței Americii nu doar în vecinătatea României, ci și în Orientul Mijlociu, Caucaz și Asia Centrală″, mai scrie în program.