Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au rămas larg răspândite în România, în pofida mai multor dosare de urmărire penală la nivel înalt, arată Departamentul de Stat al SUA în Raportul privind situația respectării dreptului omului pentru 2021.
Departamentul de stat notează în raport că ”sistemul judiciar a luat măsuri pentru a urmări în justiție și a pedepsi oficialii care au comis abuzuri, însă autoritățile nu au avut la dispoziție mecanisme eficiente în acest sens, astfel că au întârziat procedurile cu privire la presupuse abuzuri ale poliției și de corupție, fapt ce a dus la situația în care multe dintre cazuri s-au finalizat cu achitări", scrie Hotnews.ro.
Corupția și utilizarea abuzivă a banilor publici, încă răspândite
Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au rămas larg răspândite în România și în 2021.
Departamentul de Stat exemplifică cu un articol publicat în 13 octombrie de jurnaliștii de investigație de la Organized Crime and Corruption Reporting Project potrivit căruia primarul în funcție al Sectorului 3 din București, Robert Negoiță, ar fi direcționat, între 2012 și 2014, 83 de milioane de euro (95,5 milioane de dolari) din fonduri publice către o rețea de societăți offshore legate de familia sa.
În noiembrie, fostul senator și ministru PSD al Transporturilor Dan Șova a fost condamnat la patru ani de închisoare de către Curtea de Apel București pentru trafic de influență. Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, fostul ministru a primit 100.000 de euro (115.000 de dolari) de la o firmă de avocatură în schimbul folosirii influenței sale asupra directorului unei companii publice pentru a încheia mai multe contracte de consultanță juridică cu respectiva firmă de avocatură. Anchetatorii susțin că, în urma acestui aranjament, compania publică a plătit peste 1,3 milioane de lei (307.000 de dolari) firmei de avocatură, mai arată sursa citată.
Mita, frecventă încă mai ales în domeniul sănătății
În raportul publicat miercuri, Departamentul de Stat al Statelor Unite arată că mita era frecventă în continuare în sectorul public, în special în domeniul sănătății.
Agențiile au fost lente în aplicarea sancțiunilor, iar organismele de inspecție ale agențiilor erau, în general, inactive.
În timpul pandemiei de COVID-19, Direcția Națională Anticorupție a lansat mai multe investigații privind fraude în domeniul achizițiilor publice legate de achiziționarea de echipamente de protecție. Aceste investigații erau în curs de desfășurare, notează Departamentul de Stat.
La 21 septembrie, Direcția Națională Anticorupție a lansat, de asemenea, o investigație privind posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru decizia Guvernului de a achiziționa 120 de milioane de doze de vaccin COVID, ancheta fiind, de asemenea, în desfășurare.
Raportul este structurat pe șapte secțiuni: Respectarea integrității persoanei, Respectarea libertăților civile, Libertatea de a participa la viața politică, Corupția și lipsa de transparență în guvern, Poziția guvernului față de investigarea internațională și neguvernamentală a presupuselor abuzuri ale drepturilor omului, Discriminarea și abuzurile sociale și Drepturile lucrătorilor.